20:52
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:52
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μια καριέρα, αμέτρητα γκολ: Τα 8 τέρματα του Πελέ που έγραψαν ιστορία (βίντεο)

Ο βραζιλιάνος Πελέ με το βραβείο της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο βραζιλιάνος Πελέ με το βραβείο της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θάνος Νικηταράς
29.12.2022
21:46
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 • 10:06
Ο τεράστιος Πελέ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών - Πριν φύγει από τη ζωή είχε «βομβαρδίσει» τα δίχτυα πολλών αντιπάλων

Την τελευταία του πνοή άφησε, την Πέμπτη, σε ηλικία 82 ετών ο Πελέ, ο οποίος έδινε μάχη με τον καρκίνο, ο άνθρωπος που έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, λόγω των χιλιάδων τερμάτων που έχει πετύχει.

Ο Πελέ, θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από την FIFA και την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS). Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ήταν για μεγάλη περίοδο ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο.

Κατέχει τους τίτλους «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη FIFA, «Αθλητής του Αιώνα» από την Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι μέλος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame. To 1999 εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Aιώνα μετά από ψηφοφορία των νικητών (1956-1999) της Χρυσής Μπάλας του περιοδικού France Football.

Πελέ
Πελέ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Και δεν γράφουμε αριθμό τερμάτων καθώς… δεν τον γνωρίζουμε! Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι πολλά απ’ αυτά ήταν πανέμορφα! Διαφορετικές πηγές, που μετρούν διαφορετικές σειρές αγώνων, εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των τερμάτων του Πελέ, που έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή, κυμαίνεται από 650 (αγώνες πρωταθλήματος) έως 1.281 (όλοι οι επαγγελματικοί αγώνες του χωρίς όριο ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε επίπεδο νέων).

Επίσημα, ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου» πέτυχε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια. Από αυτά, τα 77 (σε 91 αγώνες) με την εθνική Βραζιλίας, αριθμός που τον κρατάει ακόμα στην κορυφή των σκόρερ της selesao, πλέον όμως από το Μουντιάλ του Κατάρ, μαζί με τον Νεϊμάρ. Εκείνος και όχι μόνο, συνηθίζει να αναφέρει τον αριθμό 1283 μιλώντας για τα γκολ, υπολογίζοντας εκείνα σε ανεπίσημα παιχνίδια (1281 σε 1363 παιχνίδια σύμφωνα με την FIFA).

Εικόνα από τη συνάντηση του Πελέ με τον Γιάννη Διακογιάννη το 2006
Εικόνα από τη συνάντηση του Πελέ με τον Γιάννη Διακογιάννη το 2006 / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός σκόραρε με κάθε δυνατό τρόπο, με ντρίμπλες, μακρινά σουτ, ελεύθερα σουτ και κεφαλιές. Τα περισσότερα από τα γκολ του τα πέτυχε για τη βραζιλιάνικη ομάδα του, τη Σάντος, και 95 για την εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Πολλά από τα καλύτερα γκολ του Πελέ δεν καταγράφηκαν σε βίντεο, αλλά παραμένουν στη λαϊκή μνήμη της Βραζιλίας και μάλιστα έχουν αναπαραχθεί ψηφιακά.

Ορισμένα από τα καλύτερα γκολ του Πελέ

Το πρώτο γκολ του Πελέ 

Πότε: 7 Σεπτεμβρίου 1956

Πού: Santo André, Βραζιλία

Αντίπαλος: Κορίνθιανς

Πώς: Ο Πελέ ήταν έφηβος και μόλις είχε αρχίσει να παίζει για τη Σάντος. Με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε αμέσως, βοηθώντας τη Σάντος να κερδίσει το φιλικό με 7-1. Ο τερματοφύλακας της Κορίνθιανς εκείνη την εποχή, ο Ζαλούαρ, μοίρασε αργότερα επαγγελματικές κάρτες που χαρακτήριζαν τον εαυτό του ως “τον πρώτο τερματοφύλακα που επέτρεψε στον Πελέ να πετύχει γκολ.

Το καλύτερο 

Πότε: 2 Αυγούστου 1959

Πού: Σάο Πάολο

Αντίπαλος: Γιουβέντους του Σάο Πάολο

Πώς: Αυτό που θεωρείται το μεγαλύτερο γκολ του δεν καταγράφηκε σε βίντεο, αλλά αναπαράχθηκε ψηφιακά για μια ταινία σχετικά με τον Πελέ, βασισμένη στις μαρτυρίες παικτών, οπαδών και δημοσιογράφων που ήταν στον αγώνα στο Rua Javari, έδρα της Γιουβέντους του Σάο Πάολο.

Ο Πελέ πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και αμέσως έριξε το καπέλο στον πρώτο αμυντικό που τον αντιμετώπισε. Στη συνέχεια έκανε ένα ακόμη χατ τρικ σε έναν άλλο αμυντικό κοντά στο σημείο του πέναλτι και χωρίς να αφήσει τη μπάλα να αγγίξει το έδαφος, την σήκωσε πάνω από έναν τρίτο αμυντικό και τον τερματοφύλακα.

Με το τέρμα άδειο, έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στο σπίτι του. Αργότερα η Γιουβέντους τίμησε τον Πελέ για το γκολ του με ένα άγαλμα και μια αναμνηστική πλάκα στο γήπεδο.

To πρώτο σε Μουντιάλ 

Πότε: 19 Ιουνίου 1958

Πού: Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Αντίπαλος: Ουαλία

Πώς: Το πρώτο γκολ του Πελέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πανέμορφο. Ήρθε στο 66ο λεπτό ενός δύσκολου αγώνα με την Ουαλία στα προημιτελικά του τουρνουά. Με την πλάτη στο τέρμα, ο 17χρονος έλεγξε την μπάλα με το στήθος και, με μια γρήγορη κίνηση, την έστειλε δίπλα από έναν αμυντικό προς το τέρμα. Στη συνέχεια σούταρε χαμηλά και στη γωνία με το δεξί του πόδι.

To πρώτο σε τελικό Μουντιάλ 

Πότε: 29 Ιουνίου 1958

Πού: Σουηδία

Αντίπαλος: Σουηδία

Πώς: Ο Πελέ πέτυχε έξι γκολ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, εκ των οποίων δύο στη νίκη με 5-2 επί της Σουηδίας στον τελικό. Το πρώτο του γκολ έδωσε στη Βραζιλία προβάδισμα 3-1 μετά από 55 λεπτά, ενώ το δεύτερο ήταν μια κεφαλιά κοντά στο τέλος που ολοκλήρωσε το σκορ.

Το πρώτο γκολ ήταν το πιο εντυπωσιακό – έκανε χατ-τρικ σε έναν αμυντικό μέσα στην περιοχή και πριν η μπάλα φτάσει στο έδαφος, έπιασε ένα δυνατό δεξί σουτ κοντά στο σημείο του πέναλτι.

Το τελευταίο του σε Μουντιάλ 

Πότε: 21 Ιουνίου 1970

Πού: Πόλη του Μεξικού

Αντίπαλος: Ιταλία

Πώς: Ο Πελέ πέτυχε το 12ο και τελευταίο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο με μια αξιοσημείωτη κεφαλιά δίπλα από τον Ιταλό τερματοφύλακα Ενρίκο Αλμπέρτοζι μπροστά σε περισσότερους από 107.000 θεατές στο στάδιο Αζτέκα, ανοίγοντας το σκορ, καθώς η Βραζιλία κέρδισε 4-1 και κατέκτησε το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μετά από σέντρα του Ριβελίνο από την αριστερή πλευρά, ο Πελέ σηκώθηκε πίσω από έναν Ιταλό αμυντικό και με κεφαλιά έστειλε το κεφάλι στη γωνία.

Το χιλιοστό γκολ του Πελέ 

Πότε: 19 Νοεμβρίου 1969

Πού: Ρίο ντε Τζανέιρο

Αντίπαλος: Βάσκο ντα Γκάμα

Πώς: Το θρυλικό 1.000ό γκολ σημειώθηκε από το σημείο του πέναλτι σε ένα κατάμεστο στάδιο Μαρακανά. Ο Πελέ εκτελέστηκε με φάουλ για το πέναλτι και στη συνέχεια εκτέλεσε το πέναλτι στο 78ο λεπτό με το δεξί δοκάρι για να δώσει στη Σάντος τη νίκη με 2-1.

Ο τερματοφύλακας της Βάσκο έπεσε στη δεξιά πλευρά, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη μπάλα. Ο Πελέ έτρεξε να μαζέψει τη μπάλα μέσα από το τέρμα, ενώ δημοσιογράφοι και φωτογράφοι έσπευσαν στο γήπεδο για να απαθανατίσουν το ορόσημο. Ο αγώνας διακόπηκε για αρκετά λεπτά, και ο Πελέ σήκωσε τη μπάλα καθώς μεταφερόταν, και στη συνέχεια έκανε έναν ολυμπιακό γύρο.

Παρόλο που η Βάσκο ήταν η γηπεδούχος ομάδα, το κοινό χειροκρότησε τον Πελέ.

To «γκολ δε Πλάκα» 

Πότε: 5 Μαρτίου 1961

Πού: Ρίο ντε Τζανέιρο

Αντίπαλος: Fluminense

Πώς: Είναι γνωστό ως το “γκολ δε Πλάκα”, όρος που χρησιμοποιείται πλέον στη Βραζιλία για να προσδιορίσει ένα σπουδαίο γκολ, επειδή τιμήθηκε με χάλκινη πλάκα στο στάδιο Μαρακανά. Πρόκειται για άλλο ένα από τα γκολ του Πελέ που δεν υπάρχει σε βίντεο, αλλά τα χρονικά της εποχής λένε ότι το αστέρι της Σάντος διέσχισε σχεδόν όλο το γήπεδο, ντριμπλάροντας αρκετούς αντιπάλους, πριν σκοράρει στη νίκη με 3-1 επί της Φλουμινένσε.

Η πλακέτα στο Μαρακανά φέρει ακόμη τον θρύλο: «Σε αυτό το γήπεδο, στις 5 Μαρτίου 1961, ο Πελέ πέτυχε το πιο όμορφο γκολ στην ιστορία του Μαρακανά».

To τελευταίο γκολ 

Πότε: 1 Οκτωβρίου 1977

Πού: ΗΠΑ

Αντίπαλος: Σάντος

Πώς: Ήταν στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του, ένα φιλικό μεταξύ της Σάντος και της New York Cosmos στο στάδιο Giants. Ο Πελέ έπαιξε ένα ημίχρονο για κάθε ομάδα, αλλά ήταν για την Cosmos που σκόραρε με ελεύθερο λάκτισμα λίγο πριν το ημίχρονο. Ήταν ένα από τα περισσότερα από 60 γκολ που πέτυχε για την Cosmos.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση