05:24
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:24
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

100 μέρες πόλεμος στην Ουκρανία: Το χρονογράφημα της φρίκης στην καρδιά της Ευρώπης – Μια αιματοχυσία χωρίς «ημερομηνία λήξης» (εικόνες)

Ρωσική οβίδα σταματά σε σταυρό, σε κοιμητήριο στο Χάρκοβο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ρωσική οβίδα σταματά σε σταυρό, σε κοιμητήριο στο Χάρκοβο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

01.06.2022
20:55
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 • 7:53
Τα πιο σημαντικά σημεία ενός πολέμου 100 ημερών στην Ουκρανία

100 ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την εκκίνηση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «στρατιωτική επιχείρηση» και δεν είναι τίποτα παραπάνω από φριχτός, αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται την Παρασκευή στην 100ή της ημέρα, χωρίς να διαφαίνεται ένα τέλος στις μάχες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες, έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια και έχουν μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.

Αφού εγκατέλειψε την επίθεσή της στην πρωτεύουσα Κίεβο, η Ρωσία πιέζει προς τα ανατολικά και τα νότια μπροστά στις αυξανόμενες κυρώσεις εις βάρος της και μιας σκληρής ουκρανικής αντεπίθεσης που ενισχύεται από προμήθειες οπλικών συστημάτων που φτάνουν από την Δύση.

Κραυγή αγωνία από τον Ζελένσκι: «Καθημερινά χάνουμε στις μάχες 60-100 στρατιώτες»

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέβνσκι, σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Κίεβο στο αμερικανικό μέσο Newsmax, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει κάθε μέρα 60-100 στρατιώτες που σκοτώνονται στις μάχες, στις οποίες τραυματίζονται επίσης καθημερινά 500 στρατιώτες.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία και νότια του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ… Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καθημερινά χάνουμε στις μάχες 60-100 στρατιώτες και έχουμε περίπου 500 τραυματίες. Κρατάμε την αμυντική μας περίμετρο».

Παράλληλα στη συνέντευξη του δηλώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να προβεί σε βιαστικές ενέργειες για την απελευθέρωση των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, εάν αυτό θα απαιτήσει δεκάδες χιλιάδες θυμάτων, αλλά θα περιμένει τα όπλα που χρειάζεται.

Ο Ζελένσκι υπογραμμίζει επίσης στη συνέντευξη του ότι ο ουκρανικό στρατός δεν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο έδαφος της Ρωσίας με όπλα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα με τους πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων με αυξημένο βεληνεκές.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποιοι στον Λευκό Οίκο λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα αυτά για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να επιτεθούμε στην Ρωσία. Δεν ενδιαφερόμαστε για την Ρωσική Ομοσπονδία, δεν πολεμάμε στο έδαφος της» δήλωσε ο Ζελένσκι , υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη της.

Η Ρωσία σκοπεύει να προσαρτήσει τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι στα ουκρανικά εδάφη που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τη Ρωσία θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα ήδη από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτηση.

«Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις (…), αλλά πιστεύω ότι τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο-πολύ την ίδια στιγμή, κάτι που είναι λογικό», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.

«Βασίζομαι στο γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος που ανήκει στη ρωσική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν παραλύσει εδώ και εβδομάδες.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ουκρανικές περιοχές που κατέχει με τους αυτονομιστές συμμάχους της «απελευθερωμένα εδάφη».

Πρόκεται για τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα και οι ηγέτες των οποίων φιλοδοξούν να εντάξουν τα εδάφη αυτά στη Ρωσία, αλλά και τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τις οποίες ο στρατός έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκεί έχουν επιβληθεί διοικήσεις για να εισαγάγουν, για παράδειγμα, το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, να χορηγήσουν ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους ή ακόμη και να εγκαταστήσουν ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από ένα χρονολόγιο

Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά γεγονότα στον πόλεμο μέχρι στιγμής:

  • 24 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από τρία μέτωπα στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γράφει στο Twitter: «Η Ρωσία μπήκε σε ένα μονοπάτι του κακού, αλλά η Ουκρανία αμύνεται».
Ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • 25 Φεβρουαρίου: Ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισβάλουν στην ουκρανική επικράτεια από Βορρά, Ανατολή και Νότο. Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει το Κίεβο και τα προάστια του.
Τανκ στην Ουκρανία
Τανκ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ
  • 1 Μαρτίου: Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι μια ρωσική φάλαγγα τεθωρακισμένων μήκους χιλιομέτρων που προσπαθεί να επιτεθεί στο Κίεβο αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού. Η Ρωσία βομβαρδίζει έναν πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο και εντείνει τους βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και σε άλλες πόλεις, κάτι που θεωρείται ως αλλαγή στην τακτική της Μόσχας καθώς οι ελπίδες της για γρήγορη έφοδο στην πρωτεύουσα εξασθενούν.
  • 2 Μαρτίου: Ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν να πολιορκούν το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Μόσχας να συνδέσει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στο λιμάνι Χερσώνα της Μαύρης Θάλασσας, το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που καταλήφθηκε. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
  • 4 Μαρτίου: Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την έκκληση της Ουκρανίας για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
  • 8 Μαρτίου: Άμαχοι εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική πόλη Σούμι στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου που συμφωνήθηκε. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
  • 9 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, θάβοντας ανθρώπους στα ερείπια. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι Ουκρανοί μαχητές είχαν καταλάβει το κτίριο.
Χτυπημένη έγκυος στη Μαριούπολη
Χτυπημένη έγκυος στη Μαριούπολη /Φωτογραφία: Twitter/NEXTA
  • 13 Μαρτίου: Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της στη δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους σε βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
  • 16 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στην Μαριούπολη όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι. Η Μόσχα το αρνείται.
  • 25 Μαρτίου: Η Μόσχα σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής, επικεντρώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στα ανατολικά, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν να ανακαταλάβουν πόλεις έξω από το Κίεβο.
  • 30 Μαρτίου: Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • 3/4 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου μετά τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου και σορών ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στην ανακαταληφθείσα πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη και λέει ότι οι εικόνες με τα πτώματα σκηνοθετήθηκαν.
  • 8 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μια πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ που σκότωσε τουλάχιστον 52 άτομα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη.
Το Moskva τη στιγμή που φλέγεται
Το Moskva τη στιγμή που φλέγεται / Φωτογραφία: Twitter
  • 14 Απριλίου: H ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο Moskva βυθίζεται μετά από μια πυραυλική επίθεση ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Ρωσία κάνει λόγο για έκρηξη πυρομαχικών.
  • 18 Απριλίου: Η Ρωσία ξεκινά αυτό που η Ουκρανία περιγράφει ως Μάχη του Ντονμπάς, μια εκστρατεία για την κατάληψη δύο επαρχιών και την επίτευξη μιας μεγάλης νίκης στο πεδίο των μαχών.
Άνθρωποι φεύγουν από το Ντονμπάς / Φωτογραφία: Twitter
Άνθρωποι φεύγουν από το Ντονμπάς / Φωτογραφία: Twitter
  • 21 Απριλίου: Ο Πούτιν κηρύσσει τη Μαριούπολη «απελευθερωμένη» μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας, αλλά εκατοντάδες υπερασπιστές ανιστέκονται μέσα στο τεράστιο χαλυβουργείο της πόλης Αζοφστάλ.
  • 25/26 Απριλίου: Η φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας αναφέρει ότι εκρήξεις έπληξαν ένα υπουργείο και δύο κεραίες τηλεπικοινωνιών. Κατηγορεί τη γειτονική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οργανώνει τις επιθέσεις για να προσπαθήσει να διευρύνει τον πόλεμο.
  • 28 Απριλίου: Η Ρωσία εκτοξεύει δύο πυραύλους στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέει η Ουκρανία. Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι επιτίθεται σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα.
  • 1 Μαΐου: Περίπου 100 Ουκρανοί άμαχοι απομακρύνονται από το ερειπωμένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι είναι μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης».
Ουκρανία - Αζοφστάλ
Ουκρανία – Αζοφστάλ / Φωτογραφία: Twitter
  • 7 Μαΐου: Φόβοι ότι σχεδόν 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σε σχολείο ενός χωριού στην Μπιλοχορίβσκα στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης.
  • 9 Μαΐου: Ο Πούτιν προτρέπει τους Ρώσους να πολεμήσουν, σε μια προκλητική ομιλία στην Ημέρα της Νίκης, αλλά σιωπά σχετικά με τα σχέδια για οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ουκρανία.
  • 10 Μαΐου: Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει χωριά βόρεια και βορειοανατολικά του Χαρκόβου.
  • 12 Μαΐου: Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ανακοινώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • 14 Μαΐου: Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κοντά στην πόλη Ιζιούμ που ελέγχεται από την ανατολική Ρωσία, λέει ο τοπικός κυβερνήτης.
  • 18 Μαΐου: Φινλανδία και Σουηδία υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα οδηγούσε στην επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.
Σουηδία και Φινλανδία θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ
Σουηδία και Φινλανδία θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Twitter
  • 20 Μαΐου: Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εναπομείναντες Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονταν το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν. Ώρες νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε πει στους μαχητές ότι μπορούσαν να βγουν έξω και να σώσουν τη ζωή τους.
  • 21/22 Μαΐου: Η Ρωσία εξαπολύει επίθεση στο Λουχάνσκ, μια από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς, εστιάζοντας την επίθεση στις δίδυμες πόλεις Σλοβιάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.
  • 23 Μαΐου: Στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά από την ρωσική εισβολή, ένα δικαστήριο του Κιέβου καταδικάζει έναν νεαρό Ρώσο διοικητή αρμάτων μάχης σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.
  • 25 Μαΐου: Ο Πούτιν υπογράφει διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία για τους κατοίκους των περιοχών που καταλήφθηκαν πρόσφατα να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα και διαβατήρια, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία της Μόσχας σε εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός.
  • 29 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποκαλεί την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς «ανεπιφύλακτη προτεραιότητα» της Μόσχας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Λουχάνσκ μετά από ημέρες αργών αλλά σταθερών εδαφικών κερδών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • 31 Μαΐου: Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η απομάκρυνση αμάχων που έχουν παγιδευτεί στο Σεβεροντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντέχουν, αλλά μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
  • 1 Ιουνίου: Η Ρωσία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύουν προηγμένα συστήματα πυραύλων στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να διευρύνει τον πόλεμο και να αυξήσει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. Κάτω από το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ, έχει καταφύγει ένας αριθμός πολιτών για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη επικίνδυνες χημικές ουσίες στις εγκαταστάσεις, υποστήριξε επίσης σήμερα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση