07:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι 6 ολιγάρχες και ο Αμπράμοβιτς που «χτυπάνε» οι βρετανικές κυρώσεις ύψους 1,8 δισ ευρώ

Ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία: Eurokinissi

11.03.2022
07:47
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2022 • 12:48
Η Βρετανία «χτυπάει» τους Ρώσους Ολιγάρχες οι οποίοι είναι στη χώρα

Σε πράξεις προχώρησε η Βρετανία, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ακολουθεί η σύνοψη της κυβέρνησης για όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters:

1. Ρομάν Αμπράμοβιτς

«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει μερίσματα στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, στο Norilsk Nickel και είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισεκατομμύρια λίρες το 2005. Η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 9,4 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες απ’ τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε σχέση με τον Πούτιν. Κανένας από τους συμμάχους της Μ. Βρετανίας δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς».

Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα
Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

2. Όλεγκ Ντεριπάσκα

«Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει μερίδια στην En+ Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο. Έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον μεγιστάνα Ιγκόρ Σέτσιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον μεγιστάνα Ιγκόρ Σέτσιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

3. Ιγκόρ Σέτσιν

«Ο Ιγκόρ Σέτσιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν. Στον Σέτσιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Αντρέι Κοστίν και Βλαντιμίρ Πούτιν
Αντρέι Κοστίν και Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

4. Αντρέι Κοστίν

«Ο Αντρέι Κοστίν είναι πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Η Μ. Βρετανία έδωσε εντολή διακοπής των συναλλαγών στην VTB Bank στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Κοστίν είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 379 εκατομμύρια λίρες. Ο Κοστίν έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Ο Αλεξέι Μίλερ
Ο Αλεξέι Μίλερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

5. Αλεξέι Μίλερ

«Ο Αλεξέι Μίλερ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Μίλερ υπηρέτησε υπό τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990 όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη. Στον Μίλερ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ».

Ο Αλεξέι Τοκάρεφ
Ο Αλεξέι Τοκάρεφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

6. Νικολάι Τοκάρεφ

«Ο Νικολάι Τοκάρεφ είναι πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πούτιν όταν και οι δύο υπηρέτησαν ως αξιωματικοί της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1980. Από τότε παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι. Ο Τοκάρεφ έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και ΕΕ».

7. Ντμίτρι Λεμπέντεφ

«Ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank Rossiya. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις συναλλαγές στην Bank Rossiya, που θεωρείται ευρέως ως η ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Στον Λεμπέντεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016».

Το Γιαντ Βασέμ αναστέλλει τη συνεργασία του με τον Αμπράμοβιτς

Το ισραηλινό μνημείο του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να αναστείλει τη συνεργασία του με έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές του, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ρωσοϊσραηλινό ολιγάρχη σε βάρος του οποίου έχει επιβάλει κυρώσεις η βρετανική κυβέρνηση ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, δεν είχε πληγεί μέχρι στιγμής από το κύμα των κυρώσεων που είχε επιβάλει η Βρετανία σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την έναρξη της επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Όμως σήμερα, το Λονδίνο αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να του απαγορεύσει να ταξιδεύει και να πραγματοποιεί συναλλαγές με Βρετανούς ιδιώτες και βρετανικές επιχειρήσεις.

«Υπό το φως των εξελίξεων, το Γιαντ Βασέμ αποφάσισε να αναστείλει τη στρατηγική συνεργασία με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς», δήλωσε ο Σίμι Άλεν, εκπρόσωπος του Γιαντ Βασέμ, του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, σε σύντομη ανακοίνωση.

Το ίδρυμα είχε ανακοινώσει στις 22 Φεβρουαρίου την έναρξη με τον Αμπράμοβιτς μιας «στρατηγικής συνεργασίας για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών του Γιαντ Βασέμ στον τομέα της έρευνας και της μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Ο Άλεν είχε κάνει λόγο για «οκταψήφιο» ποσό που έδωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος –- και Ισραηλινός πολίτης από το 2018 -– το οποίο τον έκανε τον δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή του μνημείου.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον Ρομάν Αμπράμοβιτς για τη γενναιόδωρη συνεισφορά του η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την αποστολή του Γιαντ Βασέμ», είχε πει ο διευθυντής του, ο Ντάνι Νταγιάν.

Το ίδρυμα βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης έπειτα από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ότι είχε ενώσει τη φωνή του με αυτή του αρχιραβίνου Ασκενάζι του Ισραήλ, συγκεκριμένα, για να ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς.

Ο Άλεν δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.

Ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το Γιαντ Βασέμ είχε υπογράψει επιστολή προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τον Τόμας Νάιντς, για να «αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης στις δυνητικά αρνητικές συνέπειες» που μπορεί να είχαν οι κυρώσεις που στοχεύουν «σημαντικούς σκοπούς που συμμερίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ισραηλινός σύμμαχός τους».

Συνέπεια των βρετανικών κυρώσεων, η πώληση του συλλόγου της Τσέλσι, που ανακοίνωσε ο Αμπράμοβιτς την περασμένη εβδομάδα, αναστέλλεται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση