07:07
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:07
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανατίναξη φράγματος στην Ουκρανία: Ποιες είναι οι συνέπειες στην έκβαση του πολέμου (βίντεο)

Εικόνα από το φράγμα που ανατινάχθηκε / Φωτογραφία: Twitter

Εικόνα από το φράγμα που ανατινάχθηκε / Φωτογραφία: Twitter

06.06.2023
14:12
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 • 18:16
Ανησυχία στην Ουκρανία μετά την έκρηξη του φράγματος

Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας. Δεκάδες χωριά απειλούνται με πλημμύρες και χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Oι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μία τρομοκρατική επίθεση. Ανατίναξαν το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα» τόνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, Ολεξάντρ Προκούντιν και συμπλήρωσε «απευθύνομαι στους κατοίκους της αριστερής όχθης του ποταμού. Σας ζητώ να φύγετε όλοι από τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε ασφαλείς περιοχές».

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεράστιο όγκο νερού να ρέει ανεξέλεγκτος μετά την καταστροφή του φράγματος και να πλημμυρίζει τις γύρω περιοχές.

Από το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιόμετρων, υδροδοτείται η Κριμαία και ηλεκτροδοτείται ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, ο οποίος δεν απειλείται προς το παρόν σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, με το Κίεβο να προειδοποιεί ωστόσο ότι αυξάνεται ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.

Η ανατίναξη του φράγματος γίνεται τη στιγμή που εντείνονται οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Ντονέτσκ. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι απέτρεψε και δεύτερη ουκρανική επίθεση ευρείας κλίμακας την ώρα που ο Πρόεδρος Ζελένσκι συγχαίρει τον ουκρανικό στρατός για την προέλασή του στο Μπαχμούτ: «Μπράβο στρατιώτες για το Μπαχμούτ! Βλέπουμε με τι υστερία αντιδρά η Ρωσία σε κάθε μας βήμα στην περιοχή, για όλα τα εδάφη που έχουμε ανακτήσει».

Κι ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανάκτηση των εδαφών της από τη Ρωσία μπορεί να έχει ξεκινήσει, σε σχετική ο πρόεδρος Μπάιντεν ευχήθηκε με τον τρόπο του καλή επιτυχία στον ουκρανικό στρατό.

Την ίδια ώρα, νέο βομβαρδισμό της πόλης Σεμπέκινο στη ρωσική επαρχία Μπέλγκοροντ καταγγέλλουν οι τοπικές Αρχές, ζητώντας από τους κατοίκους να καταφύγουν στα υπόγεια.

Τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει η ανατίναξη του φράγματος

Από την έναρξη του πολέμου, το συγκεκριμένο φράγμα έχει χαρακτηριστεί ως πιθανός στόχος για τη στρατηγική του σημασία. Καταλήφθηκε από τη Ρωσία κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε παραμένει στον έλεγχο της. Η καταστροφή του θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Το φράγμα διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή με 18 εκατομμύρια κυβικά νερού. Με τη διάρρηξη του φράγματος μπορεί να πλημμυρίσει η περιοχή νότια του φράγματος. Τα νερά μπορούν να φτάσουν έως και την Χερσώνα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Η διάρρηξη επίσης μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσική κατοχή στα βόρεια, καθώς χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή νερού για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Έως τώρα όμως, τόσο η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας όσο και η αντίστοιχη ρωσική σπεύδουν να δηλώσουν ότι για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Παρόμοια ήταν και η δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

 

Η κατάρρευσή του φράγματος αναμένεται να πλήξει επίσης και το σύστημα καναλιών που ποτίζει τη νότια Ουκρανία και συμπεριλαμβάνεται μέσα και η κατεχόμενη Κριμαία.

Η στάθμη των υδάτων που ήδη έχει έχει ήδη ανέβει στα 10 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, φτάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανώτερο επίπεδο γύρω στη μία ώρα Ελλάδας. Η εκκένωση έχει ξεκινήσει καθώς ογδόντα οικισμοί κινδυνεύουν άμεσα.

Δεκαέξι χιλιάδες άνθρωποι στη δεξιά όχθη – η οποία ελέγχεται από τους Ουκρανούς- και σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι Ρώσοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στις 22.000. Σύμφωνα με τη Μόσχα, 300 σπίτια έχουν ήδη εκκενωθεί.

Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του φράγματος. Τελευταία εξέλιξη είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής των ουκρανικών στρατευμάτων στα νότια της χώρας που κατηγορεί τους Ρώσους για την ανατίναξη, τονίζοντας ότι το έκαναν αυτό προκειμένου να εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν το Δνείπερο ποταμό.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από λίγη ώρα δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος αποδεικνύει τη βαρβαρότητα του πολέμου που διεξάγουν οι Ρώσοι εναντίον των Ουκρανών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση