H Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις. Μετά την τουρκική ηγεσία τη σκυτάλη πήραν και τα ΜΜΕ της χώρας, όπως το CNN Turk, στο οποίο παρουσιάστηκαν εμπρηστικοί διάλογοι για εισβολή στα ελληνικά νησιά με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο γιατί τα νησιά είναι… κάτω από τη μύτη της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο στρατιωτικός αναλυτής, Αμπντουλάχ Αγάρ είπε στο CNN Turk ότι «τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».
Με τη σειρά του ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν τόνισε: «Δηλαδή τι σημαίνει η συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών; Δηλαδή τους λέμε πως δεν μπορούν να έχουν την κυριαρχία αυτών των νησιών».
«Ναι, από τη στιγμή που δεν τήρησαν τους όρους των συνθηκών και στα πλαίσια του δικαίου ξεκινώ αυτή τη συζήτηση» παρατήρησε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαϊρακτσί.
«Όταν έρθει η ώρα, η Τουρκία θα κλείσει τον ανοιχτό λογαριασμό για τα νησιά. Όταν θα είναι έτοιμη η Τουρκία» ανέφερε ο δημοσιογράφος Τουργκάι Γκιουλέρ.
«Δηλαδή τι λέτε πως η Τουρκία θα κάνει εισβολή στα νησιά;» ρώτησε ο Χακάν. «Φυσικά και θα εισβάλουμε στα νησιά. Είναι δυνατόν να υπάρχουν νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας;» απάντησε ο Γκιουλέρ.
Τσαβούσογλου: «Το θέμα των νησιών του Αιγαίου είναι ζήτημα εθνικής μας πολιτικής»
Η εμπρηστική ρητορική των τουρκική ΜΜΕ, εκπορεύεται από την Άγκυρα, όπως προκύπτει και από τις νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εθνική αντιπροσωπεία.
«Το θέμα των νησιών του Αιγαίου είναι ζήτημα εθνικής μας πολιτικής. Μην κάνετε δηλώσεις και κριτική που θα ικανοποιήσει την Ελλάδα» δήλωσε μάλιστα, απευθυνόμενος στους Τούρκους βουλευτές.
«Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προ εβδομάδας ανακοίνωσε ότι τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν άμεσα, υπάρχει συγκεκριμένος στόχος, δηλαδή αποστρατιωτικοποίηση ή εισβολή ‘μια νύχτα ξαφνικά’, και το ίδιο είπαν Τούρκοι αναλυτές στο CNN Turk. Σοκαρίστηκαν και δημοσιογράφοι στο στούντιο» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.
«Ως απάντηση στις ενέργειες της Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, έκανε βήματα που στηρίζει τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Πάλι την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα, κατά περίεργο τρόπο, κατήγγειλε στον ΟΗΕ τη συμφωνία υδρογονανθράκων που τον περασμένο Οκτώβριο υπογράψαμε με τη Λιβύη . Κι εμείς με τους μόνιμούς αντιπροσώπους δώσαμε μαζί με τη Λιβύη την κοινή μας απάντηση» ανέφερε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.