Το έγγραφο που επιβεβαιώνει την επανεκλογή του Σαρλ Μισέλ στην ηγεσία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανάρτησε στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.
«Συγχαρητήρια, αγαπητέ Σαρλ Μισέλ» έγραψε ο Σλοβένος παραθέτοντας την απόφαση που του κοινοποιήθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέλεξε τον κύριο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2022 ως και τις 30 Νοεμβρίου 2024» γράφει το έγγραφο.
«Το Συμβούλιο σημείωσε την απόφαση των ηγετών των κρατών ή κυβερνήσεων στην Συνθήκη για την Σταθερότητα, την Συνεργασία και την Διακυβέρνηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της οποίας νόμισμα είναι το ευρώ στην επανεκλογή του κ. Σαρλ Μισέλ ως προέδρου της Συνόδου του Ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2022 ως και την 30η Νοεμβρίου 2024» συμπληρώνει.
https://twitter.com/JJansaSDS/status/1507048510620905472
Γιάνες Γιάνσα: «Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφή μεγάλης κλίμακας»
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις», σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας».
Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο».
Επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
«Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα», σημείωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
«Ίσως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα», υπογράμμισε ο Ναουσέντα.
Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συζήτηση της Πέμπτης θα θέσει και τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας ενόψει της συνολικής συζήτησης για το στρατηγικό της δόγμα που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας) αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το μείζον ζήτημα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο.
Στην αρχή της συνεδρίασης θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία με στόχο να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα στήριξης των 27.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προφανώς στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.