08:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανθρωπιστικό δράμα στην Ουκρανία: «Στείλτε κουβέρτες, θα παγώσουμε» λέει ο δήμαρχος του Κιέβου – Πάνω από 7 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Εικόνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

29.10.2022
14:51
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 • 20:55
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία

Αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ουκρανία, την ώρα που οι στρατιώτες της βρίσκονται στο μέτωπο για να πολεμήσουν τη Ρωσία, η οποία έχει εισβάλει από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο απηύθυνε μέσω της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph δραματική έκκληση στη Δύση για είδη πρώτης ανάγκης λόγω του σκληρού που έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Δύση δεν στείλει επειγόντως κουβέρτες και γεννήτριες για να τους κρατήσει ζεστούς» είπε ο Κλίτσκο.

Ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών δήλωσε ότι οι αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχουν αφήσει τη χώρα του στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας και να τους προστατέψουμε» είπε, χτυπώντας τις τεράστιες γροθιές του στο τραπέζι.

«Αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για εμάς» πρόσθεσε.

Τα χτυπήματα της Μόσχας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στο ευρύτερο δίκτυο το τελευταίο διάστημα προκαλούν μεγάλες διακοπές στο ρεύμα και δημιουργούν πιεστικό ερώτημα εάν το σύστημα θα αντέξει τους σκληρούς μήνες του χειμώνα.

Σοβαρές ζημιές στο 40% της συνολικής ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας

Περίπου το 40% της συνολικής ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από επιθέσεις με drone και πυραύλους που εκτελέστηκαν με εντολή του Σεργκέι Σουροβίκιν, του νεότερου διοικητή της εισβολής του Κρεμλίνου.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση για «απότομη επιδείνωση» των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων.

 

Συνεχίζει την αντεπίθεση η Ουκρανία
Άρμα του ουκρανικού στρατού / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Κλίτσκο είπε ότι η αλλαγή στην στρατηγική, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του τελευταίου στρατιωτικού διοικητή του Πούτιν, αντανακλά την ανάγκη του Ρώσου προέδρου να διεκδικήσει έστω και μια μικρή νίκη από την παραπαίουσα εισβολή του.

Τις επόμενες ημέρες, οι νυχτερινές θερμοκρασίες σε όλη την Ουκρανία αναμένεται να σημειώσουν πτώση, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Με πολλούς Ουκρανούς να ζουν σε κτίρια που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, χωρίς αέριο και παράθυρα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι μία από τις μοναδικές μεθόδους που έχουν για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Για τον Κλίτσκο η εισβολή του Πούτιν δεν είναι πλέον ένας πόλεμος στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος εναντίον των αμάχων της, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα για να τους υποτάξει.

Ο Κλίτσκο και η ομάδα του κατάφεραν να αγοράσουν γεννήτριες και έχουν ετοιμάσει 1.000 κινητά σημεία για θέρμανση στο Κίεβο.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να προετοιμάζονται για ένα «χειρότερο σενάριο» στην πόλη τους, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ουκρανία: Συνεχείς διακοπές ρεύματος

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία, μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Σε πολλές πόλεις και συνοικίες της χώρας μας γίνονται διακοπές ρεύματος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν αυτή τη στιγμή αυτές τις διακοπές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα είναι η πόλη «Κίεβο και η επαρχία του», οι επαρχίες Ζιτομίρ (κεντροδυτικά), Πολτάβα, Τσερκάσι και Κιρόβογκραντ στο κέντρο, Ρίβνε (δυτικά), Χάρκοβο (ανατολικά), Τσερνιγκίβ και Σούμι στα βόρεια.

Η Γαλλία ενεργοποιεί αγωγό σε αχρηστία
Αγωγοί φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Η ιδιωτική ουκρανική εταιρεία DTEK ανακοίνωσε πως προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες στο Κίεβο και την επαρχία του «πρωτοφανείς» διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης λόγω των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στο ενεργειακό σύστημα στην Ουκρανία από τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα.

Στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε, ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην κατεχόμενη Χερσώνα επιδίδονται σε μαζικές κλοπές ιατρικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων, επιχειρώντας να την καταστήσουν “νεκρή” ζώνη.

Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει χρήση πυρηνικών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να διερωτάται γιατί ο Ρώσος πρόεδρος μιλά διαρκώς για πυρηνικά. Την ίδια ώρα, το γερμανικό Spiegel αποκαλύπτει ότι η Ρωσία ετοίμαζε πυρηνικά χτυπήματα, επικαλούμενο υποκλοπές ρωσικών συνομιλιών.

Πάνω από επτά εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας λόγω του πολέμου

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα διεθνών οργανισμών.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες, με σχεδόν το ένα τρίτο να έχει εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές, σύμφωνα με κοινή έκθεση της υπηρεσίας ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από έξι εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι ή πρόσφυγες από την Ουκρανία είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συνολικά 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι τώρα από την Ουκρανία.

Τα τρία τέταρτα από αυτούς πήγαν στις τέσσερις γειτονικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση