00:54
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:54
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η CIA γνώριζε τα σχέδια Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία από το περασμένο φθινόπωρο

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

14.04.2022
23:46
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2022 • 9:18
Ο Πούτιν «ταλαντευόταν» για την εισβολή στην Ουκρανία, λέει ο διευθυντής της CIA

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αποκάλυψε ότι από το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε η συλλογή πληροφοριών για το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Ο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να στείλει αξιωματούχο στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Αποφασίζουμε τώρα»

«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μια πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ταξιδέψει εκεί.

Γενοκτονία η εισβολή Πούτιν σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο

Εξάλλου, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κανάλι του στο Telegram.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

«Μας πληγώνει πολύ», η άρνηση σήμερα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει μια γενοκτονία στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό δήλωσε χθες ο ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.

Μάλιστα, η στάση του Μακρόν έχει δημιουργήσει έναν νεολογισμό στο Κίεβο, το «μακρονίζειν» που για τους Ουκρανούς σημαίνει πως θεωρητικά στηρίζεις, όμως στην πράξη φροντίζεις να κρατάς αποστάσεις.

Η συζήτηση για γενοκτονία στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν κατηγορήσει αμφότεροι τους Ρώσους στρατιώτες για γενοκτονία, εστιάζοντας σε στοιχεία για βιασμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες σε περιοχές γύρω από το Κίεβο που ανακαταλήφθηκαν αυτόν τον μήνα από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο της ΕΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο της ΕΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ χθες, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλίμακα των φρικαλεοτήτων «δεν φαίνεται να απέχει πολύ από τη γενοκτονία».

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Δύο Ουκρανοί πιλότοι, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό στις 8 Μαρτίου ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.

Ο Ιβάν Πεπελιάτσκο και ο Αλέξιι Σιτζ, δύο πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας “είναι σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη”, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.

Οι δύο πιλότοι «πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 8 Μαρτίου κοντά στο χωριό Νόβαγια Μπασάν», 80 χλμ. ανατολικά του Κιέβου, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την ανταλλαγή του Ουκρανού επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα, με τους Ουκρανούς αιχμάλωτους στη Ρωσία. Η πρόταση απορρίφθηκε την Τετάρτη από τη Μόσχα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση