H εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τουρκικά ΜΜΕ για ακόμη μια ημέρα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, στις τουρκικές εφημερίδες γίνεται συζήτηση σχετικά με το εάν η Άγκυρα θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Ελλάδας.
Η σχετική αρθρογραφία έρχεται, αφού χθες -δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα- ο Ερντογάν εξαπέλυσε τις γνωστές απειλές για επίθεση εναντίον της Ελλάδας με την φράση «ξαφνικά μπορεί να έρθουμε βράδυ». Είναι η τέταρτη φορά που λέει αυτή την φράση τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα, το επανέλαβε χθες το βράδυ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «η υπομονή έχει τα όριά της, ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά».
Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή, δύο πράγματα διαφοροποιούν την κατάσταση αυτή την στιγμή, το γεγονός ότι ο Ερντογάν μιλάει για νησιά υπό κατοχή και εκφράζει απειλή επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.
Αμφισβήτηση κυριαρχίας
Εν τω μεταξύ, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή σε 25 κράτη-μέλη της ΕΕ (πλην Ελλάδας και Κύπρου), στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία δηλώνει μεν ότι η Τουρκία θελει διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων, ωστόσο θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και νησίδων.
Συγκεκριμένα, στις ηλεκτρονικές επιστολές προς τις 25 χώρες της ΕΕ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζονται οι θέσεις της Άγκυρας για «τα προβλήματα στο Αιγαίο».
Το κείμενο της επιστολής αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.
Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Anadolu, o Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που ο εναέριος χώρος (10 μίλια) δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα (6 μίλια) και ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται από «καμία άλλη χώρα».
Ναύαρχος Αποστολάκης: «Γιατί πρέπει να πάρουμε σοβαρά τις ωμές απειλές της Τουρκίας»
Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σοβαρά τις τουρκικές απειλές που πλέον είναι ωμές, τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα.
Χαρακτήρισε παρακινδυνευμένο να αποδίδονται οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν μόνο στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς όπως είπε η Τουρκία κινείται με μεθόδευση και στρατηγική.
«Οι απειλές είναι ωμές πλέον και στις διευκρινίσεις που ζητούνται για τις δηλώσεις του (ο Ερντογάν) ξεκαθαρίζει ότι ‘’δεν παίζουμε, μιλάμε σοβαρά’’. Ένα πράγμα πρέπει να ξέρουμε κι εμείς, ότι πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.
Δεν μπορούμε να είμαστε άφωνοι
Σχετικά με την απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις, ο ναύαρχος εξήγησε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι άφωνη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς η Άγκυρα ενδεχομένως και να επιθυμεί αυτή τη στιγμή από τη χώρα μας να αυξήσει εκείνη τη ένταση, με απειλές και προκλήσεις αντίστοιχες των Τούρκων.
«Δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι τους, ούτε να τρέχουμε και να ακολουθούμε την ατζέντα που θέτουν εκείνοι», «δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, ούτε πρέπει να φαινόμαστε ότι είμαστε ανεδαφικοί σε αυτά που λέμε. Θέλει ψυχραιμία, θέλει σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.
Εξήγησε ότι καθώς η Τουρκία θεωρεί «πολύ ζωτικό της χώρο» την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προσπαθεί να διεκδικήσει και να πάρει πράγματα που δεν της ανήκουν.
Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, με την απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» ο Ερντογάν απειλεί πως εάν δε συμφωνήσουμε «με το καλό» στο μοίρασμα που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τότε πιθανώς θα επιχειρήσει να το επιβάλλει.
«Το τι μπορούν να κάνουν είναι μια υπόθεση, το τι λένε όμως είναι αυτό που ακούμε», τόνισε ο ναύαρχος και πρόσθεσε πως η χώρα μας σχεδιάζει την αντίδρασή της με βάση το χειρότερο σενάριο.
«Πρέπει πολύ σαφώς να περάσει και σε εκείνους το μήνυμα: δεν θα ναι εύκολο, δεν θα είναι μια κίνηση χωρίς κόστος, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος ανοχύρωτο ή που δεν έχει βούληση και δυνατότητα να την αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Αποστολάκης.
«Δεν θέλουμε πόλεμο και είμαστε λίγο υποχωρητικοί»
Ο ναύαρχος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι «εμείς είμαστε λίγο υποχωρητικοί σε αυτό το κομμάτι», γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο.
Είπε ότι χρειάζεται δουλειά ως προς τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα ώστε να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα και να γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Τα μηνύματα δεν φτάνει να τα λέμε, θέλουν και ένα ‘’χτίσιμο’’. Με τις κινήσεις που κάνεις, με την ετοιμότητα που δείχνεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον τρόπο που ‘’στήνεις’’ το σύστημα της άμυνας της χώρας και της αποτροπής» σημείωσε.
«Η οποιαδήποτε προσπάθεια και ενέργεια απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα βρει μια πολύ σοβαρή αντίσταση και ο όποιος τα επιβουλεύεται θα έχει ένα πολύ σοβαρό κόστος το οποίο θα πρέπει να το ζυγιάσει», είπε ο κ. Αποστολάκης.