Η Ελλάδα μετρά 30 αθλητές που έχουν εξασφαλίσει πρόκριση για το Παρίσι, ωστόσο αρκετοί ακόμη ελπίζουν να… βρουν ένα εισιτήριο για την διοργάνωση.
Μετά την πρόκριση του Λευτέρη Πετρούνια, η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη την παρουσία 30 αθλητών και αθλητριών (οι 12 της εθνικής πόλο ανδρών) στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στην ΕΟΕ έχουν θέσει ως στόχο τον… μαγικό αριθμό 100, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε δύο προκρίσεις στα ομαδικά (μπάσκετ ανδρών και πόλο γυναικών), αλλά και την συγχρονισμένη κολύμβηση (ομαδικό) για να συμβεί αυτό.
Παρακάτω σας δίνουμε μία εικόνα για τα αθλήματα που θεωρητικά έστω, θα έχουμε επιπλέον προκρίσεις ή υπάρχει μια πιθανότητα να δούμε αθλητές να ταξιδεύουν στο Παρίσι.
Βέβαια, για ορισμένα ιστορικά αθλήματα για την χώρα μας, όπως η ιστιοπλοϊα και η άρση βαρών, είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε παρουσία, όπως και στις καταδύσεις όπου η Ελλάδα έχει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά από το 2012 δεν έχει εκπροσωπηθεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται και το πινγκ πονγκ, όπου ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουμε ελληνική παρουσία στο φινάλε
Στο τέλος κάνουμε την… σούμα για τον αριθμό (κατά προσέγγιση) που περιμένουμε να δούμε στο Παρίσι.
Οι αθλητές που θα διεκδικήσουν πρόκριση στο Παρίσι
Ιστιοπλοΐα (0-1 θέσεις)
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, δεν υπάρχει αθλητής σε επίπεδο να διεκδικήσει αυτή τη στιγμή εισιτήριο μέσω αγώνων πρόκρισης. Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία, ενώ υπάρχει και η ρεγκατα του Ιερ στα μέσα Απριλίου για τα τελευταία εισιτήρια
Πινγκ πονγκ (0-2)
Μέσω ατομικού ίσως έρθει κάποια πρόκριση. Πέντε εισιτήρια θα δοθούν μέσω Ευρωπαϊκού προολυμπιακού τον Μάιο 2024, μαζί με τους 15 κορυφαίους της κατάταξης που δεν θα έχουν εξασφαλίσει από αγώνες πρόκρισης
Συγχρονισμένη κολύμβηση (8-9)
To ομαδικό και το ντουέτο διεκδικεί πρόκριση. Τον Φεβρουάριο θα δοθούν πέντε εισιτήρια μέσω Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο ομαδικό, καθώς και 3 για το ντουέτο όπου επίσης υπάρχει πιθανότητα (και πολύ μεγάλη) να έχουμε ελληνική παρουσία.
Καταδύσεις (0-1)
Εξαιρετικά απίθανο να έχουμε παρουσία (από το 2012 απουσιάζει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς). Δίνονται 4 εισιτήρια από το Παγκόσμιο τον Φεβρουάριο σε κάθε κατηγορία.
Ανοιχτή θάλασσα (1)
Δίνονται από 21 εισιτήρια σε άνδρες και γυναίκες (η 22η θέση ανήκει στην διοργανώτρια Γαλλία). Κάθε χώρα μπορεί να έχει έως 2 αθλητές/τριες.
Ο Αλκης Κυνηγάκης για να πάει στο Παρίσι, θα πρέπει να τερματίσει μέσα στην 13αδα στο 10αρι του Παγκοσμίου τον Φεβρουάριο, ή και λίγο πιο πίσω, αν μέσα στην 13αδα υπάρχουν αθλητές που έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ΔΟΕ δίνει και από ένα εισιτήριο στον κορυφαίο αθλητή-τρια από κάθε ήπειρο που δεν θα περάσει μέσω Παγκοσμίου.
