Παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της ιστορίας, από πυροβολισμούς στην πλάτη.
Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όμως, οι δολοφονικές επιθέσεις αλλά και γενικότερα τα εγκλήματα με όπλο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Για την ακρίβεια η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δολοφονιών από πυροβολισμό στον κόσμο.
Ιαπωνία: Μόλις εννέα θάνατοι από πυροβόλα όπλα
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το CNN, το 2018, στην Ιαπωνία σημειώθηκαν μόλις εννέα θάνατοι από πυροβόλα όπλα, σε σύγκριση με τους 39.740 νεκρούς στις ΗΠΑ. Το 2019, υπολογίζεται ότι μόλις 310.400 πολίτες στην Ιαπωνία οπλοφορούσαν, σε μια χώρα 125 εκατομμυρίων.
Μάλιστα, ακόμα και δολοφονίες από την περιβόητη ιαπωνική μαφία «Γιακούζα» γίνονται συνήθως με άλλους τρόπους, όπως με αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Αυστηρές προϋποθέσεις για χρήση όπλων
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η αυστηρή νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Μάλιστα, τα μόνα όπλα που μπορεί να αγοράσει κάποιος είναι τα κυνηγετικά και τα αεροβόλα τουφέκια, κι αυτά υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Προκειμένου να αγοράσει κάποιος όπλο χρειάζεται να παρακολουθήσει ένα ολοήμερο μάθημα οπλοχρησίας και στη συνέχεια να περάσει γραπτές εξετάσεις αλλά και τεστ ακρίβειας σε σκοπευτήριο.
Πρέπει, ακόμη, να υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ και να περάσει από αυστηρό ιατρικό έλεγχο αλλά και έλεγχο οικονομικής κατάστασης, εμπλοκής σε οργανωμένο έγκλημα και των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Τελευταία φορά που υπήρξε παρόμοιο περιστατικό, ήταν το 2007 όταν ο δήμαρχος του Ναγκασάκι στη νότια Ιαπωνία, Iccho Ito, σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στην πλάτη από γκάνγκστερ.