04:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μπάιντεν «έπεσε» στην παγίδα που έστησε στον Τραμπ: Ο Έλον Μασκ τον βγάζει στη σέντρα για «fake news»

Ο Τζο Μπάιντεν πριν δώσει ομιλία στον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζο Μπάιντεν πριν δώσει ομιλία στον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

02.11.2022
22:46
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2022 • 9:08
Ο Λευκός Οίκος απέσυρε ανάρτησή του στο Twitter για τις παροχές του Τζο Μπάιντεν, καθώς περιείχε ψευδείς ειδήσεις

Στην παγίδα που έστησε στον Ντόναλντ Τραμπ «έπεσε» ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Λευκός Οίκος απέσυρε μια ανάρτηση στο Twitter, στην οποία η εταιρεία πρόσθεσε μια διευκρίνιση για την ορθότητα της πληροφορίας που περιείχε, λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

«Η αύξηση των συντάξεων γήρατος είναι η σημαντικότερη των δέκα τελευταίων ετών χάρη στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», ανέφερε η ανάρτηση αυτή, στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια όμως προστέθηκε μια διευκρίνιση: ότι οι συντάξεις συνδέονται με τον πληθωρισμό, με βάση έναν νόμο που επικυρώθηκε το 1972, από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, όλο αυτό… λίγο καιρό πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Παραδοχή από τον Λευκό Οίκο

Η αρχική ανάρτηση, που κατόπιν αποσύρθηκε, «δεν ήταν πλήρης», παραδέχτηκε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οι «υποσημειώσεις» στο Twitter συντάσσονται από ανεξάρτητους χρήστες του προγράμματος Birdwatch και προστίθενται στο αρχικό μήνυμα εάν κριθούν «χρήσιμες» από πολλά άτομα. «Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο τον αριθμό των χρηστών που θεωρούν την υποσημείωση χρήσιμη ή όχι αλλά επίσης και το αν τα πρόσωπα αυτά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απόψεις», εξήγησε το Twitter σε μια ανακοίνωση του στις 6 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα στις ΗΠΑ.

«Το σύστημα των υποσημειώσεων της κοινότητας είναι υπέροχο» αντέδρασε ο Έλον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, απαντώντας σε έναν χρήστη. «Στόχος μας είναι να κάνουμε το Twitter την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στη Γη, όποια και αν είναι η πολιτική τοποθέτηση του καθενός», πρόσθεσε.

Οι χρήστες δοκιμάζουν το νέο αλγόριθμο του Έλον Μασκ για τις ψευδείς ειδήσεις

Ο Tim Heidecker, γνωστός για τη δουλειά του στο standup και στην τηλεόραση με τον συνάδελφό του Eric Wareheim, ξεκίνησε την Τρίτη το hashtag #TrumpIsDead. Σε μια σύντομη σειρά από tweets σχετικά με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Heidecker έγραψε:

«Ο Τραμπ είναι νεκρός (πέθανε άσχημα)» και έκανε tag τον Μασκ ισχυριζόμενος ότι ο δισεκατομμυριούχος «απέκρυψε αυτή την είδηση (ή μήπως όχι;)». «Πολλοί είναι λυπημένοι», συνέχισε ο Heidecker. «Άκουσα ότι πέθανε με θλιβερό και άρρωστο τρόπο» Ο κωμικός είναι επαληθευμένος στο Twitter, με το χαρακτηριστικό μπλε «τικ» δίπλα στο όνομά του.

Μέσα σε μια ώρα, τα tweets του Heidecker είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 likes και χιλιάδες retweets. Ο Μασκ δεν απάντησε ούτε σχολίασε τις αναρτήσεις, αν και συνηθίζει να είναι ενεργός. Ένα από τα πρώτα tweets του μετά την αγορά της πλατφόρμας ήταν: «η κωμωδία είναι πλέον νόμιμη στο Twitter». Αυτό μάλλον του γύρισε μπούμερανγκ.

Η ανάρτηση του Heidecker ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να τα βάλει ουσιαστικά με τον νέο ιδιοκτήτη. Ο μετριασμός της παραπληροφόρησης, της παραπλάνησης, της ρητορικής μίσους και άλλου προβληματικού περιεχομένου έγινε γρήγορα θέμα υπό την ηγεσία του μεγιστάνα. Ο Μασκ άλλαξε την περιγραφή του σε «διαχειριστής τηλεφωνικής γραμμής παραπόνων στο Twitter».

Όταν τα social media είχαν «κόψει» τον Τραμπ – Η απάντηση του μεγιστάνα με το Truth Social

Το «Truth Social» έχει παρουσιαστεί από τον Τραμπ ως εναλλακτική στο Facebook, το Twitter και το YouTube, τις πλατφόρμες από τις οποίες έχει εκδιωχθεί μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς τον κατηγορούσαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Πριν το κλείσιμο του λογαριασμού του από το Twitter, το μέσο αυτό ήταν το αγαπημένο του Τραμπ και το χρησιμοποιούσε για να ανακοινώνει αποφάσεις του όταν ήταν πρόεδρος αλλά και για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αντιπάλων του. Είχε σχεδόν 89 εκατομμύρια ακόλουθους, στους οποίους απευθυνόταν καθημερινά.

Μάλιστα έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ύστερα από ανάλυση 38 εκατομμυρίων άρθρων, σχετικών με την πανδημία στην αγγλική γλώσσα, που συλλέχθηκαν από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, υποδεικνύει τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ,

Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως η μεγαλύτερη πηγή του λεγόμενου «infodemic», ψευδών δηλαδή ειδήσεων που «εξαπλώνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τον ιό».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι αναφορές του Αμερικανού Προέδρου αποτελούσαν σχεδόν το 38% της συνολικής παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση