18:13
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:13
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στο στόχαστρο Μπάιντεν το Predator – Υπογράφει διάταγμα κατά κακόβουλων λογισμικών, «σκιαγραφεί» τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν κατά του Predator και σαφείς αιχμές για κυβερνήσεις που το εμπορεύονται

Εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν κατά του Predator και σαφείς αιχμές για κυβερνήσεις που το εμπορεύονται

27.03.2023
22:06
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 • 7:29
Η Ελληνοαμερικανίδα που έπεσε θύμα υποκλοπής από το Predator, αποκάλυψε πως η διοίκηση Μπάιντεν παίρνει μέτρα και στηλιτεύει τις κυβερνήσεις που το χρησιμοποιούν

Στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο και τη διοίκηση Μπάιντεν ανάγεται η υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, καθώς λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη πως Ελληνοαμερικανίδα έπεσε θύμα παρακολούθησης μέσω Predator στη χώρα μας, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τη χρήση τέτοιων λογισμικών.

Η Άρτεμις Σίφορντ, εργαζόμενη στη Meta (που διαθέτει το Facebook και το Instagram), ανακάλυψε πως υπήρξε θύμα παρακολούθησης τόσο από το Predator, όσο όμως και από την ΕΥΠ, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, το κακόβουλο λογισμικό «εισχώρησε» στο κινητό της τηλέφωνο μέσω μηνύματος του gov.gr για ραντεβού εμβολιασμού.

«Χαίρομαι που βλέπω πως η αμερικανική κυβέρνηση κινείται στην απαγόρευση των εμπορεύσιμων κακόβουλων λογισμικών, υπεύθυνων για μοχθηρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών όπως η δημιουργός του Predator, Cytrox» έγραψε η Σίφορντ, παραθέτοντας στο tweet της την ανακοίνωση για το διάταγμα.

Το δημοσίευμα της New York Times, με ημερομηνία Δευτέρα 20 Μαρτίου, έχει τίτλο «Μάνατζερ της Meta θύμα χάκινγκ με κακόβουλο λογισμικό και παρακολούθησης στην Ελλάδα» και σε αυτό περιγράφεται λεπτομερώς η απόδειξη πως η γυναίκα πράγματι διαπίστωσε πως είναι ένα από τα πρόσωπα στη λίστα όσων παρακολουθούνταν – νόμιμα ή παράνομα κανείς δεν γνωρίζει – από υπηρεσίες της ΕΥΠ, αλλά και μέσω του Predator.

Η Αμερικανική κυβέρνηση «σκιαγραφεί» την Ελλάδα για το Predator

Έχει ενδιαφέρον πως παρότι η αμερικανική διοίκηση δεν αναφέρει την Ελλάδα ή το Predator, στην ανακοίνωση για το εκτελεστικό διάταγμα, σημειώνεται πως ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο έχει αναπτύξει αυτή την τεχνολογία για να διευκολύνει την καταστολή και να επιτρέψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων για να εκφοβίσει πολιτικούς αντιπάλους και να περιορίσει τη διαφωνία, να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και να παρακολουθεί και να στοχοποιεί ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Θυμίζουμε πως ο πρώην εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ένα τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021. Επιπλέον, θύματα του Predator υπήρξαν τόσο δημοσιογράφοι, όσο όμως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα τον Δεκέμβριο του 2022 των New York Times, ότι το Predator έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.

Η Meta, καθώς και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ένας οργανισμός παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν το Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία.

Το δημοσίευμα των New York Times για το Predator
Το δημοσίευμα των New York Times για το Predator

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η κατάχρηση αυτών των ισχυρών εργαλείων επιτήρησης δεν περιορίζεται σε αυταρχικά καθεστώτα.  Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν επίσης αντιμετωπίσει αποκαλύψεις ότι φορείς εντός των συστημάτων τους έχουν χρησιμοποιήσει εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό για να στοχεύουν τους πολίτες τους χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, εγγυήσεις και εποπτεία.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων άλλωστε, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα και ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ – ο οποίος στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις – , κατέθεσαν στην PEGA, την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά το ζήτημα. Σύμφωνα με αυτούς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με «παγιδευμένα» links μέσω Predator, τα οποία, όπως είπε, στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα.

Ο Μπάιντεν απαγορεύει λογισμικά τύπου Predator

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως σήμερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει, για πρώτη φορά, την επιχειρησιακή χρήση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού που ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια ή έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς για να καταστήσει δυνατή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό – εξελιγμένα και επεμβατικά εργαλεία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο που πωλούνται από πωλητές για την εξ αποστάσεως πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές, την εξαγωγή του περιεχομένου τους και τη χειραγώγηση των συστατικών τους, και όλα αυτά χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των χρηστών των συσκευών – έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με λίγους ελέγχους και υψηλό κίνδυνο κατάχρησης.

Η εξάπλωση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού θέτει διακριτούς και αυξανόμενους κινδύνους αντικατασκοπείας και ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας του προσωπικού της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των οικογενειών τους. Το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχει γίνει στόχος εμπορικού spyware, ενώ αναξιόπιστοι εμπορικοί προμηθευτές και εργαλεία μπορούν να παρουσιάσουν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των κυβερνητικών πληροφοριών και των συστημάτων πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος φωτισμένος το βράδυ
Ο Λευκός Οίκος φωτισμένος το βράδυ/ Φωτογραφία: Unsplash

Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία στις 29-30 Μαρτίου 2023, την οποία ο Τζο Μπάιντεν θα συνδιοργανώσει με τους ηγέτες της Κόστα Ρίκα, των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Δημοκρατίας της Ζάμπια.

Το παρόν εκτελεστικό διάταγμα θα χρησιμεύσει, λένε από τον Λευκό Οίκο, ως θεμέλιο για την εμβάθυνση της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας επιτήρησης, την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης της εν λόγω τεχνολογίας και την προώθηση της μεταρρύθμισης του κλάδου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση