Την απόφασή του να διακόψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την αποκάλυψη για μαζικές δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5, ύστερα από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα εγκλήματα στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας «ο πόλεμος έλαβε μια διαφορετική τροπή, επομένως δεν του ξαναμίλησα από τότε». Ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας στο μέλλον.
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα μετά την κατάληψη της πόλης, κάνοντας λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» των γεγονότων με στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού.
Ερωτηθείς γιατί δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαίων ηγετών που ταξίδεψαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Μακρόν είπε: «Θα επιστρέψω στο Κίεβο, αλλά θα το κάνω για να φέρω κάτι χρήσιμο… Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψω εκεί για να δείξω την αλληλεγγύη μου». Σημείωσε μάλιστα ότι έχει συνομιλήσει με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περίπου 40 φορές μετά την έναρξη του πολέμου.
Θα επιστρέψω στο Κίεβο, αλλά θα το κάνω για να φέρω κάτι χρήσιμο…
«Αν μεταβώ στο Κίεβο, θα είναι για να κάνω τη διαφορά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος που ανήμερα του Πάσχα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του έναντι της Μαρίν Λεπέν.
Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλουν Ευρώπη και ΗΠΑ
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τον Πούτιν ότι εξαπέλυσε μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Οι εικόνες ωστόσο από την πόλη Μπούτσα, με τα πτώματα στους δρόμους προκάλεσαν την αποστροφή κοινής γνώμης και πολιτικών.
«Σκηνή εγκλήματος» χαρακτήρισε άλλωστε την Ουκρανία ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Βρετανός Καρίμ Καν, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα. Ο Ζελένσκι, αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκαναν μάλιστα λόγο για γενοκτονία.
Οι Ουκρανοί εισαγγελείς, οι οποίοι ήδη ερευνούν φερόμενα ρωσικά εγκλήματα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει χιλιάδες πιθανά εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις από τις 24 Φεβρουαρίου και έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο εκατοντάδων υπόπτων.
Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι στη Μαριούπολη
Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αυτό, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς, στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.
Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.
Όλη την περασμένη εβδομάδα διεξάγονταν οδομαχίες στη Μαριούπολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να την θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.