02:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Βομβαρδισμός στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βομβαρδισμός στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

03.03.2022
11:05
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2022 • 16:55
Η διαδικασία της έρευνας επιταχύνθηκε με ταχύτατους ρυθμούς αφού 38 χώρες παρέπεμψαν επισήμως αναφορές για φρικαλεότητες στην Ουκρανία

Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι ανοίγει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και ξεκίνησε ήδη να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία.

Η διαδικασία της έρευνας επιταχύνθηκε με ταχύτατους ρυθμούς αφού 38 χώρες παρέπεμψαν επισήμως αναφορές για φρικαλεότητες.

Μάλιστα πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραπομπή που έχει λάβει ποτέ το δικαστήριο.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

Το βομβαρδισμένο τοπίο στο Κίεβο της Ουκρανίας
Το βομβαρδισμένο τοπίο στο Κίεβο της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που συγκατένευσαν να διενεργηθεί έρευνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καν, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» – κριτήριο για να αρχίσει να διενεργείται έρευνα από το ΔΠΔ – για να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία «από την 21η Νοεμβρίου 2013», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Θα συμπεριλάβει «όλες τις καταγγελίες, παρελθούσες και παρούσες, για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από όλα τα μέρη στην επικράτεια της Ουκρανίας, από τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι «ένοχος για έγκλημα πολέμου»

Τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες (2/3), ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ότι είναι «ένοχος για έγκλημα πολέμου» μετά τον βομβαρδισμό αμάχων στην Ουκρανία, απηχώντας την καταγγελία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Καν, ο οποίος ονομάστηκε πρόσφατα γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει την έρευνα κατά «τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο» και ότι στόχος του είναι να «αποδοθούν ευθύνες για τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».

Η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος του θεσμού, αλλά το 2014 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Καμμένα αυτοκίνητα στην Ουκρανία
Καμμένα αυτοκίνητα στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία, από την άλλη, έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, το οποίο ως εξ αυτού δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Το ΔΠΔ δεν έχει στη διάθεσή του αστυνομική δύναμη, συνεπώς εξαρτάται από την καλή προαίρεση των κρατών μελών του για τη σύλληψη υπόπτων παρόντων στην επικράτειά τους.

Το Διεθνές Δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 2002 και εδρεύει στη Χάγη, αποτελεί ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο αρμόδιο για να δικάζει υπόπτους για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πάνω από 1.000.000 πολίτες εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε ο ΟΗΕ για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, λόγω της εισβολής της Ρωσίας την προηγούμενη Πέμπτη (24/2).

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε μια εβδομάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την Ουκρανία, όπως ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Ο κύριος Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Ο ρωσικός στρατός έπληξε κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης

Ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο της Ουκρανίας έπληξαν σήμερα (3/3) οι δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο ρωσικός στρατός μάλιστα, κατέλαβε την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

https://twitter.com/RSF_inter/status/1498692444665397254?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498692444665397254%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fdiethni%2Foukrania-stratos-rosias-tileorasis-kievo%2F

Φιλορώσοι αυτονομιστές απειλούν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Ολονύχτιες εκρήξεις στο Κίεβο

Η πολιορκία του Κιέβου συνεχίζεται καθώς ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ουκρανία, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κλήθηκαν να πάνε σε καταφύγια, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο από τα social media που κάνουν τον γύρο του κόσμου καταγράφουν τις τρομακτικές, ολονύχτιες εκρήξεις. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για κάποια αεροπορική επιδρομή ή ποιοι ήταν οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα

Αργά χθες το βράδυ, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση