Η ημερομηνία της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Ιουλίου, ήταν κυκλωμένη στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ καιρό πριν.
Ακόμη και o χρόνος διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών σε μια πτυχή του αποτελούσε σε συνάρτηση με αυτή τη Σύνοδο, καθώς η αδιαμφισβήτητη σημασία της και οι λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί απαιτούσαν αντιπροσώπευση από έναν εκλεγμένο και δυνατό με την βούληση του λαού πρωθυπουργό και όχι έναν υπηρεσιακό.
Για την Ελλάδα πέρα από τα παρασκηνιακά διπλωματικά παιχνίδια που θα παιχτούν στην σκακιέρα του Βίλνιους, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ελληνοτουρκικά και στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν που έχει ήδη συμφωνηθεί πως θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου.
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει συγκρατημένη διπλωματική αναμονή, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν θα επαναλάβει τις απαιτήσεις του για αποστρατικοποίηση των νησιών και ίσως για την άμβλυνση της κούρσας εξοπλισμών που προγραμματίζει η Ελλάδα.
Η επανεκκίνηση του διαλόγου δεν διαφαίνεται εύκολη υπόθεση εκτός και αν η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω. Πρόκειται φυσικά για ένα αισιόδοξο σενάριο, δύσκολα υλοποιήσιμο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ξαναβρεθούν οι δυο χώρες στο ίδιο σημείο όξυνσης, όπως προ των σεισμών στην Τουρκία, που η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου κρεμόταν από μια λεπτή κλωστή.
Το ανατολίτικο παζάρι στο οποίο για άλλη μια φορά στοχεύει να εξασκηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος παίρνοντας ανταλλάγματα για να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει και την συνάντηση των δυο ηγετών.
Οι διπλωματικές προετοιμασίες στο ελληνικό στρατόπεδο είναι πυρετώδεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στο χειρισμό του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ανάθεση του στον πιο στενό, εξ απορρήτων και απολύτου εμπιστοσύνης του συνεργάτη τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ώστε να έχει και ο ίδιος πιο άμεση εικόνα της πορείας των διεθνών σχέσεων της χώρας, σε μια περίοδο παγκοσμίου ρευστότητας.
Μάλιστα προς το παρόν η χώρα μας κρατά ανυποχώρητη στάση για τη διπλή ονομασία των Στενών. Πέραν του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη συνάντηση με μένει να καθοριστεί ποιος θα είναι ο τρίτος διπλωμάτης που θα συμμετάσχει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ή η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα. Μένει να δούμε αν η συνάντηση αποδειχθεί ουσίας ή πρόκειται για άλλη μια φορά για ένα πυροτέχνημα.