Ολοένα και πιο κωμικοτραγική γίνεται η υπόθεση των άγνωστων αντικειμένων που κατέρριψε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, καθώς πέραν του γεγονότος πως δεν πρόκειται για κινεζικά μπαλόνια ή εξωγήινους, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αντικείμενο αναψυχής που κόστιζε
Μια ομάδα ερασιτέχνες λάτρεις των αερόστατων στο Ιλινόις ενδέχεται να έλυσε το μυστήριο ενός από τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που κατέρριψε ο αμερικανικός στρατός την περασμένη εβδομάδα, ένα έπος που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του έθνους και έχει προκαλέσει τη θυμηδία της υφηλίου.
Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε την Πέμπτη ότι έδωσε την εντολή να καταρριφθούν τα αντικείμενα αυτά, επειδή αποτελούσαν κίνδυνο για τις πολιτικές πτήσεις και δεν μπορούσε να αποκλειστεί η κατασκοπευτική δραστηριότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε όμως πως είναι βέβαιος πως δεν πρόκειται για κινέζικης προέλευσης αντικείμενο.
Η Ταξιαρχία Αερόστατων Bottlecap του Βόρειου Ιλινόις, όπως λέγεται η ομάδα αερόστατων, αναφέρει ότι ένα από τα ερασιτεχνικά σκάφη της «χάθηκε εν δράσει» πάνω από την Αλάσκα στις 11 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22 κατέρριψε μια άγνωστη εναέρια οντότητα όχι πολύ μακριά πάνω από την περιοχή Γιούκον του Καναδά.
Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε την Τρίτη πως τα τρία «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά –κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν– ήταν πιθανότατα «αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς».
Τα γεγονότα προέκυψαν μόλις λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός ύποπτου κινεζικού μπαλονιού παρακολούθησης που διέσχισε τη χώρα.
Ένα μπαλόνι που αξίζει μόλις 12 δολάρια
Την Παρασκευή, σε ένα blogpost, η ομάδα από το Ιλινόις δεν συνδέει τα δύο γεγονότα, όπως αναφέρει ο Guardian, ωστόσο η τροχιά του pico balloon πριν από τον τελευταίο καταγεγραμμένο ηλεκτρονικό έλεγχο στις 12.48 π.μ. εκείνης της ημέρας συνδέει τα δυο γεγονότα – καθώς και τον «πύρινο θάνατο», αφού το μπαλόνι κατερρίφθη από έναν πύραυλο sidewinder την 124η ημέρα του ταξιδιού του, τρεις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του έβδομου περιηγητικού του ταξιδιού.
Αν αυτό συνέβη, αυτό θα σήμαινε ότι ο αμερικανικός στρατός σπατάλησε έναν πύραυλο που κόστισε 439.000 δολάρια για να ρίξει ένα ακίνδυνο μπαλόνι χόμπι αξίας περίπου 12 δολαρίων.
«Προς το παρόν αποκαλούμε το pico balloon K9YO αγνοούμενο», αναφέρει η ιστοσελίδα της ομάδας, σημειώνοντας ότι το τελευταίο ύψος που καταγράφηκε ήταν 11.560 μέτρα (37.928 πόδια) ενώ βρισκόταν κοντά στο νησί Χεϊγκμάιστερ, μια έκταση 116 τετραγωνικών μιλίων στη βόρεια ακτή του κόλπου Μπρίστολ.
Το αντικείμενο πάνω από το Γιούκον ήταν το δεύτερο από τα τρία που καταρρίφθηκαν με εντολή του Τζο Μπάιντεν σε διαδοχικές ημέρες το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μαπλόνι -ένα τέταρτο ξεχωριστό αντικείμενο- καταρρίφθηκε πάνω από τον Ατλαντικό αφού διέσχισε τις ακτές της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο Λευκός Οίκος δηλώνει αδυναμία ανάκτησης των αντικειμένων που καταρρίφθηκαν
Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε σήμερα να μετριάσει τις προσδοκίες όσον αφορά τις προσπάθειες ανάκτησης των τριών «αντικειμένων» που καταρρίφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξηγώντας ιδίως ότι ίσως δεν είναι εφικτό να εντοπιστεί εκείνο που έπεσε στα νερά της λίμνης Χιούρον.
Σε αυτήν την μπερδεμένη υπόθεση, η Ουάσινγκτον δεν έχει παρά μόνο μία βεβαιότητα: δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξωγήινους ή για εξωγήινη δραστηριότητα. Το είπε επί λέξει και πολύ σοβαρά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.
«Λόγω του σημείου όπου βρίσκεται στη λίμνη Χιούρον, θα πρέπει όλοι να δεχτούμε την πιθανότητα ότι ίσως δεν μπορέσουμε να το ανασύρουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.
Ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στη Νότια Καρολίνα συνιστούσε έναν «πολύ πραγματικό» κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Εξήγησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ζητήσει από άλλες χώρες να αναλάβουν δράση εναντίον των κινεζικών μπαλονιών που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο.
Ο Κίρμπι επανέλαβε επίσης ότι τώρα «δεν είναι η σωστή στιγμή» για να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Κίνα.