Η χώρα κρεμάστηκε στα μανταλάκια διεθνώς από λάθος μιας ΜΚΟ… Διασύρθηκε ως ανάλγητη μπροστά στο δράμα 38 εγκλωβισμένων μεταναστών στον Έβρο σε ελληνική αμμονησίδα στα μέσα του Αυγούστου.
Το δράμα περιγραφόταν με τα πιο μελανά χρώματα για την Ελλάδα από το «Spiegel», ενώ όλα τα social είχαν κατακλυστεί από σπαρακτικά σχόλια για τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού που πέθανε από δάγκωμα σκορπιού και η μητέρα του το συντηρούσε για μέρες στα νερά του ποταμού για να συντηρηθεί.
Η πίεση προς την κυβέρνηση ήταν μεγάλη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει ένα μακρύ χορό καταγγελιών διογκώνοντας τη δυσφήμιση προς την κυβέρνηση και προβάλλοντας αυτό το δυστοπικό στόρι. Σημαντικό ρόλο στον ευτελισμό της χώρας έπαιξε κυρίως η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360» που ιδρυτής της είναι ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης.
ξαφνικά όλο αυτό το αφήγημα γκρεμίστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα
Και ξαφνικά όλο αυτό το αφήγημα γκρεμίστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ θάνατος του μικρού κοριτσιού, καθώς και ότι οι μετανάστες δεν βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
Και ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης αποφάσισε ότι μπορούσε με ένα συγγνώμη που ζήτησε για την «εσφαλμένη πεποίθηση» του ότι η νησίδα βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους, ότι το θέμα λύνεται. «Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών» λέει τώρα.
Τα fake news όμως έχουν μείνει στη συνείδηση πολλών στο εξωτερικό που μένουν με την άσχημη εικόνα της χώρας μας. Η διάψευση δεν έχει τη γοητεία μιας πιασάρικης λυπητερής ιστορίας. Έτσι διαβάζεται από λίγους και ακόμη πιο δύσκολα αναμεταδίδεται.
Το στίγμα επομένως για τη χώρα μας παραμένει
Το στίγμα επομένως για τη χώρα μας παραμένει. Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και ο αρμόδιος Υπουργός Νότης Μηταράκης μετά και την συγγνώμη της «HumanRights360», τα έχουν βάλλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που υιοθέτησαν το ψέμα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση. Άραγε αυτό είναι το θέμα; Άλλη μια πολιτική σύγκρουση για χάριν άγρας ψήφων;
Το ζήτημα είναι η δράση πολλών ΜΚΟ στη χώρα μας που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, που λειτουργούν πολλές φορές ως συκοφάντες εις βάρος της χώρας μας και μερικές φορές υιοθετούν και τουρκικές αιτιάσεις.
Κάπως πρέπει να το δουν αυτό εκεί στο υπουργείο. Και φυσικά μια απλή συγγνώμη από τη «HumanRights360» δεν αρκεί. Μήπως πρέπει το υπουργείο να εκκινήσει και νομικές διαδικασίες εις βάρος της;