02:12
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:12
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Economist κατά Ερντογάν: «Η δικτακτορία καραδοκεί» – Έξαλλος ο «Σουλτάνος» με το δημοσίευμα, καταγγέλει «μίσος και προπαγάνδα»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

20.01.2023
10:17
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 • 16:30
Ο Economist «κατακεραύνωσε» τον Ερντογάν και αυτός απάντησε μέσω του εκπροσώπου του

«Η δικτατορία καραδοκεί», είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο του Economist, σε κόκκινο χρώμα, το οποίο «μπλέκει» τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την τουρκική σημαία.

«Η χώρα είναι στο χείλος της καταστροφής, υπό τον ολοένα και πιο απρόβλεπτο πρόεδρό της. Η συμπεριφορά του Ερντογάν καθώς πλησιάζουν οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει τη σημερινή βαθιά ελαττωματική δημοκρατία πέρα από τα όρια, σε μια πλήρη δικτατορία», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος χαρακτηρίζει «νταή» τον «Σουλτάνο».

Ο Economist προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να υποδαυλίσει «πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες» με την Ελλάδα και την Κύπρο και τονίζει πως όσο περνούν τα χρόνια που παραμένει στην εξουσία ο Ερντογάν, τόσο περισσότερο απολυταρχικός γίνεται.

Κάποτε, σημειώνει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν παρομοίασε τη δημοκρατία με μια διαδρομή με το τραμ: Όταν φτάνεις στον προορισμό σου, κατεβαίνεις. Υπό την ηγεσία του, «οι εκλογές σπάνια ήταν απόλυτα δίκαιες, αλλά ήταν σε γενικές γραμμές ελεύθερες, με μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων να συμμετέχουν. Η ανησυχία είναι ότι αυτή τη φορά, ο Ερντογάν- επειδή φοβάται την ήττα- θα διασφαλίσει πως οι εκλογές δεν θα είναι ούτε δίκαιες, ούτε ελεύθερες».

«Η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραχώδη γειτονιά, ειδικά στην καμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντικός ο ρόλος της στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν πεινασμένο κόσμο», τονίζεται σχετικά στο άρθρο του περιοδικού.

«Επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα πιο ασταθή πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», συνεχίζει ο Economist και συμπληρώνει: Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία.

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν

Το παραπάνω άρθρο φαίνεται ότι εκνεύρισε ιδιαίτερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας χρειάστηκε συνολικά επτά (!) αναρτήσεις για να απαντήσει στα γραφόμενα του Economist.

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, βαρείς χαρακτηρισμούς για το περιοδικό κάνοντας λόγο για «πνευματικά τεμπέλικης, βαρετή και σκόπιμα αδαή απεικόνιση της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι το άρθρο γράφτηκε για να αυξηθούν οι πωλήσεις του Economist σημειώνοντας σε ειρωνικό τόνο «τους συγχαίρουμε για «τις ευφυείς τεχνικές μάρκετινγκ».

«Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες του ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφίας που στόχο έχει να προκαλέσει εντυπώσεις που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».

Ο Αλτούν έκανε αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για να υποστηρίξει ότι «οι Τούρκοι έχουν επιδείξει την δέσμευσή τους στην δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία».

Παράλληλα κατηγόρησε τον Economist για «μίσος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου μας που έχει κερδίσει κάθε εκλογική διαδικασία στην οποία έχει λάβει μέρος».

«Αν δεν ενδιαφέρεστε να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, γιατί κάποιος να σας λάβει σοβαρά;» αναρωτήθηκε και κατέληξε ότι «η χώρα μας οδεύει προς άλλη μια εκλογική διαδικασία και είναι σε εξέλιξη ένας “ζωντανός” διάλογος για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Υπάρχουν πραγματικά δημοκρατικές πολιτικές και η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει για μήνες τη στρατηγική της».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση