Ένα «τιτίβισμα» του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ για την Coca-Cola, ήταν αρκετό για να προκαλέσει φρενίτιδα στα social media.
Ο δισεκατομμυριούχος και CEO της Tesla και της SpaceX, πρόσθεσε στη συλλογή του το Twitter με deal – μαμούθ 44 δισ. δολάρια.
Το tweet του Έλον Μασκ για την Coca-Cola
Από τότε, κάνει μια σειρά αναρτήσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν και troll!
Τώρα, «ξαναχτύπησε», κάνοντας ένα χιουμοριστικό tweet για την Coca-Cola και την… κοκαΐνη!
«Μετά θα αγοράσω την Coca-Cola για να ξαναβάλω κοκαΐνη μέσα», έγραψε χαρακτηριστικά προκαλώντας πληθώρα σχολίων, άλλων θετικών και άλλων αρνητικών.
Next I’m buying Coca-Cola to put the cocaine back in
— Elon Musk (@elonmusk) April 28, 2022
Τι σχέση έχει όμως η Coca-Cola με την κοκαΐνη; Είναι απλώς παρανόηση λόγω ονόματος ή κάτι παραπάνω;
Ενώ η εταιρία Coca-Cola αρνείται επίσημα την παρουσία της κοκαΐνης σε κάποιο από τα προϊόντα της, τώρα ή στο παρελθόν, ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι αρχικά η Coca-Cola περιείχε κοκαΐνη.
Το όνομα «Coke» που χρησιμοποιείται για την Coca Cola είναι κάτι παραπάνω από εύστοχο. Μέχρι το 1903, το διάσημο αυτό αναψυκτικό περιείχε μια σημαντική δόση κοκαΐνης, όπως διαβάζουμε στο bioximikos.gr.
Η αρχική συνταγή της Coca-Cola
Η Coca-Cola δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1886 στην Ατλάντα από τον φαρμακοποιό John Pemberton. Ο Pemberton τραυματίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο και όπως πολλοί άλλοι εκείνη την εποχή στράφηκε στη μορφίνη για να βρει ανακούφιση, με αποτέλεσμα να εθιστεί.
“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός να του κίνησαν το ενδιαφέρον ιατρικές αναφορές στις αρχές της δεκαετίας του 1880 που έγραφαν ότι η κοκαΐνη μπορεί να είναι μια θεραπεία για τον μορφινισμό”, γράφει ο ιστορικός Howard Markel.
Ο Pemberton εμπνεύστηκε το δικό του ποτό από ένα δημοφιλές γαλλικό ποτό, το κρασί κόκας του Angelo Mariani ενός Γάλλου χημικού, που ήταν ανάμιξη από εκχύλισμα φύλλων κόκας με κρασί Bordeaux.
Για να αποφύγει τους κανονισμούς των λικέρ, ο Pemberton επέλεξε να αναμίξει το εκχύλισμα φύλλων κόκας με σιρόπι ζάχαρης αντί για κρασί. Πρόσθεσε, επίσης, εκχύλισμα από τους καρπούς του δέντρου Cola, δίνοντας στη Coca-Cola το δεύτερο μισό του ονόματός της, καθώς και μία επιπλέον δόση καφεΐνης.
Η κοκαΐνη ήταν νόμιμη στις Η.Π.Α. μέχρι το 1914
Ενώ η προσθήκη κοκαΐνης στα ποτά μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη στους σύγχρονους αναγνώστες, αυτά τα ποτά ήταν αρκετά συνηθισμένα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η κοκαΐνη δεν ήταν παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1914, και μέχρι τότε, η ουσία αυτή είχε μια ποικιλία από (μερικές φορές αμφισβητήσιμες) ιατρικές χρήσεις. Τα τονωτικά, οι σκόνες και τα χάπια κοκαΐνης χρησιμοποιούνταν ευρέως καθώς πίστευαν ότι θεράπευαν μια ποικιλία παθήσεων, από κεφαλαλγία και κόπωση μέχρι δυσκοιλιότητα, ναυτία, άσθμα και ανικανότητα.
Ο Pemberton αντί να ακολουθήσει τη στρατηγική μάρκετινγκ «τα θεραπεύει όλα» του Mariani, προώθησε τα ψυχικά οφέλη του ποτού του. Μια διαφήμιση περιέγραφε το ποτό ως «ποτό που οξύνει το πνεύμα» καθώς και ως μη-αλκοολούχο.
Περιέχει “τις πολύτιμες τονωτικές και νεύρο διεγερτικές ιδιότητες των φυτών της Coca και Cola (ή Kola)”, λέει η διαφήμιση, περιγράφοντας αργότερα το ποτό ως “πολύτιμο τονωτικό για το μυαλό και μια θεραπεία για όλες τις νευρικές παθήσεις”.
Αλλά το 1903, η παλίρροια της κοινής γνώμης που θα στραφεί κατά της χρήσης ναρκωτικών, θα οδηγήσει τον τότε διευθυντή της Coca-Cola Company, Asa Griggs Candler, να αφαιρέσει σχεδόν όλη την κοκαΐνη από τα ποτά της εταιρείας. Αλλά η Coke δεν θα είναι εντελώς απαλλαγμένη από την κοκαΐνη μέχρι το 1929, όταν οι επιστήμονες θα τελειοποιήσουν τη διαδικασία της άρσης όλων των ψυχοδραστικών στοιχείων από τα εκχυλίσματα φύλλων κόκας.
Ενώ η σύγχρονη συνταγή για την Coca-Cola παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό, υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το ρόφημα περιέχει ακόμα το ίδιο μη-ναρκωτικό εκχύλισμα φύλλων κόκας που είχε το 1929. Σύμφωνα με τους New York Times, η εταιρία Coca-Cola συνέχιζε να εισάγει φύλλα κόκας από το Περού και τη Βολιβία, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.