10:33
15/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:33
15/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Κίνα είναι ίσως η μόνη χώρα που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας!

Ο πλανήτης δεν έχει υπολογίσει καλά την δύναμη που έχει η Κίνα

Ο πλανήτης δεν έχει υπολογίσει καλά την δύναμη που έχει η Κίνα

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
15.07.2024
22:42
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2024 • 20:41
Πώς η Κίνα ασκεί μεγάλη επίδραση στη Ρωσία

Recently updated on July 17th, 2024 at 08:41 pm

Οι δυτικοί ηγέτες βλέπουν με ανησυχία την πιθανή εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να απειλήσουν ανοιχτά με κυρώσεις αν το Πεκίνο συνεχίσει να προμηθεύει τη Μόσχα με όσα της είναι απαραίτητα για να δημιουργήσει όπλα. Με το δίκιο τους, θα έλεγε κανείς, ασχολούνται με τις προθέσεις της Κίνας καθώς πλέον η Ρωσία είναι τόσο εξαρτημένη από τη μόνη μεγάλη οικονομία που τη στηρίζει ανοιχτά, ώστε η Κίνα να είναι πλέον σε θέση ισχύος και να μπορεί να… αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο.

Η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και κορυφώθηκε λίγους μήνες αργότερα όταν η επιχείρηση δεν πήγαινε όπως είχε σχεδιάσει το Κρεμλίνο. Σε μια κίνηση πίεσης προς τη Δύση, η οποία στήριξε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία αποφάσισε να… κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου στην Ευρώπη.

Αν και στην αρχή αυτή η κίνηση σόκαρε την Ευρώπη, η οποία βίωσε ενεργειακή κρίση, εν τέλει απαγκιστρώθηκε από τη Ρωσία και βρήκε εναλλακτικούς τρόπους, όπως το υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ.

Oπότε πλέον η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα: Πού θα πουλήσει το αέριο που παράγει;

Ο ρόλος της Κίνας

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Πεκίνο, καθώς η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη, τόσο γεωγραφικά όσο και οικονομικά, χώρα που μπορεί να προμηθευτεί αέριο από τη Ρωσία και να κατασκευάσει αγωγό που μπορεί να καλύψει μέρος της… χασούρας από την Ευρώπη.

Βλέποντας ότι έχει το πάνω χέρι, η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ απαιτεί, ουσιαστικά, από τη Ρωσία να προμηθεύεται το αέριο με μεγάλη έκπτωση, γνωρίζοντας πως η Μόσχα δεν έχει άλλους… πελάτες!

Για την ακρίβεια, η Κίνα μπορεί να αγοράσει αέριο από οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη αλλά η Ρωσία μπορεί να το πουλήσει μόνο στην Κίνα, γνωρίζοντας ότι την έχει ανάγκη καθώς χρειάζεται ρευστό για να χρηματοδοτήσει τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Δύση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, όπως και τις προθέσεις της Κίνας και για αυτό πιστεύουν πως το Πεκίνο ουσιαστικά έχει υπό την ιδιοκτησία του τη Μόσχα και μπορεί όποτε το αποφασίσει να απαιτήσει το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση