01:03
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:03
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα: Χώροι προόδου ή μήπως ευκαιρίες προπαγάνδας συμφερόντων ξένων χωρών;

Το ΕΚΠΑ είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Το ΕΚΠΑ είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
04.02.2024
16:34
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2024 • 9:58
Αλήθειες και ψέματα σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Οι προηγούμενες ημέρες ήταν πλήρεις προβληματισμών και ερωτήσεων για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα με αφορμή τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Θα ανοίξουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα στη χώρα μας; Πότε; Με τι όρους; Τι θα σημαίνει αυτό για τα δημόσια πανεπιστήμια της;

Το κυβερνητικό αφήγημα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023 υπερασπίστηκε την ίδρυσή τους λέγοντας πως «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει και αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις».

Ακόμη, τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το «δημόσιο πανεπιστήμιο», ενώ στόχος είναι «να μείνουν στην πατρίδα μας πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό».

Το ΕΚΠΑ είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια
Το ΕΚΠΑ είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια /Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυστηρές θα είναι οι προϋποθέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα,

  • τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο.
  • Να διαθέτουν επαρκείς κτιριακές υποδομές και 5ετη μελέτη βιωσιμότητας
  • και σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας παραρτήματος τόσο το μη κρατικό ίδρυμα όσο και το μητρικό θα είναι υπεύθυνα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αλλά την απονομή του τίτλου των σπουδών του.

Οι παγίδες και η προπαγάνδα ξένων συμφερόντων

Πίσω από τα ωραία, πλην ψεύτικα λόγια όμως κρύβεται η μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τέλος στη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η επιχειρούμενη παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος με σκοπό να εκχωρηθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα η θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα δημόσια πανεπιστήμια παρουσιάζεται από την προπαγάνδα σαν μια δήθεν «μεταρρύθμιση» για την «απελευθέρωση» του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το πρώτο ψέμα που χρησιμοποιούν είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί, δήθεν, τη μόνη χώρα που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που επίτηδες συρρικνώνει, υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τα δημόσια πανεπιστήμια για να ανοίξει τον δρόμο στα ιδιωτικά. Πόσο τυχαίο είναι αλήθεια ότι είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη των 27 ως προς τη χρηματοδότηση και ως προς τη στελέχωση των δημόσιων πανεπιστημίων;

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιστρέψουν, δήθεν, από το εξωτερικό οι 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Όμως η μόνη πρόταση για να αντιστραφεί το brain drain είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε να επιστρέψουν όσοι σπουδάζουν και όσοι εργάζονται σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό.

Το τρίτο ψέμα αφορά τους κατ’ ευφημισμόν ψευδεπίγραφους ορισμούς ως «μη κρατικών» και «μη κερδοσκοπικών» των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η αλήθεια είναι ότι εφόσον τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν είναι κρατικά αλλά δημόσια, ως ΝΠΔΔ και ως αυτοδιοικούμενα, δεν υπάρχει η κατ’ αντιδιαστολή έννοια των μη κρατικών. Υπάρχουν μόνο δημόσια και ιδιωτικά. Ακόμη, εφόσον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από funds, δεν μπορεί να υπάρχει η έννοια των «μη κερδοσκοπικών» ιδρυμάτων. Κανένας επιχειρηματίας και κανένα fund δεν επενδύουν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση.

Το Columbia και η Κίνα

Το φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο σκοπεύει να δημιουργήσει κόμβο για τη διασύνδεση καθηγητών και φοιτητών του Columbia με καθηγητές και φοιτητές στην Ελλάδα.

Τους λόγους για τους οποίους το Columbia θα έρθει και στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ανέλυσε ο διευθυντής του Columbia Global Center καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

«Το Πανεπιστήμιο Columbia προωθεί συνεργασίες με το διεθνές περιβάλλον μέσω των συμπράξεων που διαμορφώνουν τα Global Centers, τα οποία λειτουργούν ήδη σε 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το Columbia Global Center στην Αθήνα θα λειτουργήσει ως 11ος κόμβος, συνδέοντας καθηγητές και φοιτητές του Columbia με καθηγητές και φοιτητές στην Ελλάδα αντίστοιχα, επιδιώκοντας συνεργασίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Το πανεπιστήμιο Columbia
Το πανεπιστήμιο Columbia

Για να προσθέσει σχετικά με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα: «Δική μας απόφαση και δέσμευση είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο Columbia και σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, αλλά και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία».

Βέβαια, ο καθηγητής παρέλειψε να αναφέρει πως θα διασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση που θέλει να παρέχει το Columbia στην Ελλάδα θα είναι αντικειμενική, όπως οφείλει να είναι ή θα παραμείνει στο μοτίβο του… αυθεντικού Columbia, το οποίο έχει επιδοθεί σε έναν ατέρμονο αγώνα κατά της Κίνας και άλλων στρατηγικών αντιπάλων της Αμερικής, χρησιμοποιώντας τις σπουδές ως όπλο διακίνησης προπαγανδιστικών θέσεων των ΗΠΑ.

Προσοχή: Δεν κρίνουμε απαραίτητα ως θετική τη διακυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια πρέπει να κάνει, πιέζοντας ουσιαστικά τους φοιτητές να υιοθετήσουν τις θέσεις του έναντι όποιου θέλουν να χτυπήσουν!

Η έλευση των Τούρκων στην Ελλάδα

Πρόσφατα, σε μια αποκάλυψη-κόλαφο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα προχώρησε ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

«Τηρώ έναν προβληματισμό ο οποίος εντείνεται σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ένα από τα πρώτα κέντρα τα οποία θα ιδρυθούν στην Ελλάδα θα είναι το Yunus Emre Institute. Ενα Ινστιτούτο το οποίο ήτανε πρώην γκιουλενικό ινστιτούτο, το οποίο έχει γίνει ερντογανικό, έχει γνωστές διασυνδέσεις με το βαθύτατο κράτος του Ερντογάν αυτή τη στιγμή και θα το ανακαλύψετε αν το ψάξετε σε όλα τα σημεία του κόσμου Αφρική, κεντρική Ασία, Βαλκάνια, όπου η Τουρκία εφαρμόζει το δόγμα του Νταβούτογλου, για το τουρκικό στρατηγικό βάθος το οποίο το χαρακτηρίζει και σαν πολιτισμικό.

Δηλαδή κάνει προβολή πολιτισμικής – soft power – ισχύος, αυτό που λέμε στην διεθνή θεωρία, για να μπορέσει να εξανδραποδίσει οποιεσδήποτε αντιστάσεις στον τομέα του πολιτισμού των χωρών εκείνων, τις οποίες θέλει να χειραγωγήσει.

Αυτό συνδυάζεται και με ένα άλλο δεν με έχετε ακούσει ποτέ να μιλάω για τέτοια θέματα όπως αυτό που θα πω τώρα συνδυάζεται με την προβολή επίσης πολιτισμικής ισχύος στον τομέα του αθλητισμού, δεν θα πω περισσότερα γιατί δε χρειάζεται.

Εκεί λοιπόν παρατηρούμε ότι στοχεύει, ουσιαστικά σε εκείνη την αθηναϊκή κοινωνική ομάδα, κυρίως αστική κοινωνική ομάδα η οποία παραδοσιακά διαθέτει αυξημένες ευαισθησίες σε ότι αφορά και το Κυπριακό, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πρόκειται δηλαδή για μια προσπάθεια προβολής ισχύος και ψυχολογικό εξανδραποδισμό της κοινωνικής αυτής ομάδας στα νέα ελληνικά λέγεται “target group” ούτως ώστε να εμβαθύνει την προβολή της ισχύος της στην Ελλάδα, εκμεταλλευομένη και τις τελευταίες συμφωνίες σχετικά με την παιδεία και τα λοιπά κύριε καθηγητά από επενδύσεις».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση