Το Κατάρ, το οποίο αναμένει 1,2 εκατομμύρια φιλάθλους κατά το Μουντιάλ 2022 τον επόμενο χειμώνα, σχεδιάζει να εγκαταστήσει «1.000 παραδοσιακές σκηνές Βεδουίνων» στην έρημο, για να φιλοξενήσει επισκέπτες, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές την Τρίτη (15/6).
«Αυτή είναι μία από τις επιλογές που θα προσφερθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ομάρ Αλ Τζάμπερ, υπεύθυνος για τη στέγαση στην Ανώτατη Οργανωτική Επιτροπή του Μουντιάλ 2022, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
«Είναι πραγματικό κάμπινγκ. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους την εμπειρία της ερήμου και μια σκηνή σε στυλ Βεδουίνων», πρόσθεσε. Αυτοί οι καταυλισμοί θα έχουν ηλεκτρισμό μέσω γεννητριών, τρεχούμενο νερό και αποχέτευση, αλλά δεν θα έχουν κλιματισμό. Θα λειτουργήσει επίσης πολυτελής κατασκήνωση 200 σκηνών» συνέχισε ο εκπρόσωπος του Μουντιάλ 2022.
Στην παραλία οι σκηνές
Οι σκηνές θα στηθούν στην παραλία Sealine στα νότια της χώρας, στην άκρη της ερήμου, καθώς και «σε άλλες περιοχές που θα ανακοινωθούν» από την διοργανώτρια του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, σύμφωνα με τον Αλ Τζαμπέρ. Ενώ ο αριθμός των καταλυμάτων και οι τιμές τους στο μικρό εμιράτο του Κόλπου ανησυχούν τους φιλάθλους, ο Αλ Τζαμπέρ ανέφερε ότι «περισσότερα από 100.000 δωμάτια είναι διαθέσιμα».
Νέες επιλογές θα προσφερθούν στην επίσημη πλατφόρμα που έχει ανοίξει για Μουντιάλ 2022, για να ταιριάζει με τους κατόχους εισιτηρίων τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των προκατασκευασμένων «χωριών», πρόσθεσε το στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής. Διαμερίσματα, βίλες και καμπίνες σε δύο κρουαζιερόπλοια αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Ντόχα συγκαταλέγονται επίσης στις επιλογές διαμονής.
«Πολλά από τα δωμάτια ξενοδοχείων της χώρας έχουν προ-κρατηθεί από τους διοργανωτές για ομάδες, διαιτητές, αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης, αλλά η FIFA θα εκδώσει εκείνα που δεν θα χρησιμοποιηθούν. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, θα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία διαθέσιμα στην πλατφόρμα», υποσχέθηκε, με τα υπό κατασκευή ξενοδοχεία να έχουν επίσης ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Οι περιβόητοι βεδουίνοι της ερήμου
Ο όρος Βεδουίνοι, που προέρχεται από το αραβικό badawī بدوي, ένα γενικό όνομα για τον κάτοικο της ερήμου, είναι ένας όρος που εφαρμόζεται γενικά σε αραβικές νομαδικές κτηνοτροφικές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης της ερήμου που εκτείνεται από την Ατλαντική ακτή της Σαχάρας μέσω της Δυτικής Ερήμου, του Σινά και της Νεγκέβ μέχρι την ανατολική ακτή της αραβικής ερήμου.
Περιστασιακά χρησιμοποιείται και για να αναφερθεί σε μη αραβικές ομάδες, ιδίως στους Μπέτζα της αφρικανικής ακτής της Ερυθράς Θάλασσας. Αποτελούν μικρό μόνο μέρος του συνολικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής, αν και η περιοχή που κατοικούν είναι μεγάλη λόγω του νομαδικού ή πρώην νομαδικού τρόπου ζωής τους.
Η μείωση των βοσκοτόπων τους και η αύξηση του πληθυσμού τους, καθώς και οι αλλαγές που επέφερε η ανακάλυψη και η ανάπτυξη των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή, οδήγησαν πολλούς Βεδουίνους να υιοθετήσουν τον σύγχρονο αστικό, καθιστικό τρόπο ζωής με τα συνοδευτικά θέλγητρα της υλιστικής ευημερίας.
Η διάσημη αραβική σκηνή
Η αραβική μαύρη σκηνή, όπως αποκαλείται η σκηνή των Βεδουίνων που θα «πουλήσει» ως ατραξιόν η ποδοσφαιρική διοργάνωση, κατέχει σχεδόν μυθική υπόσταση στη σφαίρα της νομαδικής αρχιτεκτονικής και υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές της.
Πιθανώς η πιο γνωστή είναι η σκηνή των εννέα στύλων που χρησιμοποιείται από πολλούς Βεδουίνους, η οποία επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας στη χρήση ξυλείας, ενός σπάνιου πόρου σε αυτές τις περιοχές της ερήμου, και της μεγιστοποίησης της ωφέλιμης επιφάνειας του δαπέδου που επιτυγχάνεται με την ανύψωση ολόκληρης της σκηνής από το έδαφος.
Είδη τέτοιων σκηνών μπορεί να συναντήσει κανείς όπου υπάρχουν βεδουίνη. Μια τέτοια θα δείτε στο βίντεο από το Αμπου Ντάμπι:
Η μία πλευρά της σκηνής είναι παραδοσιακά το makhad, το χολ ή το σαλόνι, θα έλεγε κανείς, αφού είναι ένας χώρος συνάντησης και υποδοχής των επισκεπτών, ενώ η άλλη πλευρά είναι για την απασχόληση της οικογένειας.
Σήμερα, η σκηνή έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές – για παράδειγμα σπάνια είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από δέρματα ζώων – και πολλοί Βεδουίνοι εγκαθίστανται σε μικρά καταφύγια κατασκευασμένα κυρίως από τσιμεντόλιθους σε κασσίτερο.
Μουντιάλ 2022: Οι 32 ομάδες που πέρασαν
Η Κόστα Ρίκα έγινε η 32η και τελευταία ομάδα που προκρίθηκε στο Μουντιάλ 2022.
Η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής επικράτησε στο διηπειρωτικό μπαράζ της Νέας Ζηλανδίας με 1-0 και ολοκλήρωσε το παζλ των προκριματικών του κορυφαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού.
Η 6η πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης και τρίτη σερί για την παρέα του Τζόελ Κάμπελ τη στέλνει στον 5ο όμιλο μαζί με Ισπανία, Γερμανία και Ιαπωνία.
Οι οκτώ όμιλοι του Μουντιάλ 2022
- Κατάρ, Ολλανδία, Σενεγάλη, Εκουαδόρ
- Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία
- Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Σαουδική Αραβία
- Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία
- Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα
- Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο, Καναδάς
- Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν
- Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα, Γκάνα
https://twitter.com/fifaworldcup_es/status/1536800457061974022?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1536800457061974022%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fathlitika%2Fmountial-2022-oi-32-omades-pou-perasan-sto-katar%2F