Quantcast
03:21
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:21
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Χωρίς συμφωνία οι «27», αντιδρούν Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία

Πετρελαιοπηγή / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πετρελαιοπηγή / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

04.05.2022
16:57
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2022 • 19:51
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τέσσερις χώρες, οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν την εξαίρεσή τους.

Ειδικότερα, οι τέσσερις χώρες επιδιώκουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι αυτών των χωρών.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, στην επιδίωξη εξαιρέσεων από τα σχέδια για εμπάργκο πετρελαίου τα οποία επεξεργάζεται η Ένωση.

«Χρειαζόμαστε μεταβατική περίοδο», λέει η Σλοβακία διά του υπουργού της

«Συμφωνούμε με αυτήν την κύρωση, αλλά λέμε ότι χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση», είπε ο Σούλικ σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. «Αυτό που συζητείται σήμερα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Ο Σλοβάκος υπουργός σημείωσε ότι μια μεγαλύτερη χρονική μετάβαση θα δώσει χρόνο στη χώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Ουγγαρία: Το προτεινόμενο εμπάργκο θα καταστρέψει την ενεργειακή μας ασφάλεια

Από την πλευρά της η Ουγγαρία τόνισε διά του Ούγγρου ΥΠΕΞ ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ένα βίντεο στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, είπε ο υπουργός.

Εξαίρεση ζητούν Βουλγαρία και Τσεχία

Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση (για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως: «Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

Νέα συνάντηση των 27 την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, οι «27» αναμένεται ότι θα συζητήσουν εκ νέου την Πέμπτη.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το 6ο πακέτο κυρώσεων – Προτείνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της Ε.Ε

Οι χώρες της Ε.Ε θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προτείνοντας ένα νέο, 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου εντός εξαμήνου και των διυλισμένων προϊόντων, μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας χειροκροτήματα από τους Ευρωβουλευτές, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Αυτό θα αφορά σε μια πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αργού και διυλισμένου. Δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη-μέλη εξαρτώνται έντονα από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει να εργαστούμε για αυτό», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν για την πρόταση, που απαιτεί έγκριση και από τις 27 χώρες της Ε.Ε για να τεθεί σε ισχύ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η επικεφαλής της Κομισιόν δεν αναφέρει καμία εξαίρεση από το σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν το 6ο πακέτο θα περιλαμβάνει κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, κυρώσεις κατά μεγάλων ρωσικών τραπεζών όπως την έξοδο από το σύστημα SWIFT της Sberbank, απαγόρευση εκπομπής σε 3 μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε μορφή (διαδίκτυο, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κλπ) και σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τακτοποιημένο τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές… Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.

Πώς θα απεξαρτηθεί η ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.

Δεύτερον, το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τρίτον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τέταρτον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.

Πέμπτον, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί. «Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Πούτιν τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Πρότεινε η ΕΕ να αρχίσει να εργάζεται σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Καλωσορίζω ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σοβαρή στήριξη στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, ως ΕΕ», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τη συγκλονιστική καταστροφή σε σπίτια, σιδηροδρόμους, σχολεία, εργοστάσια. «Μέσα στο χάος του πολέμου είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης» για την Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης» για την Ουκρανία, σχεδιασμένο όπως τα σχέδια ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό για τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα για να ξεκλειδώσει τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται και να στηρίξει την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ.

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, σχεδιάζει να επιβάλλει ακόμη η Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται και ο Κύριλλος, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν.

Ράλι στο πετρέλαιο και υψηλό δύο ετών στο ρούβλι, μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Το πετρέλαιο σημειώνει ράλι σήμερα Τετάρτη (4/5), μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σημείωναν άνοδο 3,84% στα 108,68 δολάρια, ενώ λίγο νωρίτερα ενισχυόταν 4% στα 109,10 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου WTI σημείωναν αύξηση 3,49% στα 106,08 δολάρια ενώ νωρίτερα σημείωνε άνοδο 4,2%, στα 106,83 δολάρια το βαρέλι.

Υψηλό δύο ετών για το ρούβλι

Την ίδια ώρα, το ρούβλι έκανε άλμα σε υψηλό δύο ετών σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.

Το πρωί της Τετάρτης, το ρούβλι ήταν κατά 0,7% ισχυρότερο σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1 δολάριο = 70,49 ρούβλια. Νωρίτερα, μάλιστα, η ισοτιμία είχε πέσει κάτω από τα 70 ρούβλια.

Παρομοίως, το ρωσικό νόμισμα κέρδισε 1,2% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 ευρώ = 73,84 ρούβλια.

Πρόκειται για τις υψηλότερες επιδόσεις του ρωσικού νομίσματος από τον Ιούνιο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2020 αντίστοιχα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση