05:25
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:25
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πώς ερμηνεύει η Δύση την πυρηνική απειλή Πούτιν – «Δείγμα αδυναμίας» βλέπει το Βερολίνο, «ανεύθυνη ρητορική» του καταλογίζει ο Λευκός Οίκος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο γραφείο του στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο γραφείο του στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

21.09.2022
18:27
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 • 21:52
Πως εκλαμβάνονται οι απειλές για πυρηνική επίθεση Πούτιν από τη Δύση

Με προσοχή παρακολουθεί η Δύση τις κινήσεις της Ρωσίας, μετά τις εξαγγελίες Πούτιν που πέραν της μερικής επιστράτευσης εμφανίστηκε να απειλεί τον κόσμο με πυρηνικό όλεθρο.

Εκείνο που προκύπτει άμεσα από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου είναι πως οι νίκες των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο των μαχών έχουν δημιουργήσει νευρικότητα στο Κρεμλίνο, ενώ και η χθεσινή καθυστέρηση και τελικά αναβολή των δηλώσεων ερμηνεύτηκαν από αρκετούς ως δείγμα χάους στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίρνουν σοβαρά» την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ωστόσο σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη.

«Πρόκειται για μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

«Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε.

Η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ

«Η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει:

«Το Κρεμλίνο ανακοινώνει κινητοποίηση στρατευμάτων κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, τη στιγμή που στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οι χώρες εργάζονται για τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία. Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος, η Ρωσία, και μια χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ /
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Πούτιν βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, επισήμανε από την πλευρά του, μέσω του twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Η ανακοίνωση του Πούτιν για ψευδή δημοψηφίσματα, μερική στρατιωτική κινητοποίηση και πυρηνικό εκβιασμό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση».

«Η απειλή με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο» προσθέτει.

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι αυτός (ο Πούτιν) θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα επιτρέψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και υποσχέθηκε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι προχώρησε στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BILD, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμανε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετάτην εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο.

«Δεν πιστεύω ότι αυτός (ο Πούτιν) θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε η BILD.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Youtube

«Αύριο ο Πούτιν μπορεί να πει: εκτός από την Ουκρανία, θέλουμε και ένα μέρος της Πολωνίας, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις υποχωρήσεις».

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειας της μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας αυξανόμενες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα.

Η επιστράτευση που εξήγγειλε ο Πούτιν ήρθε ως απάντηση στις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

«Βλέπει ότι οι μονάδες του απλώς τρέχουν να ξεφύγουν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος των δικών του στρατιωτών».

Ο Ζελένσκι απαξίωσε επίσης τα σχέδια τεσσάρων κατεχομένων από τη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 23-27 Σεπτεμβρίου για την ένταξη στη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό είναι μια «απάτη» που δεν θα αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες.

«Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα σχέδιά μας βήμα προς βήμα. Είμαι σίγουρος ότι θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας», συμπλήρωσε.

Μακρόν: «Η απόφαση (του Πούτιν) είναι κακά νέα για τον ρωσικό λαό»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης «όλα τα μέσα» που διαθέτει στο οπλοστάσιό του.

Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την επιστράτευση εφέδρων, «οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πνεύμα αυτό, χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η απόφαση (του Πούτιν) είναι κακά νέα για τον ρωσικό λαό, για τους νέους ανθρώπους και θα εντείνει την απομόνωση της χώρας του», είπε ο Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την επιστράτευση.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη μετάδοση του διαγγέλματος του Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα».

Δείγμα αδυναμίας βλέπει το Βερολίνο

Ως «δείγμα αδυναμίας» από την πλευρά της Ρωσίας βλέπει την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τονίζει την ανάγκη η Γερμανία και οι σύμμαχοί της να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση που θα κρατήσει καιρό.

«Κακό και λάθος» βήμα η ρωσική επιστράτευση, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη του Βερολίνου στην Ουκρανία.

«Η απόφαση για μερική επιστράτευση αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Η Ουκρανία δεν πτοείται από αυτήν, ούτε κι εμείς πρέπει να πτοηθούμε», τόνισε ο κ. Λίντνερ μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, τόνισε ωστόσο και ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση μακράς διαρκείας και πρέπει να προσαρμοστούμε πολιτικά και οικονομικά σε αυτό το στοιχείο.

«Πάνω από όλα, πρέπει να εξετάσουμε από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον μακροπρόθεσμο αγώνα της για ειρήνη και ελευθερία», δήλωσε ο αρχηγός του FDP.

Το κοινοβούλιο στο Βερολίνο
Το κοινοβούλιο στο Βερολίνο / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Επικριτικός προς τη Μόσχα ήταν νωρίτερα σήμερα και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρομπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για «κακό και λάθος βήμα» και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή την απάντησή της στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την πλήρη στήριξη της Γερμανίας», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει η κίνηση να προκαλεί εκνευρισμό στη Δύση, καθώς «αποτελεί απλώς μια παραδοχή των επιτυχιών της Ουκρανίας και ένα σημάδι της ρωσικής αδυναμίας, το οποίο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ευκαιρία για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στήριξης της Ουκρανίας».

Μια επιτυχής αποκαλούμενη μερική επιστράτευση «απαιτεί πολύ ισχυρές και λειτουργικές υποδομές, τις οποίες απλά δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Πούτιν. Οι δυτικοί εταίροι πρέπει να αντιδράσουν ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά», πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επισημαίνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε με την απόφασή του «να διατηρήσει το πρόσωπο ισχύος, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει αδυναμία, καθώς με την ανακοίνωσή του προβλέπει ουσιαστικά την αποτυχία της δράσης, δηλώνοντας δημόσια ότι ακολουθεί εισήγηση του υπουργού ‘Αμυνας, χρήζοντας εκείνον υπεύθυνο για την αποτυχία ή την επιτυχία της κινητοποίησης».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση