Quantcast
23:04
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:04
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απόρρητα έγγραφα ΗΠΑ: Ανήσυχος ο Μπάιντεν, επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη

Ο Τζο Μπάιντεν μπροστά σε αστυνομικούς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζο Μπάιντεν μπροστά σε αστυνομικούς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

13.04.2023
16:30
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2023 • 21:20
«Δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος» από τα απόρρητα έγγραφα εκτιμά ο Αμερικανός πρόεδρος

Τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλούν ανησυχία στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ωστόσο ο Αμερικανός δεν βλέπει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από το Δουβλίνο στους δημοσιογράφους ότι διεξάγεται πλήρης έρευνα από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για το συμβάν.

«Δεν ανησυχώ για την διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω», είπε.

Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η αποκάλυψη αυτών των εμπιστευτικών εγγράφων συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα για το θέμα.

Η Μόσχα εκτίμησε άλλωστε χτες από την πλευρά της πως η διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι «σκόπιμη» και «πλαστή» και να έχει στόχο να ξεγελάσει τη Ρωσία.

Τι περιλαμβάνουν τα απόρρητα έγγραφα

Δύο απόρρητα έγγραφα με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου αναφέρονται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, που μέχρι σήμερα έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην απόκρουση των ρωσικών πληγμάτων, εμποδίζοντας τη Μόσχα να θέσει υπό τον έλεγχό της τον εναέριο χώρο.

Η δυνατότητα του Κιέβου να διατηρεί την αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς για να προστατεύει τη γραμμή του μετώπου «θα μηδενιστεί μέχρι τις 23 Μαΐου», αναφέρει το ένα από αυτά τα έγγραφα.

Σχεδόν το 90% της αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας βασίζεται ουσιαστικά στα συστήματα SA-11 και SA-10, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία μπορεί να βρεθούν χωρίς πυρομαχικά στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαΐου αντίστοιχα.

Εξετάζονται πλήγματα σε drone στη Ρωσία

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δεν φέρει ημερομηνία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του στον πλέον υψηλόβαθμο στρατηγό του, επειδή ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εχθρικές δυνάμεις απευθείας στο ρωσικό έδαφος.

Φέρεται ότι εισηγήθηκε, στα τέλη Φεβρουαρίου, να γίνουν τέτοια πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε έναν στενό εταίρο της.

Ενδέχεται επίσης να εξηγούν εν μέρει την επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ απέναντι στο αίτημα του Κιέβου για αποστολή όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ωστόσο, η διστακτικότητα των Αμερικανών χρονολογείται ήδη πριν από την εν λόγω συνομιλία του Ζελένσκι με τον στρατηγό του.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Η διαρροή φαίνεται επίσης να δείχνει ότι η Ουάσινγκτον κατασκοπεύει στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, μια δυνητικά ενοχλητική αποκάλυψη για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ένα άλλο έγγραφο, επίσης χωρίς ημερομηνία, αναφέρει για παράδειγμα ότι η ηγεσία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ενθάρρυνε τόσο τα μέλη της υπηρεσίας όσο και απλούς πολίτες να διαδηλώσουν κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ, κάτι που το γραφείο του Ισραηλινού δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν «χωρίς καμία απολύτως βάση».

Η πηγή αυτών των πληροφοριών –η υποκλοπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών– φαίνεται να δείχνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν μια συμμαχική χώρα.

Ανησυχία για τα νοτιοκορεατικά πυρομαχικά

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν στο Κίεβο ορισμένα πυρομαχικά που είχαν ζητήσει από τη Σεούλ.

Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την εκπεφρασμένη βούληση της Νότιας Κορέας να μην παραδώσει φονικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο που αναφέρεται στη συνομιλία που είχαν την 1η Μαρτίου δύο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Η αποκάλυψη αυτή φαίνεται και σε αυτήν την περίπτωση να υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε έναν στενό σύμμαχό της. Η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο το γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ απάντησε ότι οι κατηγορίες περί υποκλοπών είναι «παράλογα ψέματα».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν ποιος διέρρευσε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια αναμενόμενη αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε πως η Ουκρανία ετοιμάζει αντεπίθεση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναγνωριστικές πτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου αναφέρεται σε αναγνωριστικές πτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα από αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη) των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Περίπου δύο εβδομάδες αφότου συντάχθηκε αυτό το κείμενο, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι αναχαίτισαν στη Μαύρη Θάλασσα ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper MQ-9, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σίσι στέλνει ρουκέτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ένα ακόμη από τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για να παραδοθούν στη Ρωσία και ζήτησε από τους υπευθύνους να κρατηθεί μυστικό αυτό το σχέδιο «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση». Οι ΗΠΑ διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τέθηκε σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο.

«Η Αίγυπτος είναι στενός εταίρος και συνομιλούμε τακτικά με την ηγεσία της για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση