Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι φανέλες σε πολλές ποδοσφαιρικές εθνικές ομάδες διαφέρουν χρωματικά από τις σημαίες των εκάστοτε χωρών;
Είθισται σε επίπεδο εθνών, οι χώρες να αγωνίζονται με τα χρώματα της σημαίας τους. Μην το πάρετε στραβά! Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό για να μπορεί ο θεατής να αναγνωρίσει ποιος παίζει με ποια ομάδα και τι πιο εύκολο από να ντύσεις του παίκτες στα χρώματα της σημαίας τους. Στην Ελλάδα τουλάχιστον αυτό κάνουμε, με την Εθνική να αγωνίζεται πότε με λευκές φανέλες με γαλάζιες λεπτομέρειες και πότε το αντίστροφο.
Για ποιον λόγο όμως οι Ιταλοί – με τα πρασινοκόκκινα στη σημαία τους – και οι Κύπριοι φοράνε και εκείνοι μπλε φανέλες ενώ δεν υπάρχει σαν χρώμα στις σημαίες τους; Τι συμβολίζει το πορτοκαλί στην εμφάνιση της Ολλανδίας και το μαύρο σε εκείνη της Νέας Ζηλανδία;
Οι φανέλες εθνικών ομάδων που διαφέρουν από τις σημαίες
Κύπρος
Τα χρώματα τα οποία και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας της Κύπρου είναι το μπλε (ή το γαλάζιο) και το λευκό, παρότι η σημαία της γείτονος είναι λευκή, με τη μεγαλόνησο στο μέσο και ένα κλαδί ελιάς. Φυσικά, εφόσον οι Κύπριοι λογίζονται ως Έλληνες, έχουν άλλωστε και τον ίδιο εθνικό ύμνο, είναι λογικό τα χρώματα στις φανέλες να προέρχονται από τα εθνικά χρώματα, αυτά δηλαδή της ελληνικής σημαίας και από το έμβλημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).
Ως δευτερεύοντες αποχρώσεις ορισμένες φορές έχουν συμπεριληφθεί στις αμφιέσεις της ομάδας και χρώματα όπως παραδείγματος χάριν το χρυσό προερχόμενο από τη σημαία της Κύπρου και από το έμβλημα της ΚΟΠ και το πράσινο που χρησιμοποιήθηκε το 2006 στα μανίκια της φανέλας πάνω σε χρυσό σχέδιο ως γραμμή συμβολίζοντας τη διχοτόμηση του νησιού.
Ιταλία
Οι «ατζούρι», δηλαδή οι μπλε, λέγονται έτσι επειδή φορούν το συγκεκριμένο χρώμα στις φανέλες τους. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, εφόσον η ιταλική σημαία είναι πράσινη, λευκή και κόκκινη σαν να θέλει να συμβολίσει τη μοτσαρέλα, τη ντομάτα και τον βασιλικό των μακαρονάδων;
Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στους οίκους και τα δουκάτα! Συγκεκριμένα, το μπλε είναι το χρώμα της Σαβοΐας, του οίκου που κυριαρχούσε -και στην ουσία κυβερνούσε- στη χώρα από το 1861 έως το 1946.
Μέχρι το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η ιταλική σημαία είχε το οικόσημο της Σαβοΐας στο κέντρο, με αποτέλεσμα το μπλε χρώμα να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα ως ένα χρώμα που συμβολίζει την Ιταλία.
Ολλανδία
Για όσους μπερδεύονται με τις ευρωπαϊκές σημαίες, η Ολλανδία είναι μία από τις πολλές που έχουν γαλάζιες, λευκές και κόκκινες γραμμές στη δική τους. Όπως άλλωστε και οι Γάλλοι, αλλά και οι Ρώσοι, με διαφορετικό μοτίβο η κάθε μια.
Το πορτοκαλί από την άλλη, είναι το χρώμα της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας, η οποία κρατά από τον Οίκο της Οράγγης (House of Orange). Πώς λέμε House of Dragons, καμία σχέση!
Σε κάθε περίπτωση, ο πορτοκαλί Οίκος έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ ο Γουλιέλμος ο Α’ ήταν αυτός που οδήγησε την Ολλανδία στην ανεξαρτησία.
