«Πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή στη διατήρηση καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο» είπε ο Σπύρος Πνευματικός, μέχρι πρότινος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.
Η δήλωσή του ανέδειξε την κυνικότητα του τεχνοκρατισμού. Εκεί που όλα κρίνονται με βάση την οικονομία. Ισολογισμοί, έσοδα, έξοδα… Καθαρά πράγματα… Ο άνθρωπος δεν έχει θέση σε αυτόν. Τα πάντα είναι αριθμοί.
Οι τεχνοκράτες άλλωστε επαίρονται για τον ορθολογισμό τους. Και τι ζήτησε ο κ. Πνευματικός; Να εξορθολογιστούν τα κόστη στη Δημόσια Υγεία. Και ποια ήταν η πολιτική του πρόταση; Οι καρκινοπαθείς να αντιμετωπιστούν με ένα σύστημα διαλογής που θα βασίζεται στο δίπτυχο «κόστος- όφελος» ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής τους, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Για όσους έχουν – ή έχουμε- ζήσει την περιπέτεια του καρκίνου σε αγαπημένα μας πρόσωπα και μόνο το άκουσμα των όσων είπε ο κ. Πνευματικός, αφού πρώτα μας πάγωσε, μας γέμισε οργή. Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο Θεός- Τεχνοκράτης που θα πει ότι ασθενείς με πλήρη διανοητική ικανότητα, με τρεις- τέσσερις μήνες ζωής ακόμη, θα πρέπει να φύγουν από κοντά μας; Που θα τους στερήσει λίγες ακόμη τελευταίες στιγμές με αγκαλιές και συζητήσεις με τις συζύγους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους, τα αδέρφια τους; Που θα τους αρνηθεί θεραπείες για να τους οδηγήσει πιο γρήγορα στο αμετάκλητο της ανυπαρξίας; Που θα τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή τοποθετώντας τους στο επέκεινα;
Ευτυχώς ακόμη η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας δεν έχει αυτού του είδους τα οικονομικά χαρακτηριστικά του αμερικάνικου συστήματος Υγείας, όπου η αντιμετώπιση του καρκίνου με τις δαπανηρές θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή μια οικογένεια.
Το οξύμωρο της περίπτωσης Πνευματικού, ήταν ότι την ίδια στιγμή που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν τον «Άγιο Σάββα», το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εκεί που παρ’ όλες τις ελλείψεις άξιοι γιατροί και ικανό νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινή μάχη. Και είναι πραγματικοί ήρωες. Οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, ευτυχώς ακόμη, μπορούν να προσφύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και να πάρουν τις κατάλληλες θεραπείες, όσο ακριβές και αν είναι.
Αυτό όμως που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι η αποπομπή του κ. Πνευματικού από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας καθυστέρησε έστω και μια ημέρα. Όχι, τα αντανακλαστικά του στρατηγείου της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν γρήγορα σε αυτή την περίπτωση. Σε τέτοιου είδους δηλώσεις οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ακαριαίες.
Αρχικά η κρίση που προκάλεσε η δήλωση Πνευματικού αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί με μια διαρροή. Έτσι οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν πως ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης τηλεφώνησε και επίπληξε πολύ αυστηρά τον κ. Πνευματικό ζητώντας του να προβεί σε διορθωτική δήλωση. Θεωρούσαν δηλαδή ότι έτσι θα λυνόταν η κατάσταση; Το επιτελείο της Πειραιώς όταν άκουσαν αυτά δεν εξοργίστηκαν οι ίδιοι;
Για τον υπόλοιπο κόσμο οι δηλώσεις αυτές ήταν τόσο εκκωφαντικά μισάνθρωπες και ανάλγητες που σε μικρό χρονικό διάστημα η οργή ξεχείλιζε όχι μόνο στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης αλλά και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο κόσμος ζητούσε την αποπομπή του. Κάτι που το έπραξε την άλλη μέρα ο κ. Μητσοτάκης από την Εύβοια, εκλογική περιφέρεια του κ. Πνευματικού.
Η καθησυχαστική δήλωσή του κ. Μητσοτάκη «ότι ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ» είναι μια απάντηση ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία όπως τον κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ας μην το ξεχάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές. Η περίπτωση Πνευματικού ας τον κάνει να αναλογιστεί ότι η Δημόσια Υγεία είναι αναφαίρετο αγαθό και δικαίωμα των πολιτών.
Η Δημόσια Υγεία χρειάζεται στήριξη, με γνώμονα όχι τεχνοκρατικές αντιλήψεις αλλά ανθρωπιστικές. Απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση νοσοκομειακών μονάδων στην περιφέρεια που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Χρειάζονται ισχυρά νοσοκομεία στις επαρχιακές πόλεις και όχι να αφεθούν στο μαρασμό.