11:57
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:57
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εθνική Ελλάδας: Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι της γαλανόλευκης στα προκριματικά του Euro 2024

Η Εθνική Ελλάδας στο παιχνίδι με τη Βόρεια Ιρλανδία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Εθνική Ελλάδας στο παιχνίδι με τη Βόρεια Ιρλανδία / Φωτογραφία: Eurokinissi

28.09.2022
08:24
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 14:30
Η Εθνική Ελλάδας θα βρεθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας

Μέσα από τα προκριματικά του Euro 2024 περνάει η επιστροφή της Εθνικής Ελλάδας στην τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων.

Ύστερα από τις απουσίες από τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022 και από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2016 και του 2020, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δείχνει να έχει κάνει ένα απαραίτητο restart, με τη διοργάνωση της Γερμανίας να αποτελεί το μεγάλο στόχο.

Η πρόκριση στα τελικά περνάει πάντα μέσα από μία διαδικασία που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για την Εθνική Ελλάδας. Η πτώση της στις κατατάξεις που χρησιμοποιούνται για τις κληρώσεις των προκριματικών την τοποθετεί αναπόφευκτα σε ομίλους μαζί με ισχυρούς αντιπάλους, που της φράζουν το δρόμο.

Πανηγυρισμοί των παικτών της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία
Πανηγυρισμοί των παικτών της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στις 9 Οκτωβρίου, το έργο αναμένεται να επαναληφθεί με την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2024, ωστόσο η Εθνική θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί ξανά να κοιτάξει στα μάτια ομάδες με υψηλότερο στάτους από την ίδια.

Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης

Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Φρανκφούρτης είναι επτά. Ένα εξ αυτών, το γκρουπ του Nations League, περιλαμβάνει τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στο Final Four του τουρνουά τον Μάρτιο του 2024 (Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία) και οι οποίες θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε όμιλο πέντε ομάδων, ώστε να έχουν δύο λιγότερες αγωνιστικές στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να δώσουν τα παιχνίδια του Final Four.

Από την κλήρωση θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζονται από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι ομάδες. Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα (ή η πρώτη χρονικά) είναι η Γερμανία, που προκρίθηκε απευθείας ως διοργανώτρια.

Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας περιλαμβάνονται έξι ομάδες, οι οποίες θα τοποθετηθούν επίσης επικεφαλής σε κάποιον προκριματικό όμιλο. Το 2ο, το 3ο, το 4ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από δέκα ομάδες έκαστο, ενώ στο 6ο γκρουπ υπάρχουν τρεις ομάδες, για τους τρεις ομίλους που θα περιλαμβάνουν έξι ομάδες.

Η Εθνική Ελλάδας στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας

Η θέση της ελληνικής ομάδας είναι γνωστή εδώ και καιρό, αφού θα βρεθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, λόγω της θέσης της στο Natons League.

Για την κλήρωση αυτή, η UEFA χρησιμοποιεί την τελική κατάταξη του Nations League 2022-2023, με την Ελλάδα να μην μπορεί να ανέβει πάνω από την 33η θέση, ούσα στη League C του τουρνουά. Οι ομάδες που βρίσκονται από την 31η θέση έως την 40ή θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και η χώρα μας ήταν αναπόφευκτο να βρεθεί εκεί.

Μαζί της θα είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητες η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Κόσοβο, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Γεωργία, το Λουξεμβούργο, η Βόρεια Μακεδονία και τα Νησιά Φερόε, δηλαδή χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να κληρωθεί.

Ο επικεφαλής στον όμιλο της Ελλάδας

Σε όποιον όμιλο κι αν κληρωθεί η χώρα μας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια ισχυρή ομάδα, η οποία θα τοποθετηθεί επικεφαλής του ομίλου. Αυτή θα προέλθει είτε από το τετραμελές γκρουπ του Nations League είτε από το εξαμελές 1ο γκρουπ δυναμικότητας.

Στο τελευταίο βρίσκεται μεταξύ άλλων η Ουγγαρία, η οποία με μία πρώτη ανάγνωση φαντάζει ο πιο θελκτικός αντίπαλος, ωστόσο η φετινή παρουσία της στο “γκρουπ του θανάτου” της League A του Nations League με Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία έδειξε ότι μόνο ευνοϊκή δεν θα είναι μια τέτοια κλήρωση.

Μαζί της στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας είναι η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Πολωνία και η Ελβετία, δηλαδή επίσης ένα σύνολο ομάδων που αν δεν τερματίσουν στην 1η θέση του προκριματικού ομίλου τους, θα αποτελεί αποτυχία τους.

Ομοίως, δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές από το γκρουπ του Nations League, αφού εκεί θα βρίσκονται Κροατία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Το 2ο και το 3ο γκρουπ ορίζουν το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από μεγαθήριο του ποδοσφαίρου μόνο στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας ή στο γκρουπ του Nations League. Στο 2ο γκρουπ υπάρχουν αντίπαλοι όπως η Αγγλία και η Γαλλία, δηλαδή χώρες που πρέπει να αποφύγει πάση θυσία, αν θέλει να έχει ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πιο βατές είναι οι περιπτώσεις της Αυστρίας, της Βοσνίας, της Τσεχίας, της Σερβίας και ειδικά του Ισραήλ, της Φινλανδίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας, που συμπληρώνουν τη δεκάδα του 2ου γκρουπ δυναμικότητας.

Όσο για το 3ο γκρουπ δυναμικότητας, οι ομάδες που βρίσκονται σε αυτό δεν υπολογίζονται στην ποδοσφαιρική ελίτ, όμως μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Το βέβαιο είναι ότι για να έχει ελπίδες πρόκρισης η Ελλάδα, θα πρέπει να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με ομάδες όπως η Αλβανία, η Αρμενία, η Ουκρανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σουηδία, που απαρτίζουν το συγκεκριμένο γκρουπ δυναμικότητας.

Οι ομάδες που πρέπει να βάλει από κάτω

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι ομάδες του 5ου γκρουπ δυναμικότητας, οι οποίες επιβάλλεται να μην προκαλέσουν δυσκολίες στην Ελλάδα. Η Σλοβακία είναι το πιο μεγάλο όνομα, με τις Κύπρο, Λευκορωσία, Βόρεια Ιρλανδία, Εσθονία, Γιβραλτάρ, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Μολδαβία να συμπληρώνουν το παζλ.

Τέλος, οι τρεις ομάδες του 6ου γκρουπ δυναμικότητας είναι η Ανδόρα, το Λίχτενσταϊν και το Σαν Μαρίνο, δηλαδή ομάδες που ενδέχεται να μη χρειαστεί καν να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αν κληρωθεί σε όμιλο με πέντε ομάδες.

Τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Euro 2024

  1. Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία + Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως γκρουπ Nations League)
  2. Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
  3. Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
  4. Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
  5. Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
  6. Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση