Πέντε ημέρες μετά τον θάνατό της στη Σκωτία, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, όπου την υποδέχθηκε ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
«Το φέρετρο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας έφτασε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου θα διανυκτερεύσει στο Αίθουσα των Τόξων. Αύριο το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή πάνω σε μια πυροβολαρχία του Βασιλικού Βασιλικού Αλογοβολικού στο Παλάτι του Ουέστμινστερ» αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός της βασιλικής οικογένειας στο Twitter.
Her Majesty The Queen’s coffin has arrived at Buckingham Palace, where it will rest overnight in the Bow Room.
Tomorrow the coffin will be borne in Procession on a Gun Carriage of The King’s Troop Royal Horse Artillery to the Palace of Westminster. pic.twitter.com/91rnoOwJUB
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 13, 2022
Μετά από λίγο περισσότερο από μία ώρα στον αέρα, το αεροπλάνο που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ προσγειώθηκε το αεροδρόμιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Northolt στο δυτικό Λονδίνο, το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως μεταδίδει το BBC, σύντομα θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα την υποδεχθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Το βρετανικό μέσο σημειώνει πως το αεροπλάνο που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ φαίνεται ότι ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από το Εδιμβούργο με προορισμό τοαεροδρόμιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Northolt.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, το αεροπλάνο ταξίδεψε πρώτα δυτικά προς τη Γλασκώβη, πριν διασχίσει τα σύνορα και περάσει πάνω από τη λίμνη Windermere, πριν περάσει από το Μάντσεστερ, το Stoke-on-Trent, το Μπέρμιγχαμ και το Royal Leamington Spa.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίτερα στους δρόμους του Λονδίνου υπό βροχή για να αποτίσουν έναν ύστατο φόρο τιμής στην βρετανίδα μονάρχη κατά την άφιξη της σορού της στην βρετανική πρωτεύουσα.
Πώς θα διεξαχθεί το λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο
Μετά ένα πρώτο λαϊκό προσκήνυμα για 24 ώρες στο Εδιμβούργο στη Σκωτία, πλήθος κόσμου που στεκόταν κατά μήκος του δρόμου από τον οποίο περνούσε η νεκροφόρα με την σορό της βασίλισσας απηύθυνε το ύστατο χαίρε στην αυτής μεγαλειότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεγάλη αναμονή, όχι μεγάλες τσάντες, όχι φωτογραφίες: οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναμένεται ότι σπεύσουν από την Τετάρτη για να προσκυνήσουν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο παλάτι του Γουέστμινστερ θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες.
Η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Λονδίνο από τη Σκωτία αεροπορικώς αύριο Τρίτη το βράδυ. Αφού περάσει από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, θα εκτεθεί στο Γουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να την προσκυνήσει από τις 17:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης αδιάλειπτα ως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν προσκυνήσει το 2002 τη σορό της μητέρας της Ελισάβετ Β’. Αυτή τη φορά, οι Times εκτιμούν ότι έως και 750.000 άνθρωποι ενδέχεται να πάνε για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα, η σορός της οποίας βρίσκεται σε κλειστό φέρετρο σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο.
Το κοινό θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπομονή, καθώς η ουρά αναμένεται να έχει χιλιόμετρα μήκος στους δρόμους γύρω από το παλάτι. Παράλληλα οι δυνάμεις της τάξης έχουν μπροστά τους μια μεγάλη επιμελητειακή πρόκληση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το λαϊκό προσκύνημα θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα.
«Υπάρχει κίνδυνος η ουρά να είναι πολύ μεγάλη. Θα χρειαστεί να περιμένετε πολλές ώρες, συχνά στη διάρκεια της νύκτας, χωρίς να έχετε πολλές ευκαιρίες να καθίσετε», προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση σε έγγραφό της στο οποίο περιγράφει τους κανόνες που θα πρέπει να σεβαστούν οι πολίτες.
Ζητάν από το κοινό αλλαξιά με ρούχα
Για τον λόγο αυτό συνιστά στο κοινό να έχει μαζί του ρούχα κατάλληλα για όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες, φαγητό και νερό, που θα πρέπει να καταναλώσει “πριν την είσοδο” στη ζώνη ελέγχου, καθώς και εξωτερικό φορτιστή κινητού.
Στη ζώνη ελέγχου θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας «αντίστοιχα με αυτά των αεροδρομίων», με «δρακόντειους περιορισμούς» σχετικά με τα αντικείμενα που θα επιτρέπεται να έχει το κοινό στην κατοχή του. Σε κάθε έναν η ασφάλεια θα τοποθετεί ένα βραχιολάκι, το οποίο θα αφαιρείται με την αποχώρησή του.
«Μόνο μία μικρή τσάντα κατ’ άτομο» θα επιτρέπεται στον χώρο του παλατιού «με εύκολο άνοιγμα (…) προκειμένου να μπορείτε να περάσετε γρήγορα» από τα διάφορα σημεία ελέγχου. Όσοι έχουν μαζί τους μεγάλη τσάντα, θα πρέπει να την αφήνουν στην είσοδο, αλλά δεν υπάρχει «εγγύηση» ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για τη φύλαξή της, προειδοποιεί το έγγραφο.
Μέσα στο παλάτι οι πολίτες δεν θα μπορούν να αφήνουν λουλούδια, κεριά, μικρά παιχνίδια ή στεφάνια, με την κυβέρνηση να υπενθυμίζει ότι η κατάθεση τέτοιων αντικειμένων γίνεται σε άλλους χώρους στο Λονδίνο.
Επίσης δεν θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο με κινητό τηλέφωνο. Η κυβέρνηση τέλος καλεί τους πολίτες «να ντυθούν με κατάλληλο τρόπο για την περίσταση» και να αποφύγουν ρούχα «με πολιτικά συνθήματα ή βωμολοχίες».
Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατό της την περασμένη εβδομάδα, βρισκόταν στο Μπάκιγχαμ μαζί με τα τρία αδέλφια του, τους δυο του γιους Ουίλιαμ και Χάρι και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας κατά την άφιξη της σορού της βασίλισσας, δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.