05:04
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:04
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αισιοδοξία για εκτόνωση στην Ουκρανία εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν – Έτοιμη για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία η ΕΕ

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21.02.2022
12:07
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2022 • 16:47
Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω διαλόγου για την Ουκρανία

Η επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν για το ουκρανικό φέρνει «νότες» αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η προσοχή όλων στρέφεται στη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός τους, Εμανουέλ Μακρόν.

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αν δεν γίνει εισβολή», επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Κρεμλίνο: «Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντηθούν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια»

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα (21/2) ότι είναι «πρόωρο» να γίνει λόγος για συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, την οποία έχει ανακοινώσει η Γαλλία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μια συνάντηση είναι πιθανή αν οι ηγέτες των κρατών (της Ρωσίας και των ΗΠΑ) το κρίνουν χρήσιμο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι έχουν πάντα τη δυνατότητα «όταν είναι απαραίτητο» να συνομιλούν «τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο».

Ο Πούτιν αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα το μεσημέρι της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν δέχθηκαν «επί της αρχής να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση κορυφής», διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να επεκταθούν για να συμμετάσχουν «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές» στην ουκρανική κρίση, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Λαβρόφ σήμερα.

«Στις Βρυξέλλες θα ενημερώσω τους 27 συναδέλφους μου στην ΕΕ για τις πρόσφατες συνομιλίες μας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ (…) Σήμερα το απόγευμα θα συνομιλήσω με τον Ρώσο ομόλογό μου Λαβρόφ», επεσήμανε ο Λεντριάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Πεσκόφ σχολίασε ως «απόλυτα ψευδείς» τις αναφορές του αμερικανικού Τύπου περί καταλόγου με τους Ουκρανούς που σκοπεύει να εξοντώσει η Μόσχα σε περίπτωση που εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστη» τη σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εφόσον χρειαστεί.

Εξάλλου το Κρεμλίνο υπογράμμισε εκ νέου ότι η «κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη» στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Το Κίεβο χαιρετίζει τη σύνοδο Μπάιντεν- Πούτιν και ελπίζει στην απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε σήμερα από τις Βρυξέλες την πρόταση για τη διοργάνωση συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή θα συμφωνηθεί η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι σε αυτή θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον (Γάλλο) πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη στήριξη του (Αμερικανού) προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) θα εφαρμοστεί», επισήμανε ο Ρεζνίκοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω διαλόγου για την Ουκρανία

Οι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, Κυριακή, για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μέσα στην ημέρα χθες και συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία.

«Χθες (…) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ρωσίας», εξήγησε ο Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους «για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών συμβούλων».

«Οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι επίσης πιθανές στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα το γραφείο του Γάλλου προέδρου είχε ανακοινώσει πως ο Πούτιν συμφώνησε επί της αρχής να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για το θέμα της Ουκρανίας

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία – Έκρηξη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει έκρυθμη, καθώς εδώ και μερικά 24ωρα παρατηρείται κλιμάκωση των μαχών, με πολλούς Δυτικούς να φοβούνται ότι αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να προχωρήσει σε εισβολή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA σήμερα (21/2) το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Υπενθυμίζεται ότι και χθες (20/2) ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για κρότους από εκρήξεις οβίδων του πυροβολικού που ακούγονταν σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη πληροφορία για τη σφοδρότητα της σημερινής έκρηξης, ούτε αν υπάρχουν θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδίδει την ανάφλεξη της βίας στην ανατολική Ουκρανία στις προκλήσεις του Κιέβου. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προχωρούν σε εκκένωση των αμάχων, που μεταφέρονται στη Ρωσία, και κήρυξαν γενική κινητοποίηση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα. Μετά την εντολή απομάκρυνσης, κάπου 53.000 πολίτες – από τα τρία εκατομμύρια που ζουν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία – κατέφυγαν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις «προκλήσεις» των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κάλεσε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρμογή «άμεσα» νέα κατάπαυση του πυρός.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου διαψεύδει τις πληροφορίες για αποστολή Κοσοβάρων μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Κοσόβου απορρίπτει τις καταγγελίες του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι «μισθοφόροι από το Κόσοβο» στέλνονται στην περιοχή Ντόνμπας στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η συμμετοχή υπηκόων του Κοσόβου σε πολέμους στο εξωτερικό». Επισημαίνεται ότι «οι καταγγελίες αυτές αποτελούν μέρος της ρωσικής προπαγάνδας για να στηριχθεί ο ηγεμονισμός της Ρωσίας». Το ΥΠΕΞ του Κοσόβου εκτιμά ότι «η Ρωσία με την βοήθεια της Σερβίας ηγείται εκστρατείας κατά του Κοσόβου και άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής». Σημειώνεται ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, στις 18 Φεβρουαρίου, στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ότι εξετάζονται πληροφορίες για αποστολή στην Ουκρανία μισθοφόρων από τα δυτικά Βαλκάνια. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι μισθοφόροι στρατολογούνται στο Κόσοβο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, αυτούς τους στέλνουν σε διάφορα μέρη συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα πρόσφατα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο Κίεβο και δήλωσε επίσημα την πρόθεση της να θέσει υπό την διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων του Κοσόβου, εάν χρειαστεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Το θέμα της αποστολής μισθοφόρων από τα δυτικά Βαλκάνια στην ανατολική Ουκρανία απασχολεί και την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας για μισθοφόρους από τα Βαλκάνια, πρόσθεσε ωστόσο με νόημα: «Αν κάποιοι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν πολλά, ο Λαβρόφ γνωρίζει τα πάντα». Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα ερευνηθούν οι πληροφορίες αυτές και ανήγγειλε την άφιξη στο Βελιγράδι τις επόμενες ημέρες του Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πετρούσεβ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας για σήμερα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπου θα εξεταστούν – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- θέματα που αφορούν την ανατολική Ευρώπη και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα» στη Μόσχα.

Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο θα συμμετάσχει, ο ουκρανός υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές αποφάσεις που μπορεί να λάβει τώρα η ΕΕ, να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία, ότι η κλιμάκωση δεν θα γίνει ανεκτή και ότι η Ουκρανία δεν θα μείνει μόνη της. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτικά μηνύματα, αλλά πολύ συγκεκριμένες ενέργειες: την στήριξη της ανάπτυξης του τομέα άμυνάς μας, τη στήριξη της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας, την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στους συναδέλφους μου».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για την επιβολή ορισμένων από τις κυρώσεις τώρα ώστε η ΕΕ να δείξει ότι δεν μιλάει για κυρώσεις μόνο για να μιλάει», προσέθεσε ο Κουλέμπα.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «η επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 και αυτό που βλέπουμε τελευταία γίνεται από τη Ρωσία για να κλιμακώσει την κατάσταση με υβριδικό τρόπο. Βλέπουμε παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα».

«Το βράδυ μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, περίπου στις 2 ώρα Βρυξελλών, και μου είπε για την πρωτοβουλία για σύνοδο μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Πούτιν. Καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ κάθε προσπάθειας με στόχο μια διπλωματική λύση.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι, όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ως άνθρωποι, ως κάποιοι που απεγνωσμένα θέλουμε να αποφύγουμε έναν πόλεμο, ότι οι δύο πρόεδροι θα βγουν από το δωμάτιο με συμφωνία για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Αυτό θα είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση. Εάν αυτό δεν συμβεί, σημαίνει ότι μένουμε στην λογική κλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Μπορέλ: «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων για τη Ρωσία»

Το ρωσοουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση.

Όσον αφορά στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση