Το μέτωπο της αντιπολίτευσης των συντηρητικών βουλευτών που καταψήφισε τη Δευτέρα τον Βρετανό πρωθυπουργό καταστρώνουν σχέδια για «απεργίες ψήφου» προκειμένου να παραλύσουν το νομοθετικό έργο και να επωφεληθούν από το κλίμα που διαμορφώνεται μετά την ψήφο δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, ορισμένοι από τους 148 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού τη Δευτέρα δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησής του, όπως συνέβη στο τέλος της εποχής της Τερέζα Μέι, απέχοντας από βασικούς νόμους. Σκοπεύουν να ξεκινήσουν με μια αναμέτρηση για ένα νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει τμήματα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο θα δημοσιευθεί εντός των ημερών.
Ο Τζόνσον υπέστη χειρότερη του αναμενόμενου αποστασία τη Δευτέρα, με το 40% των βουλευτών να ψηφίζει υπέρ της απομάκρυνσής του, παρά το γεγονός πως τυπικά βγήκε νικητής από τη διαδικασία και παραμένει στο πόσο του. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, προστατεύεται από άλλη ψήφο δυσπιστίας για διάστημα ενός χρόνου. Έχοντας εξαντλήσει το πιο ισχυρό τους εργαλείο, οι αποστάτες δήλωσαν την Τρίτη ότι ήθελαν να «επιδείξουν τους μυς μας» και να «αποδείξουν ότι δεν πρόκειται να φύγουμε».
Που αποσκοπούν οι αποστάτες του Μπόρις Τζόνσον
Όσοι δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται τον Μπόρις Τζόνσον έρχονται να καλύψουν τις διαφορετικές τάσεις του κόμματος που δεν είναι ικανοποιημένες με τις πολιτικές του Τζόνσον για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και την ιδιωτικοποίηση του Channel 4, μέχρι εκείνους που πιστεύουν ότι η προσέγγισή του με υψηλή φορολογία και υψηλές δαπάνες κινείται υπέρ του δέοντος προς τα αριστερά.
Δεδομένου του ασυντόνιστου τρόπου με τον οποίο προκλήθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, οι αποστάτες αυτοαποκαλούνται αστειευόμενοι ως «συνασπισμός του χάους». Αρκετοί δήλωσαν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με κανέναν που να τους ενθαρρύνει να καταψηφίσουν τον Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι το κύμα της αντιπολίτευσης ήταν εσωτερικό.
Ο Τζόνσον χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, το οποίο κέρδισε με την υποστήριξη 211 βουλευτών, «πραγματικά καλό» και την Τρίτη προέτρεψε τον κόσμο να προχωρήσει, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να «τραβήξει μια γραμμή» κάτω από τη διαμάχη για την ηγεσία του και το σκάνδαλο Partygate.
Θυμίζουμε πως η Τερέζα Μέι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της τον Δεκέμβριο του 2018, μόνο για να εκδιωχθεί περίπου έξι μήνες αργότερα.