Επομένως, το πορτοκαλί, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στη σημαία της Ολλανδίας (μπλε, λευκή, κόκκινη), συμβολίζει την εθνική υπερηφάνεια της χώρας.
Γερμανία
Τα εθνικά χρώματα της Γερμανίας είναι το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό, κοινώς τα χρώματα που φαίνονται και στη σημαία της. Ωστόσο, στον αθλητισμό, επιλέγεται ως κύριο χρώμα το λευκό, με λίγο μαύρο και κόκκινο, το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια άλλη σημαία, σε εκείνη της Πρωσίας. Η περιοχή της αποτελούσε την πιο εκτεταμένη περιοχή της Γερμανίας ως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ενώ σε αυτή άνηκε και το Βερολίνο. Πλέον, μέρη της πάλαι ποτέ Πρωσίας ανήκουν στην Πολωνία και τη Ρωσία.
Πίσω στα αθλητικά, τα χρώματα της Πρωσίας υπάρχουν ακόμη σε γερμανικούς οργανισμούς που ιδρύθηκαν πριν το 1919, όπως συμβαίνει με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (ιδρύθηκε το 1908), την εθνική ομάδα στίβου και την εθνική ομάδα κωπηλασίας.
Σλοβενία
Οι Σλοβένοι φορούν πράσινα κι έχουν πολλούς λόγους γι’ αυτό. Το σύμβολο της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα είναι ένας πράσινος δράκος, το φύλλο φλαμουριάς αποτελεί σύμβολο για τη Σλοβενία, που είναι μία από τις πιο δασώδεις χώρες στην Ευρώπη.
Και τέλος, οι Σλοβένοι θέλουν να διαφέρουν από τις άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να μην χρησιμοποιούν το κλασικό μπλε, κόκκινο, λευκό της Σερβίας και της Κροατίας.
Βόρεια Ιρλανδία
Οι Ιρλανδοί φορούν πράσινα στις φανέλες. Εντάξει μέχρι εδώ. Οι Βορειοϊρλανδοί όμως, γιατί να φορούν πράσινα; Μην ξεγελαστείτε, η δική τους σημαία δεν έχει καθόλου πράσινο. Είναι λευκή και κόκκινη.
Ωστόσο, στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βορείου Ιρλανδίας απεικονίζονται τριφύλλια, το σύμβολο του νησιού, εξ ου και το πράσινο χρώμα στις φανέλες, σε συνδυασμό με λευκό και ολίγον μπλε.
Νέα Ζηλανδία
Μαύρο, λευκό και κόκκινο είναι τα εθνικά χρώματα της Νέας Ζηλανδίας, παρά το γεγονός ότι στη σημαία της κυριαρχεί το σκούρο μπλε, λόγω της θάλασσας και του ουρανού. Το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο είναι τα χρώματα των Μαορί, της -πολυνησιακής καταγωγής- φυλής που κατοικεί στη χώρα.
Ως εκ τούτου, οι περισσότερες εθνικές ομάδες της χώρας (ράγκμπι – All Blacks, μπάσκετ – Tall Blacks, μπέιζμπολ – Diamondblacks, χόκεϊ – Black Sticks, κρίκετ – Black Caps) φοράνε μαύρα, ενώ η ποδοσφαιρική εθνική ομάδα (All Whites) φοράει λευκά και ενίοτε μαύρα.
Ινδία
Τέλος, η Δημοκρατία της Ινδίας δεν έχει κάποιο επίσημο χρώμα. Από τα τρία χρώματα της σημαίας της, το πορτοκαλί δεν επιλέχθηκε επειδή εκφράζει τον Ινδουισμό και θα προκαλούσε αρνητική επίδραση σε αθλητές άλλης θρησκείας, το λευκό δεν επιλέχθηκε επειδή θεωρήθηκε αδιάφορο για τους θεατές και το πράσινο δεν επιλέχθηκε επειδή είναι το χρώμα του γειτονικού Πακιστάν, που το χρησιμοποιεί ως σύμβολο του Ισλαμισμού.
Επομένως, κατέληξαν στο μπλε για τις φανέλες, που βρίσκεται ως σύμβολο στο κέντρο της σημαίας, που μοιάζει με λουλούδι. Το περίφημο Ασόκα Τσάκρα των Ινδών, λέγεται ότι αντιπροσωπεύει την ανδρεία.