Κολύμβηση (10-12)
Ήδη έχουμε 5 συμμετοχές (Ντουντουνάκη, Χρήστου, Μπίλας, Γκολομέεφ, Σίσκος) ενώ μέσω ορίων πρόκρισης θα διεκδικήσουν συμμετοχή και οι Βαζαίος, Δράκου, Παπαστάμος, Μάρκος, Δρασίδου, Μελαδίνης και οι σκυταλοδρομίες)
Πόλο (12+12)
Η Εθνική ανδρών έχει εξασφαλίσει θέση, ενώ οι γυναίκες θα έχουν δύο ευκαιρίες. Η πρώτη είναι στο Ευρωπαϊκό τον Ιανουάριο όπου δίνεται ένα εισιτήριο (θα το πάρει όποια κερδίσει τον τίτλο ή πλασαριστεί πάνω από Ολλανδία, Ισπανία) και η δεύτερη στο Παγκόσμιο του Φεβρουαρίου όπου θα δοθούν άλλα δύο εισιτήρια.
Τοξοβολία (0-2)
Τον Μάιο του 2024 κρίνονται πολλά καθώς στο Ευρωπαϊκίο πρωτάθλημα του Εσσεν θα δοθούν τρία εισιτήρια στο ομαδικό. Άλλα τρία θα δοθούν στο προολυμπιακό που θα γίνει στην Αττάλεια τον Ιούνιο. Στο ατομικό θα δοθεί στις διοργανώσεις αυτές από ένα εισιτήριο σε κάθε κατηγορία. Αλλα δύο εισιτήρια θα δοθούν μέσω κατάταξης. Η Ευαγγελία Ψάρα διεκδικεί θέση στο ατομικό, ενώ μέσω ομαδικού ελπίζει κι εκεί να πάρει ένα εισιτήριο.
Στίβος (14-22)
Ήδη έχουν προκριθεί Τεντόγλου, Ντρισμπιώτη και Καραλής. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή μέσω ορίων πρόκρισης ή ranking, των Στεφανίδη, Τζένγκο, Φραντζεσκάκη, Αναστασάκη, δύο βαδίστριες τουλάχιστον από τις Παπαδοπούλου, Φιλτισάκου, Φιάσκα, ενώ υπάρχει και ο Παπαμιχαήλ που λογικά θα πάει στο Παρίσι και για το ατομικό, αλλά και για το μεικτό μαζί με την Ντρισμπιώτη.
Σοβαρές πιθανότητες έχουν να προκριθούν μέσω κατάταξης οι Εμμανουηλίδου, Σπανουδάκη, Πεσιρίδου, Δόση, Γκούσιν, Σκαρβέλη, Τσιάμης, Ανδρικόπουλος, Πανταζής, Ζάλτος και Κυριαζής.
Θα το παλέψουν Πόλακ, καρύδη, Μουζενίδης, Λατιφλάρι, Παυλίδης, μεταξύ άλλων.
Μπάσκετ (12)
Η Εθνικη ανδρών θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσα από το προολυμπιακό τουρνουά του Ιουλίου (2-7). Θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι, με μια ομάδα από κάθε όμιλο να πηγαίνει στο Παρίσι.
Πυγμαχία (0-2)
Δύο ευκαιρίες μέσω προολυμπιακών τουρνουά (29/2 – 12/3 στην Ιταλία και 23/5 – 5/6 στην Ταϊλάνδη) θα έχουν οι αθλητές για πρόκριση. Θα δοθούν τέσσερα εισιτήρια ανά κατηγορία ή 4 και 3 συν μια θέση μέσω κατάταξης (ανάλογα την κατηγορία), δηλαδή στο σύνολο 8 αθλητές ανά κατηγορία, θα πάνε στο Παρίσι.
Ποδηλασία (1-3)
Το άθλημα έχει μείνει ξεκρέμαστο όσον αφορά προπονήσεις και προετοιμασία, αλλά το 2024 θα διεκδικήσει προκρίσεις. Στην πίστα οι Χρήστος Βολικάκης και Ηρώ Μηλάκη και στον δρόμο ο Π. Τζωρτζάκης θα παλέψουν για την πρόκριση μέσω ranking. Για τον δρόμο οι προκρίσεις κλείνουν φέτος στις 17 Οκτωβρίου, για την πίστα στις 15 Απριλίου ενώ για το BMX θα γίνουν προολυμπιακά μέσα στο διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος.
Ξιφασκία (1-3)
Οι Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου κυνηγούν το ένα εισιτήριο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο Παρίσι. Για να αγωνιστούν και οι δύο, θα πρέπει να πάρει πρόκριση το ομαδικό.
Μέσω κατάταξης θα κριθούν εισιτήρια ως την 1η Απριλίου, ενώ δύο εβδομάδες μετά θα γίνει προολυμπιακό τουρνουά που δίνει μια θέση. Εκει, στο ομαδικό θα πρέπει η Ελλάδα να είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα στις θέσεις 5-16 που δεν θα έχει εξασφαλίσει νωρίτερα την πρόκριση, για να πάει στο Παρίσι.
Στο ατομικό είναι 34 εισιτήρια διαθέσιμα, με την Ευρώπη να παίρνει εναν από αγώνα πρόκριση, δύο από τις κορυφαίες στην κατάταξη (πλην Κάρλαν από την Ουκρανία που έχει ήδη προκριθεί), ενώ 24 εισιτήρια θα δοθούν μέσω του ομαδικού.
Στην κατάταξη, πρώτη είναι Γαλλίδα (πάει αυτόματα ως διοργανώτρια), ενώ ακολουθούν Γκουντούρα και Γεωργιάδου. Όμως μόνο μία αθλήτρια μπορεί να έχει μία χώρα (αν δε πάρει πρόκριση από ομαδικό), επομένως όποια από τις δύο είναι ψηλότερα, θα πάει Παρίσι.
Γυμναστική (5-8)
To ανσάμπλ, η Παναγιώτα Λύτρα (ρυθμική) αλλά και οι Ηλιόπουλος και Τσολακίδης στο ατομικό της ενόργανης, διεκδικούν πρόκριση.
Εισιτήρια θα δοθούν μέσα από το Παγκόσμιο κύπελλο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2024. Το ανσάμπλ θέλει στο Ευρωπαϊκό να πάρει το ένα εισιτήριο που θα δοθεί. Ηδη από Ευρώπη έχουν εξασφαλίσει πρόκριση Βουλγαρία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Ουκρανία και Γαλλία και έχει σοβαρές ελπίδες.
Τζούντο (2-3)
Στις 23 Ιουνίου κλείνουν οι προκρίσεις. Αυτή τη στιγμή εντός πρόκρισης είναι ο Τσελίδης στα 90κ., και η Τελτσίδου στα 70κ.
Συνολικά 17 εισιτήρια θα δοθούν από κατάταξη και η Τελτσίδου είναι στο Νο1 από αυτές που δεν έχουν προκριθεί. Ο Τσελίδης, στα 2 επιπλέον εισιτήρια που παίρνει η Ευρώπη μέσω κατάταξης, έχει μακράν την καλύτερη βαθμολογία. Και οι δύο αναμένεται να πάνε Παρίσι.
Κωπηλασία (3-7)
Ήδη η Ελλάδα έχει δύο εισιτήρια (Ντούσκος και στο διπλό οι Μπούρμπου και Αναστασιάδου), ενώ διεκδικεί τουλάχιστον άλλα τρία. Τα ελληνικά πληρώματα με τις Φίτσιου, Κοντού, Φράγκου, Δαλίδου, Παπακωνσταντίνου, Καλανδαρίδη, Παλαιοπάνο και Γκαϊδατζή, θα διεκδικήσουν μια θέση στο Παρίσι είτε από την Ευρωπαϊκή ρεγκάτα 25-28 Απριλίου στο Ζέγκεντ), είτε από το προολυμπιακό της Λουκέρνης (19-21 Μαϊου). Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν δύο εισιτήρια, με εξαίρεση το σκι γυναικών όπου θα δοθούν τρία.
Σκοποβολή (5-7)
H Ελλάδα έχει 5 εισιτήρια στο ατομικό, αλλά κυνηγά και το ομαδικό στο σκητ. Από τον Μάιο ως τον Ιούνιο γίνονται αγώνες πρόκρισης είτε μέσω Ευρωπαϊκού, είτε προολυμπιακά τουρνουά.
Ταε κβον ντο (2-4)
To διήμερο 1-2 Μαρτίου θα κριθούν τα τελευταία ευρωπαϊκά εισιτήρια. Δύο κορυφαίοι Ευρωπαίο από κάθε κατηγορία θα περάσουν, ενώ στο Παρίσι θα πάνε και οι 5 καλύτεροι στα ranking για τους Ολυμπιακούς.
Στο Νο6 είναι ο Τεληκοστώγλου, στο Νο7 ο Χαμαλίδης, στο Νο8 η Καλτέκη, στο Νο10 η Σαρβανάκη, ενώ η Τελτσίδου θα κυνηγήσει μέσω αγώνων την πρόκριση.
Τένις (2-3)
Τσιτσιπάς και Σάκκαρη θα πάνε στο Παρίσι καθώς παραμένουν ψηλά στα ranking. Πάνε οι πρώτοι 56 στο ranking ως τις 10 Ιουνίου, συν τον κορυφαίο ανά ήπειρο εκτός Νο56, έναν από την διοργανώτρια, έναν με πρόσκληση και δύο κατόχους grand slam (ουσιαστικά… πρόσκληση σε Ναδάλ).
Στο διπλό και το μεικτό περνούν οι πρώτοι 10 στον κόσμο και οι 14 καλύτεροι σε μέσο όρο ranking συν 7 θέσεις από παίκτες του απλού που θα παίξουν και στο διπλό (πιθανή παρουσία αδερφών Τσιτσιπά).
Τρίαθλο (0-1)
Ο Παναγιώτης Μπιτάδος έχει μόνο θεωρητικές πιθανότητες πρόκρισης. Είναι μακριά από τις πρώτες 26 θέσεις στο ranking, ενώ ένα επιπλέον εισιτήριο δίνεται στην Ευρώπη.
Άρση βαρών (0-1)
Κι εδώ μόνο θεωρητικά μπορεί να έχει παρουσία η Ελλάδα. Πάνε οι πρώτοι 10 της κατάταξης (28 Απριλίου 2024), συν μία θέση που θα δοθεί στον κορυφαίο από ήπειρο που δεν θα έχει εξασφαλίσει θέση μέσω ranking (Αφρική ή Ωκεανία σε όλες τις περιπτώσεις), καθώς και άλλη μία θέση που θα δοθεί είτε σε Γάλλο, είτε με πρόσκληση, στο οποίο ποντάρει και η Ελλάδα.
Πάλη (1-3)
To 2024 θα δοθούν τα τελευταία εισιτήρια είτε μέσω του Ευρωπαϊκού (4-7 Απριλίου, Μπακού), είτε μέσω του παγκόσμιου προολυμπιακού τουρνουά (9-12 Μαϊου Κωνσταντινούπολη). Δύο θέσεις θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό και 3 σε κάθε κατηγορία από το τελευταίο τουρνουά στην Τουρκία. Σοβαρές πιθανότητες έχει να προκριθεί η Μαρία Πρεβολαράκη, ενώ ο Κουρουγκλίεφ αν πάρει το ελληνικό διαβατήριο, θεωρείται δεδομένο πως θα προκριθεί στο Παρίσι. Λίγες ελπίδες έχει και ο βενιαμίν της Εθνικής, Αρίωνας Κολιτσόπουλος.
Συμπέρασμα:
Δεδομένα περιμένουμε μία ομάδα με τουλάχιστον 70-75 συμμετοχές (βάζοντας τον μέσο όρο από τις θέσεις που αναμένεται να διεκδικήσουμε σε κάθε άθλημα) τηρουμένων των αναλογιών, ενώ από τα δύο ομαδικά θα εξαρτηθεί ο συνολικός αριθμός.
Μπάσκετ ανδρών και πόλο γυναικών έχουν άλλες 24 θέσεις στην αποστολή εφ’ όσον προκριθούν και από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί στα αθλήματα που έχουμε παράδοση, να πάει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός για να φτάσουμε την… 100αρα.
Πηγή: gazzetta.gr