05:01
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:01
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

DW: «Θρίαμβος ή κωλοτούμπα Ερντογάν στη Μαδρίτη; – Το μνημόνιο δεν θεωρείται νομικά δεσμευτικό»

O Ταγίπ Ερντογάν κάνει χειραψία με τον Τζο Μπάιντεν - Δεξιά ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Μπορίς Τζόνσον / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Ταγίπ Ερντογάν κάνει χειραψία με τον Τζο Μπάιντεν - Δεξιά ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Μπορίς Τζόνσον / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

30.06.2022
21:55
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 • 7:41
Ο Ερντογάν πανηγυρίζει για το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, ωστόσο το κείμενο δεν είναι δεσμευτικό

Τελικά πέρασε τη γραμμή του ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ή έκανε πίσω υπογράφοντας μη δεσμευτικό κείμενο, αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle υπό τον τίτλο «Θρίαμβος ή κωλοτούμπα Ερντογάν στη Μαδρίτη»;

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η πρώτη εντύπωση είναι ότι στο «υπόμνημα» που υπέγραψε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκειμένου να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επέβαλε τις θέσεις του.

Και αυτό γιατί συμφώνησε να εγκαινιάσει μία πιο εντατική συνεργασία με τις σκανδιναβικές χώρες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», περιλαμβάνοντας μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις όχι μόνο το απαγορευμένο «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν» (PKK), αλλά και την κουρδική εθνοφυλακή YPG στη Βόρεια Συρία, η οποία μέχρι πρότινος, με την στήριξη των ΗΠΑ, έδινε σκληρές μάχες κατά του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους».

«Προδοσία εις βάρος των Κούρδων»

Οι πρώτες αντιδράσεις των εξόριστων στη Σουηδία Κούρδων φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Για «προδοσία» κάνει λόγο, από τη Στοκχόλμη, ο Αχμέντ Καραμούς, συμπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν.

«Φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή είναι μία προδοσία εις βάρος των Κούρδων», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Προδοσία στον αγώνα τους για ειρήνη και ελευθερία. Για μία ακόμη φορά, οι Κούρδοι έγιναν θύματα στον βωμό των συμφερόντων άλλων χωρών». Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι η Σουηδία φιλοξενεί σήμερα περίπου 100.000 Κούρδους, τη μεγαλύτερη κουρδική παροικία στην Ευρώπη. Από τη δεκαετία του ’80 θεωρείται στη Σουηδία «τρομοκρατική οργάνωση» το PKK, όχι όμως και το YPG.

«Μαύρη μέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική», είπε η Κούρδισσα που έσωσε την κυβέρνηση

Η Αμινέ Κακαμπάβε, ανεξάρτητη Σουηδή βουλευτής, κουρδικής καταγωγής και πρώην αντάρτισσα, στην οποία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα στηριχθεί για την επιβίωσή της σε ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, είπε ότι ήταν μια «μαύρη μέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική».

«Αγχώνει επίσης πολύ τους ανθρώπους που επιδιώκουν άσυλο και καταφύγιο σε αυτή τη χώρα, αλλά τώρα δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς επειδή η Σουηδία ξεπουλά τα θεμελιώδη της δικαιώματα», είπε.

Απειλεί με πρόταση μομφής

Συμπλήρωσε ότι η Λίντε θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων για να εξηγήσει τη συμφωνία και απείλησε να ξεκινήσει πρόταση μομφής εάν δεν ικανοποιηθεί. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι απίθανο να πετύχει, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και βρίσκονται μπροστά σε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Πολύ ανησυχητικό

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα χαλαρώσουν επίσης τους κανόνες εξαγωγής όπλων και θα συνεργαστούν στενά με την Τουρκία για αιτήματα έκδοσης υπόπτων που καταζητούνται από την Άγκυρα.

Μη δεσμευτικό «δούναι και λαβείν»;

Σχολιάζοντας εν συντομία το «μνημόνιο» που υπεγράφη στη Μαδρίτη με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις δούναι και λαβείν». Σε πιο αναλυτικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο. Παραδέχθηκε ότι η ρητή αναφορά στο YPG ήταν κάτι που ήθελε και πράγματι εξασφάλισε η Τουρκία, ισχυρίστηκε όμως ότι στην πραγματικότητα «δεν αλλάζει τίποτα» για την Φινλανδία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νομοθεσία μας αντιμετωπίζει πλήρως όλα τα αιτήματα που εκφράζει η Τουρκία», επισημαίνει ο Νιινίστο.

«Αυτό που άλλαξε είναι ότι, όπως οφείλω να παραδεχθώ, δεν είχαμε καμία ανυπομονησία να κάνουμε ρητή αναφορά στο YPG, διότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο πώς βλέπουν άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αυτές τις οργανώσεις και στο πώς τις βλέπει η Τουρκία. Ασφαλώς αυτή η ρητή αναφορά ήταν ένας από τους κύριους στόχους της Τουρκίας. Τελικά κάναμε αυτή την αναφορά γιατί, σε τελική ανάλυση, όπως έχω ήδη πει, δεν αλλάζει κάτι».

Το μνημόνιο δεν θεωρείται νομικά δεσμευτικό

Από νομικής απόψεως ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι, καθώς το κείμενο δεν θεωρείται νομικά δεσμευτικό. Τί γίνεται όμως σε πολιτικό επίπεδο; Η απάντηση θα δοθεί σύντομα καθώς, πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη στο μνημόνιο της Μαδρίτης, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για την έκδοση 33 υπόπτων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίοι κατηγορούνται για «τρομοκρατική δράση».

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, πρόκειται για υποστηρικτές του PKK ή του κινήματος Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της Άγκυρας για έκδοση «υπόπτου τρομοκρατίας», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο 55χρονος ύποπτος, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από Αμερικανούς αξιωματούχους και εκεί τον παρέλαβαν στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Κατηγορείται για την βομβιστική επίθεση που έγινε τον Μάιο του 2013 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με 53 νεκρούς- μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά.

«Ανησυχία» για το μνημόνιο με την Τουρκία από Γερμανία

Την «ανησυχία» του για το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τις βόρειες χώρες εκφράζει στο Βερολίνο ο νέος γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος Κόμματος των Φιλελευθέρων Μπιζάν Ντζιρ Σαράι.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Γερμανός πολιτικός δηλώνει ότι ασφαλώς «η διεύρυνση της Συμμαχίας στέλνει ένα μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας απέναντι στη ρωσική απειλή», αλλά από την άλλη πλευρά «τα όσα ακούγονται για συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς την Τουρκία δίνουν αφορμές για ανησυχία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις αξίες του ΝΑΤΟ».

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε πάντως σήμερα στις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ από τη Μαδρίτη.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να δώσει ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως το μνημόνιο με Σουηδία και Φινλανδία, αποτελεί μια νίκη της Τουρκίας που σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία. Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν “πραγματική αλληλεγγύη” στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

Ερντογάν - Μπάιντεν
Ερντογάν – Μπάιντεν /Φωτογραφία: Eurokinissi

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Γιορτάζοντας την 70ή επέτειο από τη συμμετοχή της στη συμμαχία φέτος, και ενεργώντας πάντα σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, η Τουρκία θα είναι μεταξύ των συμμάχων που θα έχουν λόγο στο μέλλον» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον μας σήμερα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλων συμμάχων αύριο. Είναι εμφανής η απερισκεψία του PKK και των παραρτημάτων του μπροστά στην παραμικρή επέμβαση εναντίον τους τις τελευταίες ημέρες» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNNTurk.

Νέα πυρά Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν επανέλαβε την ενόχλησή του από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. «Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» είπε.

«Μετά το γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, το ανέτρεψε με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός» σημείωσε για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν.

η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική

«Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Επίσης, επισκέφτηκε νησιά και νησίδες μη στρατικοποιημένα, αντίθετα με τη Λωζάνη και Παρίσι. Η Ελλάδα κάνει το αντίθετο 4+5, 9 αμερικανικές βάσεις κατά της Ρωσίας, λένε, αλλά δεν το τρώμε αυτό» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά; Εμείς τα είπαμε αυτά στους ηγέτες» κατέληξε για το θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη /Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει νωρίτερα, επίσης από τη Μαδρίτη, πως το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχει ξανακούσει και κάλεσε την Τουρκία να προσέρχεται σε διάλογο πολιτισμένα.

Στήριξη Ερντογάν στον Ζελένσκι

«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συναντηθήκαμε για τρίτη φορά σε επίπεδο ηγετών. Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ήταν σημαντική για τη δημιουργία ενός οράματος για το μέλλον» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος. «Στην πρώτη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής, ο Ζελένσκι μας μετέφερε το μήνυμά του μέσω τηλεδιάσκεψης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Είμαι σε στενή επαφή με τον Ζελένσκι από την πρώτη μέρα. Διατηρώ επίσης στενές επαφές με τον Πούτιν. Όλα αυτά για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη. Όλοι νιώθουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει ηττημένους. Πρέπει να αυξήσουμε την ελπίδα για ειρήνη που έχει ανθίσει με τη διαπραγμάτευση στην Κωνσταντινούπολη. Στις επαφές μας, δώσαμε πληροφορίες για τις προτεραιότητές μας από την αρχή του πολέμου και την ελαχιστοποίηση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων της κρίσης»κατέληξε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση