Μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανοίγει ο δρόμος για τιμωρητικούς δασμούς σε βάρος σειράς προϊόντων από τη Ρωσία κατά την εξαγωγή τους προς όλες τις χώρες της Δύσης.
Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές αλκοόλ και θαλασσινών, όπως βότκα και χαβιάρι, από τη Ρωσία, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να ανακληθεί το καθεστώς «πλέον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας, γνωστό ως μόνιμες κανονικές εμπορικές σχέσεις στις ΗΠΑ. Η κίνηση, η οποία έχει συντονιστεί με τους συμμάχους της G7 και της ΕΕ, θα απαιτήσει ειδική πράξη Κογκρέσου. «Η ανάκληση του καθεστώτος για τη Ρωσία θα δυσχεράνει τις επιχειρηματικές σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η ανάκλησή του από κοινού με άλλα έθνη που αποτελούν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελέσει άλλο ένα συντριπτικό πλήγμα για τη ρωσική οικονομία που ήδη υποφέρει πολύ από τις κυρώσεις μας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το καθεστώς «ευνοούμενου κράτους στη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται προς την αφαίρεση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με πηγές που είναι σε γνώση του θέματος και δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε έτσι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
«Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.
Τι άλλο θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Η απαγόρευση από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, στην οποία αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, θα περιλαμβάνει επίσης είδη όπως ο καπνός, ο ρουχισμός, τα κοσμήματα, τα αυτοκίνητα και οι αντίκες, δηλώνει στο CNN αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Η ιδέα πίσω από αυτό, εξηγεί ο αξιωματούχος, είναι να συνεχίσει να πλήττει τους Ρώσους ολιγάρχες και τους πλουσιότερους της χώρας, στερώντας τους τις ανέσεις τους, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση γύρω από όσους βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος είναι επίσης να αφαιρεθούν οι τρόποι με τους οποίους αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να προστατεύουν τα χρήματά τους, καθώς ήδη αποκλείονται όλο και περισσότερο από τις παραδοσιακές οικονομικές οδούς, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Μπαίντεν δεν θα έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ωστόσο σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν όμως έστρεψε τα πυρά του και σε βάρος των Ρώσων ολιγαρών που συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη, όπως είπε στο Κρεμλίνο. «Υποστηρίζουν τον Πούτιν. Κλέβουν τον ρωσικό λαό και προσπαθούν να κρύψουν τα χρήματά τους στις χώρες μας. Είναι μέρος αυτής της κλεπτοκρατίας που υπάρχει στη Μόσχα και πρέπει να μοιραστούν τον πόνο αυτών των κυρώσεων» είπε.
«Ενώ κυνηγάμε τα σούπερ γιοτ τους και τις εξοχικές κατοικίες τους, και ποσά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, θα τους δυσκολέψουμε επίσης να αγοράζουν πολυτελή προϊόντα που κατασκευάζονται στη χώρα μας, απαγορεύοντας την εξαγωγή πολυτελών αγαθών στη Ρωσία» διευκρίνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Αυτά είναι επίσης τα τελευταία μέτρα που λαμβάνουμε, αλλά δεν είναι τα τελευταία μέτρα που θα λάβουμε» συνέχισε.
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον υποστράτηγο Αντρέι Κολέσνικοφ, υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματικό και διοικητή της 29ης Στρατιάς της ανατολικής περιοχής. Το BBC, που μεταδίδει την είδηση, δεν μπορεί να επαληθεύσει τον ισχυρισμό και η Μόσχα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αναφορές.
Εδώ και δύο ημέρες οι Ουκρανοί προετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς βλέπουν πως οι δυνάμεις της Ρωσίας πλησιάζουν στο Κίεβο. Για αυτό και οι Ουκρανοί προσπαθούν να οχυρωθούν και να υπερασπιστούν την πόλη τους. «Φυσικά ανησυχώ, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε γιατί όλοι εμείς υπερασπιζόμαστε το έδαφός μας. Είμαι έτοιμη για όλα γιατί θέλω να σώσω την πατρίδα μου», δήλωσε στο MEGA μία γυναίκα από το Κίεβο.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ρωσίας ζήτησαν να χαρακτηριστεί η Meta, η μαμά εταιρεία του Facebook και του Instagram, ως «εξτρεμιστική οργάνωση», αφού η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα αλλάξει τις πολιτικές της ώστε να επιτρέπει τις εκκλήσεις για βία κατά των ρωσικών δυνάμεων. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών πληροφοριών και των μαζικών επικοινωνιών, Roskomnadzor, απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα την πρόσβαση στο Facebook, σε ρωσικό έδαφος, ως αντίποινα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν αποκλείσει τη Ρωσία και τα ΜΜΕ από τις πλατφόρμες τους.
Άλλωστε, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι υπήρξαν ορισμένες «θετικές» εξελίξεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς ηγέτες. Την ίδια ώρα όμως, έδωσε το πράσινο φως για εθελοντές από τη Μέση Ανατολή να πολεμήσουν για τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε παράλληλα πιο «ζεστός» στο ενδεχόμενο να συναντηθούν Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τους δύο να είναι στην κορυφή της επικαιρότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε 386 μέλη της ρωσικής κρατικής Δούμας που υποστηρίζουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν στους καταγεγραμμένους να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη δικαιοδοσία του.
Εχθές έγινε γνωστό πως οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο επιφανείς προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).
Και η ΕΕ παρουσίασε σχέδιο για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά καύσιμα σε πέντε χρόνια, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του μπλοκ που συναντήθηκε χθες στις Βερσαλλίες.
«Είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», αναφέρει στο tweet της η πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν το θέμα. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της η Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν θα προτείνει ένα σχέδιο στα μέσα Μαΐου για τη «σταδιακή κατάργηση» του ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2027.
Δείτε όλες τις εξελίξεις σε live blogging: