08:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δυσοίωνη πρόβλεψη του ΔΝΤ: «Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή στην Ευρώπη»

Χιονισμένο το Μοναστηράκι / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Χιονισμένο το Μοναστηράκι / Φωτογραφία: EUROKINISSI

14.09.2022
23:35
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 • 7:13
Το ΔΝΤ αναφέρεται στον επικείμενο χειμώνα

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.

Έκκληση από την επικεφαλής του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν.

«Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε. Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος.

Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την μείωση των τιμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα λεπτομερώς τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως μέσω του περιορισμού των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και με την περικοπή της κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις ώρες αιχμής.

 

Χιόνια στην Αθήνα
Χιόνια στην Αθήνα

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων αυτών κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Συνεδριάζουν ξανά οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, όπως έκανε γνωστό χθες Τρίτη (13/9) ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με ανάρτησή του στο Twitter.

Κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο δηλαδή ο κίνδυνος να διακοπεί η ροή αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του καυσίμου εφόσον οι χώρες προέλευσης αντιδράσουν, αλλά και ο κίνδυνος να αυξηθεί η κατανάλωση αν μειωθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα, οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πλάνο που δημοσιοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές τους παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γαλλία, η Εσθονία, η Ολλανδία και τουλάχιστον τρεις άλλες χώρες λέγεται ότι είναι ανοιχτές στον περιορισμό του ανώτατου ορίου στο ρωσικό αέριο. Άλλοι όμως —συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Σλοβακίας, του Βελγίου και της Ιταλίας— θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει παραπέρα και να περιορίσει την τιμή όλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον χειρότερο χειμώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι τιμές στην ενέργεια εκτινάσσονται, συμπαρασύροντας ολόκληρη την οικονομία που στην Ευρώπη βιώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν Βαν Μπέουρντεν, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την πρόσβαση στην ενέργεια για αρκετά χρόνια, καθώς η κρίση που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από έναν χειμώνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FT, η πρόβλεψη του επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης ήρθε μετά τις περαιτέρω περικοπές στις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες έστειλαν τις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας να βυθίσουν την οικονομία της ηπείρου σε βαθιά ύφεση.

Πρατήριο της Shell
Πρατήριο της Shell / Φωτογραφία: Unsplash

Η κρίση θα δοκιμάσει την “αλληλεγγύη” μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν βασικές βιομηχανίες, δήλωσε ο Βαν Μπέουρντεν πριν μερικές μέρες, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις μέσω της εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω της διανομής και μιας πολύ, πολύ γρήγορης ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων», είπε ο CEO της Shell. «Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη» είπε.

Οικονόμου: «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια, είχε τονίσει στα τέλη Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση μοιρολατρικά, αλλά στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Οι συνέπειες από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, δεν θα αποκρύψουμε, ούτε θα εξωραΐσουμε την κατάσταση», είχε αναφέρει ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να περιορίζει τις συνέπειες όσο είναι εφικτό.

Τόσο το Politico, όσο όμως και το Foreign Affairs και το Bloomberg από τα μέσα Αυγούστου περιγράφουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, με δεδομένο πως η Μόσχα έχει ήδη μειώσει δραστικά τη ροή φυσικού αερίου προς δυσμάς, ενώ και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν τεθεί ακόμη πλήρως σε εφαρμογή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση