19:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διαψεύδει το Κίεβο το «εμπάργκο» στον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ

Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

13.04.2022
18:41
Ο Ζελένσκι δεν ήταν αρνητικός σε επίσκεψη Σταϊνμάιερ στο Κιέβο, λέει Ουκρανός αξιωματούχος

Η Ουκρανία διαψεύδει ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να επισκεφτεί την Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σέρχι Λισένκο, διέψευσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι ο Ζελένσκι απέρριψε μια πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε χθες ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του και τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία… (αλλά) αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο».

Η Bild ανέφερε ότι ο Ζελένσκι απέρριψε τα σχέδια του Στάινμαϊερ να επισκεφθεί την Ουκρανία λόγω των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και της πολυετούς υποστήριξής του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, αλλά το οποίο έκτοτε ακυρώθηκε.

Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο Γερμανός πρόεδρος, Σταϊνμάιερ

Σημειώνεται ότι «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο φέρεται να είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε ο ίδιος χθες σε δημοσιογράφους κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Βαρσοβία. Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάιερ, οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την ερχόμενη Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος από την Πολωνία.

«Συμμερίζεται την ιδέα ότι η Ουκρανία δεν είναι έθνος»

Το τελευταίο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Άντρι Μέλνικ ασκεί έντονη κριτική στον κ. Σταϊνμάιερ για την πολιτική που άσκησε πρώτα ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών.

«Για τον Σταϊνμάιερ, η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, έως και ιερό, ό,τι και αν συμβαίνει. Δεν παίζει ρόλο ούτε ο πόλεμος. Έχει δημιουργήσει έναν ιστό αράχνης επαφών με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μέλνικ στην Tagesspiegel, ενώ επέκρινε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο και για το γεγονός ότι διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης για την Ουκρανία, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν μόνο γερμανοί και ρώσοι σολίστ. «Ο Σταϊνμάιερ συμμερίζεται φαίνεται την ιδέα ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πραγματικά έθνος», σχολίασε ο πρέσβης.

«Γνωρίζουμε όλες τις στενές σχέσεις του Σταϊνμάιερ με τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν επίσης από το σύστημα Σταϊνμάιερ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει», δήλωσε ουκρανός διπλωμάτης στην BILD, η οποία αναφέρει ότι από την πλευρά του Κιέβου υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση προς την γερμανική προεδρία, ότι αυτή τη στιγμή η ουκρανική πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Ο κ. Σταϊνμάιερ πάντως παραδέχθηκε πρόσφατα τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε να οδηγηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση