Ο Σεργκέι Μάρκοφ, ένας Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, πρώην στενός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέει ότι η εθνική ομιλία του προέδρου αναβλήθηκε για αύριο.
Ο ίδιος ανακοίνωσε την είδηση στο επίσημο κανάλι του Telegram. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από δήλωση που ανήρτησε η συντάκτρια του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η οποία έγραψε απλώς «πηγαίνετε για ύπνο» στο Telegram.
«Δεν έχουμε δει διάγγελμα προς το έθνος από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, οπότε νομίζω ότι αυτή είναι μια σοβαρή στιγμή», έλεγε νωρίτερα η ανταποκρίτρια του Sky στη Μόσχα, Νταϊάνα Μάγκνεϊ.
«Νομίζω ότι σίγουρα θα τον ακούσουμε να μιλάει για το πώς η Ρωσία θα πρέπει να αποδεχθεί τις αποφάσεις των τεσσάρων περιφερειών που ζητούν τώρα δημοψηφίσματα», λέει η ίδια. Θυμίζουμε πως δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27, σκοπεύουν να διεξαγάγουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο της τοπικής βουλής.
«Βλέπουμε ήδη στην κρατική τηλεόραση, αρκετά αμφίβολες στατιστικές που ήδη λένε ότι περίπου το 90% των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές θα πουν ναι, θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία – παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής είναι αμφισβητούμενο» προσθέτει η Βρετανίδα ανταποκρίτρια.
«Χάος» πίσω από την αναβολή που πήρε το διάγγελμα Πούτιν
Νωρίτερα, ο Βρετανός στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στη μετάδοση του διαγγέλματος Πούτιν δείχνει πως επικρατεί χάος στο Κρεμλίνο.
«Είδαμε να ανακοινώνεται ότι θα γινόταν στις 8 το βράδυ ώρα Μόσχας. Μόλις είδαμε ένα tweet από το RT που έλεγε ότι δεν πρόκειται να μεταδοθεί στις 8 η ώρα Μόσχας – και ούτως ή άλλως αυτό έχει πλέον περάσει. Έτσι, αυτό μου λέει ότι υπάρχει κάποιο χάος» δήλωσε σύμφωνα με το Sky News.
«Η ουσία όμως για τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα για το ΝΑΤΟ, είναι ότι δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, και όπως είπε ξεκάθαρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, πρόκειται για μια πράξη απελπισίας» συνέχισε ο Βρετανός στρατιωτικός. «Αν η Ρωσία βάλει το κεφάλι της πάνω από το στηθαίο, το ΝΑΤΟ θα το χτυπήσει» πρόσθεσε.
Εξαγγελίες για δημοψηφίσματα εξπρές στα κατεχόμενα της Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό, το πρώτο έπειτα από την ανακοίνωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου φιλορώσοι αυτονομιστές εξήγγειλαν την πρόσθεσή τους να διεξάγουν δημοψήφισμα στις κατεχόμενες περιοχές, προκειμένου αυτές να προσαρτηθούν στη Ρωσία.
Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε από την πλευρά του σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net.
«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία», δήλωσε ο Νικιφόροφ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από φιλορώσους αξιωματούχους σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες για διενέργεια δημοψηφισμάτων την επόμενη εβδομάδα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.
«Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε» είπε.
Αντιδρά και το ΝΑΤΟ στην προοπτική δημοψηφίσματος
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε σήμερα τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».
«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Sham referendums have no legitimacy & do not change the nature of #Russia’s war of aggression against #Ukraine. This is a further escalation in Putin’s war. The international community must condemn this blatant violation of international law & step up support for Ukraine. pic.twitter.com/NdcN3tO6Sy
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 20, 2022
Ακόμη και ο φίλος του Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως το οποιοδήποτε δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη διεθνή κοινότητα.
Erdogan said that #Turkey will never recognize the results of the referendums. pic.twitter.com/kCTPvLfoqF
— NEXTA (@nexta_tv) September 20, 2022
Μακρόν: «Τα δημοψηφίσματα επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
Referendums planned in Russian-occupied Ukrainian regions on joining #Russia will not be recognized by the international community, said Emmanuel Macron and called the plans "cynical" and "a parody."
Also, Macron guaranteed the continuation of arms deliveries to #Ukraine. pic.twitter.com/a2hCAGDW6k
— NEXTA (@nexta_tv) September 20, 2022
«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την ιδέα δημοψηφίσματος στις κατεχόμενες περιοχές
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.
Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.