Η Ρωσία αναφέρθηκε στις ανεξήγητες διαρροές που σημειώθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου, Nord Stream, στη Βαλτική και υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να οφείλεται σε σαμποτάζ.
Η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».
«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», τόνισε.
Πρωθυπουργός Δανίας: Δύσκολο να οφείλονται σε σύμπτωση οι διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream οφείλονται σε σύμπτωση.
Μολονότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το σαμποτάζ, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα, δήλωσε η Φρεντέρικσεν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR στη διάρκεια επίσκεψής της στην Πολωνία.
Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η ζημιά στους αγωγούς στη Βαλτική καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε επίσης πως είναι πρόωρο να προβαίνει κανείς σε εικασίες για τα αίτια των διαρροών στους δύο αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι έχουν σχεδιασθεί για να μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
«Στο στάδιο αυτό, είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το ποιες είναι οι αιτίες… Τα κράτη μέλη εξετάζουν το θέμα αυτό, θα παραμείνουμε σε στενή επαφή μαζί τους, όμως πραγματικά δεν είναι η στιγμή για εικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με τις διαρροές και μέχρι στιγμής δεν βλέπει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών προμηθειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Μολονότι δεν λειτουργεί κανένας από τους δύο αγωγούς, εξακολουθούν αμφότεροι να περιέχουν αέριο υπό πίεση.
Λευκός Οίκος: Έτοιμος να βοηθήσει τους Ευρωπαίους
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διεξάγουν την έρευνα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε σχέση με τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.
Αρνούμενος να κάνει «εικασίες» για τα αίτια των διαρροών αυτών σε μια κρίσιμη υποδομή για την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος αυτός πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη».
Επίτροπος Ενέργειας: Ο αγωγός Baltic Pipe θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τα εγκαίνια του Baltic Pipe κατά την τελετή έναρξης αυτού του νέου αγωγού φυσικού αερίου που εγκαινίασαν η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία στο Goleniów της Πολωνίας. Καθώς η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αυτή η νέα υποδομή θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής ανοίγοντας μια νέα διαδρομή από τη Βόρεια Θάλασσα προς την ΕΕ.
Η Επίτροπος Ενέργειας Kάντρι Σίμσον ανέφερε ότι «ο αγωγός της Βαλτικής είναι ένα βασικό έργο για την ασφάλεια του εφοδιασμού της περιοχής και το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της πολιτικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στον μετριασμό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».
O Baltic Pipe είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος από το 2013 και έχει λάβει περίπου 267 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF), βοηθώντας στην ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών μελετών (περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ) και των κατασκευαστικών εργασιών (περίπου 215 εκατομμύρια ευρώ).
Θα επιτρέψει την εισαγωγή έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω της Δανίας και τη μεταφορά 3 bcm φυσικού αερίου ετησίως από την Πολωνία στη Δανία. Η έναρξη της μεταφοράς του αερίου έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2022.