Δρομέας μεγάλων αποστάσεων αποδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εδώ και μήνες δουλεύει σε φουλ προεκλογικό ρυθμό.
Το πρόγραμμά του ανά ημέρα κατακλύζεται με παρουσίες και ομιλίες σε πολλές εκδηλώσεις, παράλληλα έχει δημοσιοποιήσιμες συναντήσεις, κάνει περιοδείες στην περιφέρεια και μιλά σε πολίτες, προβαίνει σε εξορμήσεις στην Αττική, ακολουθεί ένα διπλωματικό σπριντ στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα με άγρυπνο βλέμμα επιβλέπει τους υπουργούς του και το μεταρρυθμιστικό έργο δίνοντας εντολή να μην κατεβάσουν τα μολύβια.
«Παρ΄ όλο το τρέξιμο είναι ενήμερος για όλα όσα τρέχουν στα υπουργεία» ανέφερε στη «στήλη» στενός του συνεργάτης.
Με όλο αυτό το πρόγραμμα να δείχνει ότι έχει φτάσει στην κορύφωσή του είναι λογικό κάποιος να πίστευε ότι οι εκλογές χτυπούν την πόρτα άμεσα.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές αντοχές και μπορεί να δουλεύει σε εξοντωτικούς ρυθμούς για ακόμη τρεις μήνες. Με παρότρυνση των συνεργατών του θα παραχωρήσει στον εαυτό του μια χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα στα Χανιά όπου εκεί θα οριστικοποιήσει την ημερομηνία των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη κάλπη έχει ήδη «κλειδώσει» και είναι η Κυριακή των Βαϊων όπως έγραψε και το Thestandard.gr.
Για τις δεύτερες κάλπες υπολογίζεται η 21η Μαΐου, πριν από τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου πνέει άνεμος αισιοδοξίας ότι στις δεύτερες κάλπες θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία και δεν θα υπάρξει ανάγκη για μετεκλογικές συνεργασίες, ωστόσο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να κερδίσει τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου. Γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων ήταν ένα πλήγμα στο θεσμικό προφίλ της κυβέρνησης.
Παρ’ όλο που ο πολίτης του κεντρώου χώρου νιώθει θυμωμένος για αντιθεσμικές συμπεριφορές, ωστόσο αισθάνεται ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει σταθερότητα.
Κάτι που δεν του εμπνέει ο Τσίπρας με εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο το Γιάνη Βαρουφάκη, ή ο Νίκος Ανδρουλάκης με θολό μετεκλογικό στίγμα.
Επίσης βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση του ψηφοφόρου του μεσαίου χώρου παίζουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Για αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στη σύγκριση των πεπραγμένων διακυβέρνησης Μητσοτάκη και διακυβέρνησης Τσίπρα.
Και αν και με το κέντρο το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί ότι τα πάει καλά, αγκάθι είναι για αυτούς η αντισυστηματική ψήφος που προέρχεται από τα δεξιά. Έχουν υπόψη τους στην κυβέρνηση ότι ο Βελόπουλος τα πάει πολύ καλά στην Βόρεια Ελλάδα κερδίζοντας σε αντιεμβολιαστές αλλά και σε κοινό που πρόσκειται στην Εκκλησία.
Από την άλλη υπάρχει ένα κομμάτι της ακροδεξιάς που συσπειρώνεται γύρω από το κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη και φλερτάρει με το 3% και την πιθανότητα να μπει στη Βουλή. Μάλιστα οι εκτιμήσεις είναι ότι αν μπει στη Βουλή στις πρώτες κάλπες, δύσκολα θα συρρικνωθεί στις δεύτερες, παρά το διπολισμό που θα επικρατήσει, καθώς θα δώσει προοπτική στην αντισυστημική ψήφο, που δεν θέλει κόμματα εξουσίας.