04:23
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:23
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέα ερωτήματα για Αβραμόπουλο από «La Stampa» για συμμετοχή στην ΜΚΟ «πλυντήριο» – Πήρε 60.000 ευρώ για συμμετοχή σε 2 συνέδρια, τι απαντά

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια / Φωτογραφία: Eurokinissi

20.12.2022
15:19
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2022 • 18:59
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η υπόθεση του Qatar Gate στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, ωστόσο δημοσιεύματα υπάρχουν και για τον Έλληνα, πρώην Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Συγκεκριμένα, η ιταλική εφημερίδα La Stampa θέτει νέα ερωτήματα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όσον αφορά τη σχέση του πρώην Επιτροπή με την αμαρτωλή ΜΚΟ του προφυλακισμένου Παντσέρι ενώ χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενα κάποια στοιχεία από τη συνεργασία του με την Fight Impunity.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Μάρκο Μπρεζολίν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε 60.000 ευρώ για συμμετοχή σε δύο συνέδρια εκ των οποίων το έναν ήταν διαδικτυακό και για την συγγραφή ενός άρθρου.

Η ιταλική εφημερίδα σχολιάζει σκωπτικά και την άδεια που είχε λάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η ΜΚΟ για την οποία πήρε πράσινο φως για τη συμμετοχή του  δεν ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Αβραμόπουλος: Η συνεργασία του με την ΜΚΟ «πλυντήριο» έληξε τον Φεβρουάριο, δύο μήνες μετά συμμετείχε σε πάνελ για την ΜΚΟ

Στο  δημοσίευμα της La Stampa επισημαίνεται ακόμα και το γεγονός ότι αν και η συνεργασία του Δημήτρη Αβραμόπουλο σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου έληξε τον Φεβρουάριο του 2022, δύο μήνες μετά συμμετείχε σε πάνελ του φόρουμ των Δελφών με θέμα τις δραστηριότητες της ΜΚΟ του Παντσέρι.

Ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες αναφέρει ακόμα ότι η τελευταία επίσημη συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου Μετανάστευσης ήταν με αξιωματούχους της Ντόχα και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Ahmed bin Hassan Al Hammad τρεις μέρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Αβραμόπουλος: Τι απαντά για τα 60.000 ευρώ

Ποσό 60.000 ευρώ για τη συμμετοχή του για ένα χρόνο στην αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσέρι έλαβε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3.750€)», αναφέρει ο πρώην Επίτροπος.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του στην ΜΚΟ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει ότι ήταν τιμητική και δεν είχε εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.

«Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική», αναφέρει ο πρώην Επίτροπος και σημειώνει ότι «για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει ότι αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή του στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, «δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020».

Όπως υποστηρίζει μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο  του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, «ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει».

Ο πρώην Επίτροπος αναφέρει, επίσης, στη δήλωσή του ότι: «Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση