Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν των κομμάτων. Μέσα από αυτά οι εκάστοτε αρχηγοί τους επιδιώκουν να αποτυπώσουν το στίγμα της στρατηγικής τους και των προτεραιοτήτων τους. Για αυτό και τις περισσότερες φορές τη σύνθεσή του επιμελούνται αποκλειστικά οι ίδιοι οι πρόεδροι των κομμάτων.
Τι μας λέει λοιπόν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο που θέλει να δώσει έμφαση στα μηνύματα που θα αποστείλει; Αν μελετήσει κανείς την ποσόστωσή του προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να δείξει ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο ισότιμων ευκαιριών. Η συμμετοχή γυναικών είναι 53%, οι 7 από τους 15 υποψηφίους είναι κάτω των 45 και τρεις εξ αυτών κάτω των 35 ετών. Τρεις υποψήφιοι είναι ενεργά μέλη των Ελλήνων της διασποράς και τρεις ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα ψηφοδέλτιο που δεν έβαλε ως κριτήριο την αναγνωρισιμότητα των μελών του.
Ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας που δεν αποτελείται από εκπροσώπους του star system, αλλά από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και τις ανάγκες της, που σηματοδοτούν τις δυνατότητες των Ελλήνων, τόσο στη χώρα μας, όσο και στη διασπορά.
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν το πλεονέκτημα να δοκιμαστούν στην πολιτική, να εκτεθούν στη δύσκολη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου και να εκπροσωπήσουν επάξια την παράταξη στη Βουλή κομίζοντας κάτι καινούριο. Είναι μία ευκαιρία να μπουν στο Κοινοβούλιο που πιθανώς μέσα από τη διαδικασία του σταυρού να μην την είχαν. Ανοίγουμε μια νέα πόρτα για μια διαφορετική διαδικασία συμμετοχής στην πολιτική η οποία δεν επιβραβεύει κατ’ ανάγκη την αναγνωρισιμότητα.
Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο celebrities» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι τα μέλη του ψηφοδελτίου αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας στην υγεία, τη δικαιοσύνη, την μεταρρύθμιση του κράτους, την ανάπτυξη και κυρίως τη νέα γενιά. Πρόκειται για επιλογές από την Κοινωνία των Πολιτών, τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τομέα της παραγωγής. Υπάρχουν εκπρόσωποι του Ελληνισμού της διασποράς και όλων των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και άνθρωποι που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης με επιτυχία, αναδεικνύοντας μια νέα φιλοσοφία στη δημόσια διοίκηση.
Κορυφαίοι υπουργοί οι δύο από τους πρώτους έξι
Ωστόσο αν εισχωρήσουμε και στην ουσία μπορούμε να διακρίνουμε και μια άλλη ματιά εξετάζοντας τις έξι πρώτες δυνητικά εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας,
Οι δυο από τους έξι πρώτους του ψηφοδελτίου είναι εν ενεργεία κορυφαίοι υπουργοί: Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η επικεφαλής Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι η νυν Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο Γιώργος Σταμάτης είναι ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και η Ιωάννα Λυτρίβη, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού), ενώ το 2013 είχε τοποθετηθεί ως επιστημονική συνεργάτιδα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις πέντε από τις έξι δηλαδή θέσεις υπάρχουν εν ενεργεία υπουργοί και γενικοί γραμματείς. Περισσότερο το ψηφοδέλτιο δείχνει επιτελικά στελέχη που εκτιμά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θέλει να τα αξιοποιήσει την επόμενη τετραετία είτε σε υπουργικές θέσεις, είτε ως υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης.
*Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του The Standard