Ένα ιδιαίτερα καυστικό εξώφυλλο του γνωστού για την επικριτική πέννα του Charlie Hebdo έρχεται να σατιρίσει την υπόθεση Qatar Gate, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή με τον επί σειρά ετών Ιταλό σύντροφό της.
Στο εξώφυλλο του νέου φύλλου του Charlie Hebdo, εμφανίζεται ένας Καταριανός με παραδοσιακή ενδυμασία, ο οποίος έχει στα γόνατά του δύο γυναίκες από τα ρούχα των οποίων ξεχειλίζουν «πετροδόλαρα». Το γαλλικό φύλλο γράφει: «Χαρούμενοι σαν τους Καταριανούς στην Ευρώπη!» και από κάτω προσθέτει: «Με ιερόδουλες και ευρωβουλευτές».
https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1602709935837663232
«Τελικό, στο Κατάρ είναι καλά» γράφει άλλο σκίτσο του γαλλικού σατιρικού μέσου που αναρτήθηκε αργότερα στο Twitter. Σε αυτό παρουσιάζεται ένας άνδρας δεμένος με ζουρλομανδύα σε ένα κελί, ο οποίος λέει: «Όταν δεν είμαστε ομοφυλόφιλοι, οικολόγοι, γυναίκες, φεμινιστές, αλλοδαποί εργάτες, εβραίοι, Ισραηλινοί».
Φυσικά το σκίτσο στηλιτεύει τις Αρχές του Κατάρ που απαγόρευσαν οτιδήποτε παραπέμπει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κατά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και μετά τους χιλιάδες θανάτους εργαζομένων που δούλεψαν για την ανέγερση των σταδίων στη χώρα.
https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1602987266850398210
Το γαλλικό μέσο που έγινε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την θλιβερή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του, είναι γνωστό για το ιδιαίτερα καυστικό και επικριτικό του χιούμορ. Πρόσφατα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε παρομοιάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με Ουρακοτάγκο.
«Στο δρόμο για τον 21ο αιώνα», γράφει χαρακτηριστικά το εξώφυλλο ενώ ο πιθηκόμορφος Πούτιν ουρεί πάνω το κουμπί των πυρηνικών όπλων με κίνδυνο να το πατήσει.
Η επίθεση στο Charlie Hebdo
Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.
Υπενθυμίζεται ότι σκιτσογράφοι του περιοδικού είχαν τεθεί υπό αστυνομική προστασία από το 2006, όταν πρωτοκυκλοφόρησε ένα σατιρικό σκίτσο που απεικόνιζε το Μωάμεθ, ενώ το 2011 είχε πραγματοποιηθεί εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων.
Εκτός από τη φωτιά, επίθεση δέχτηκε και το site της εφημερίδας, ενώ ο διευθυντής της, Στεφάν Σαρμπονιέ απειλήθηκε με θάνατο. Οι απειλές κατά της ζωής του ήταν μάλιστα τόσες, που ο Γάλλος δημοσιογράφος και ένας ακόμη συνάδελφός του σκιτσογράφος τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία. Η εφημερίδα μεταφέρθηκε μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Liberation, ώσπου να βρεθεί νέο μέρος να στεγαστεί.
Τον Ιούνιο του 2013, ένας νέος άνδρας 24 ετών καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή αφού κάλεσε στον αποκεφαλισμό του διευθυντή της εφημερίδας. Ο νεαρός προχώρησε στην δήλωση αυτή μέσα από μια ιστοσελίδα τζιχαντιστών.