Σαφής απάντηση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Να θυμίσουμε ότι προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία είχε αποστείλει επιστολή σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ήταν από τους πρώτους αποδέκτες της, που απάντησε πριν λίγες ημέρες στον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
- Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
- Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
- Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τι υποστήριζε η επιστολή Τσαβούσογλου
Η επιστολή Τσαβούσογλου αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.
Στην επιστολή Τσαβούσογλου αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα διεθνοποιήσει η Αθήνα τις τουρκικές προκλήσεις
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο γεωστρατηγικός διχασμός που έχει προκαλέσει θα κυριαρχήσει αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στη Νέα Υόρκη, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ξεδιπλώσει τις θέσεις της για το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.
Eκατόν πενήντα ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μία συγκυρία που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων και διχασμών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει -μεταξύ άλλων- την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικό κόμβο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπονται επίσης συναντήσεις με επενδυτές και με την ομογένεια.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών από αύριο Δευτέρα (19/9) μέχρι την Παρασκευή (23/9), ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού.
H ενίσχυση των διμερών σχέσεων με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους και η κοινή αποτίμηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της χώρας, καθώς και η ενδυνάμωση των προσπαθειών για περιφερειακή σταθερότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών -30 και πλέον σε διάστημα 5ημερων- που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στην Νέα Υόρκη.
Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η αντιμετώπιση του στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ καθώς και σε εκείνες που θα έχει με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Ινδίας και της Αρμενίας. Επίσης θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.