17:03
21/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:03
21/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: Περίπου 200 φορές μεγαλύτερο το ποσοστό ατυχήματος άνω του 1,5 γρ/λτ στο αίμα

Ποτό στο αυτοκίνητο / Φωτογραφία: Pixabay

Ποτό στο αυτοκίνητο / Φωτογραφία: Pixabay

20.05.2022
10:37
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2022 • 11:17
Όταν ένας οδηγός έχει συγκέντρωση αλκοόλ μέχρι 1,5 γρ/λτ το ποσοστό πιθανότητας εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι 22 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός νηφάλιου οδηγού

Οι οδηγοί που έχουν πιει αλκοόλ διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν αλκοόλ στο αίμα τους.

Έχει υπολογιστεί ότι όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού είναι 0,8 γρ/λτ αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης 2,7 φορές σε σύγκριση με έναν οδηγό που δεν έχει πιει αλκοόλ.

Όταν ένας οδηγός έχει συγκέντρωση αλκοόλ μέχρι 1,5 γρ/λτ το ποσοστό πιθανότητας εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι 22 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός νηφάλιου οδηγού.

Σε περίπτωση που η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα ξεπεράσει τα 1,5 γρ/λτ το ποσοστό ατυχήματος είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από αυτό των νηφάλιων οδηγών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό για ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και την οδήγηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διεξήχθη με ευθύνη του ETSC, που είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες με σκοπό τη μείωση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών στις μεταφορές στην Ευρώπη.

Αστυνομία της Τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας
Αστυνομία της Τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα για το αλκοόλ

Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ/λτ σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ/λτ έως 0,80 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, έχει πρόστιμο 200 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος και 5 βαθμούς ποινής.

Όταν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 0,80 γρ/λτ και μέχρι 1,10 γρ/λτ, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες και 9 βαθμούς ποινής.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, έχει πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα σε περίπτωση που ο οδηγός εντοπιστεί από την Τροχαία εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση, τότε το νέο πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ, φυλάκιση 6 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.

Ενδεικτικά τα 0,50 γρ/λτ οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού μπορούν να συγκεντρωθούν μετά την κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου ή 55 ml ουίσκι ή βότκας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση