07:09
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:09
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αργεντινή: Μέτωπο της Λατινοαμερικανικής Αριστεράς υπέρ της Κίρχνερ – Μιλούν για «πολιτική δίωξη» αναφορικά με την βαριά ποινή της εισαγγελίας

Η αντιπρόεδρος στην Αργεντινή, Κριστίνα Κίρχνερ / Φωτογραφία: Twitter

Η αντιπρόεδρος στην Αργεντινή, Κριστίνα Κίρχνερ / Φωτογραφία: Twitter

25.08.2022
20:18
4 πρόεδροι της Aριστεράς χωρών της Λατινικής Αμερικής στηρίζουν την αντιπρόεδρο της Αργεντινής

Τέσσερις πρόεδροι χωρών της Λατινοαμερικανικής Αριστεράς (της Αργεντινής, του Μεξικού, της Βολιβίας και της Κολομβίας) εξέφρασαν χθες Τετάρτη (25/8) τη στήριξή τους στην αντιπρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, αφού εισαγγελέας ζήτησε να της επιβληθούν 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, της Βολιβίας Λουίς Άρσε και της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο σε κοινή επιστολή τους χαρακτηρίζουν θύμα την Κίρχνερ και «απέρριψαν απόλυτα την αδικαιολόγητη δικαστική δίωξη εναντίον της».

Η δίωξη αυτή, συνέχισαν, έχει στόχο «να την απομακρύνει από τη δημόσια, την πολιτική και εκλογική ζωή, αλλά και να θάψει τις αξίες και τα ιδεώδη που εκπροσωπεί με απώτερο στόχο την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου».

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς και ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο δεν συνυπέγραψαν την επιστολή.

Δημοφιλής με μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή της Αργεντινής η Κίρχνερ

Η Κριστίνα Κίρχνερ, ηγετική προσωπικότητα της αριστεράς στην Αργεντινή, διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2007 ως το 2015, ενώ είναι αντιπρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Γερουσίας από το 2019. Παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και με μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή της Αργεντινής.

Τη Δευτέρα εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στην Κίρχνερ δώδεκα χρόνια κάθειρξης και δια βίου αποκλεισμός από τα αιρετά αξιώματα, στο πλαίσιο δίκης για διαφθορά σχετικά με την ανάθεση δημόσιων έργων στο προπύργιό της, τη Σάντα Κρους, την περίοδο που ήταν πρόεδρος.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί προς το τέλος του έτους και η Κίρχνερ χαίρει ασυλίας, κατά συνέπεια δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, ακόμη κι αν καταδικαστεί.

«Δίκη του περονισμού»

Την Τρίτη σε ομιλία της, που μεταδόθηκε απευθείας από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, η αντιπρόεδρος της Αργεντινής έκανε λόγο για «δίκη του περονισμού» από μια δικαιοσύνη την οποία έχει εργαλειοποιήσει η δεξιά.

«Τίποτα, απολύτως τίποτα από όσα λένε οι εισαγγελείς δεν έχει αποδειχθεί», υπογράμμισε.

Η Κίρνχερ επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται για μια δίκη εναντίον μου, είναι μια δίκη του περονισμού, των εθνικών και λαϊκών κυβερνήσεων».

Δεν τα έχουν βάλει μαζί μου, αλλά μαζί σας!

«Ζητούν 12 χρόνια (κάθειρξη) για τα 12 χρόνια της καλύτερης κυβέρνησης που είχε η Αργεντινή τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε. «Δεν τα έχουν βάλει μαζί μου, αλλά μαζί σας!».

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε να καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αφού τη Δευτέρα το δικαστήριο της αρνήθηκε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, όπως ζήτησε μέσω του δικηγόρου της.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτιν Σόρια έχουν επίσης επικρίνει έντονα τη δίκη, με τον Φερνάντες να «καταδικάζει» μια «δικαστική και μιντιακή δίωξη» και τον υπουργό να εκτιμά ότι «αποκαλύφθηκε η έλλειψη αντικειμενικότητας του δικαστηρίου και των εισαγγελέων».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση