Quantcast
09:17
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:17
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μπλίνκεν κάνει το χατίρι των Τούρκων: «Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16»

Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

23.03.2023
22:27
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2023 • 7:44
Εργαζόμαστε για να αμβλυνθούν οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σημείωσε ο Μπλίνκεν

Τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα να χρησιμοιούνται σε θέματα που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ νατοϊκών συμμάχων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημοκρατικός βουλευτής, Ντέιβιντ Σισιλίνι, έθεσε το θέμα της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας από τον στόλο των F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε, η Άγκυρα δεν επιθυμεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα αναβαθμισμένα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρο.

Με δεδομένο, ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός βουλευτής ρώτησε τον Άντονι Μπλίνκεν για το ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της βόρειας Συρίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την αναβάθμιση και τη πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας. «H συμφωνία για την πώληση των F-16 είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές», έλεγε ωστόσο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από την Τουρκία τον Φλεβάρη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Μπλίνκεν: «Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «στο επίκεντρο των προσπαθειών μας – είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ – είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, για να μπορούν κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνουν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

«Ταυτόχρονα, φυσικά, (θέλουμε) να διασφαλίζουμε ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού», συνέχισε ο Μπλίνκεν παρά της εκπεφρασμένες αντιρρήσεις βουλευτών, αλλά και του Γερουσιαστή Μενέντες.

Αμερικανοί νομοθέτες ζητούσαν τον Φλεβάρη από τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδεθεί το θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης με το αίτημα που έχει υποβάλει η Άγκυρα για την αναβάθμιση και την αγορά νέων μαχητικών F-16. Τη διακομματική επιστολή συνέταξαν τότε, η Δημοκρατική γερουσιαστής, Τζιν Σαχίν, από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφος της, Τομ Τίλις, από την Βόρεια Καρολίνα, ενώ αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην Γερουσία για τη συλλογή περισσότερων υπογραφών.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία» λέει σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση» προσθέτει.

Προχωρούν οι διαδικασίες πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τον Ιανουάριο και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που προέρχεται από το δικό του κόμμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση