14:08
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:08
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί πρέπει να αναβαθμιστεί η Αστυνομία

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.10.2023
17:08
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2023 • 8:12
Άποψη για την Ελληνική Αστυνομία

Αναγκαία παρίσταται η αναβάθμιση της Αστυνομίας σε γνωσιακό και επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις του ιδιαίτερα ρευστού περιβάλλοντος ασφάλειας της εποχής μας και να οικοδομηθούν στέρεα θεμέλια εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει πρωτίστως την αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού στις σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων, αλλά και την  οργάνωση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών από την Αστυνομική Ακαδημία σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ, σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λειτουργικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγχρόνως, αναγκαία είναι η συνεργασία με θεσμούς και επιστημονικές οργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο θα αναθεωρείται σε τακτική βάση με βάση τις αναδυόμενες ανάγκες και θα εξασφαλίζει, αφενός, τη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και επιχειρησιακής ικανότητας του αστυνομικού προσωπικού και, αφετέρου, τη συνεχή ενημέρωση, επανακατάρτιση και προσαρμογή του έμψυχου δυναμικού του Σώματος, σε συδυασμό με την αναγκαιότητα συνεργασιών με αστυνομικές ακαδημίες του εξωτερικού. Απαραίτητη είναι η διαχρονική και συνεχής εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό όταν αλλάζει γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή Υπηρεσία π.χ από το τμήμα τάξης στην ασφάλεια ή στην τροχαία. Τουτέστιν, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος σε ανάλογα σχολεία, ώστε να γίνεται σεμιναριακή εκπαίδευση του αντικειμένου με το οποίο θα ασχοληθεί ο αστυνομικός, σε συνδυασμό με τις ετήσιες μεταθέσεις.

Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του επαγγελματισμού του αστυνομικού προσωπικού, τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας, όσο και στο επίπεδο του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών, με άμεση συνέπεια την βελτίωση της δημόσιας εικόνας της αστυνομίας και, τελικά, την βελτίωση των σχέσεων αστυνομίας – κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, τα τεχνικά μέσα, να αξιολογηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να θωρακιστεί θεσμικά το Σώμα, από ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης, κρίσεων και προαγωγών.

Τέλος, η αναβάθμιση του αστυνομικού σώματος και η θωράκιση του θεσμικού ρόλου του αστυνομικού ως εγγυητού της ελευθερίας και της ασφάλειας των πολιτών συνεπάγεται τον τακτικό και ουσιαστικό έλεγχο των νοητικών και σωματικών ικανοτήτων των μελών του αστυνομικού σώματος, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου ως προς  την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, αλλά και την περαιτέρω νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων επεμβάσεως σε περιπτώσεις εμπλοκής.

Δημήτριος Γ. Τριπερίνας

Δικηγόρος ΔΣΑ

Πληροφορίες: Δικηγορικό Γραφείο Δημήτριος Τριπερίνας & Συνεργάτες

Πηγή: Law and Order



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση