11:13
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:13
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κάλεσμα Ζελένσκι σε Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει την «γενοκτονία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

17.04.2022
18:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2022 • 18:01
Ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Μακρόν να πάει στην Ουκρανία

Πρόσκληση στον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία «για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν γενοκτονία», απεύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε προχθές Παρασκευή στο αμερικανικό δίκτυο CNN και η οποία μεταδόθηκε σήμερα. «Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο», πρόσθεσε, για να εξηγήσει την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι «πολύ προσβλητική».Preview (opens in a new tab)

«Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει», είπε ο Ζελένσκι

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Του είπα πως ήθελα να καταλάβει πως δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία», διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN. «Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει.»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τον όρο «γενοκτονία», εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, είχε εξηγήσει την Πέμπτη πως ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» θα πρέπει κατά τη γνώμη του να «αποδοθεί από τους νομικούς, όχι από τους πολιτικούς» και πως μια «επιστροφή στη λεκτική κλιμάκωση» δεν βοηθά την Ουκρανία.

Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι εύχεται να δει στην Ουκρανία τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον εξέπληξε λέγοντας αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία».

«Πιστεύω ότι θα έλθει», «αλλά η απόφαση είναι δική του, βέβαια, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας», διευκρίνισε. «Όμως είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω πως γι’ αυτό πρέπει να έλθει να δει».

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να στείλει απεσταλμένο στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος απέκλεισε προσώρας μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη του ίδιου του προέδρου.

Σφυροκοπείται η Μαριούπολη μετά τη λήξη του τελεσιγράφου

Οι ρωσικές επιθέσεις στη Μαριούπολη συνεχίζονται μετά τη λήξη του τελεσίγραφου παράδοσης των Ουκρανών στρατιωτικών και ο πρωθυπουργός της χώρας υπογραμμίζει ότι η πόλη δεν έχει πέσει.

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

«Οι στρατιώτες μας θα αγωνιστούν μέχρι τέλους»

Δορυφορική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη
Δορυφορική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη / Φωτογραφία: Twitter @Maxar

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή «This Week» του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Συνεχίζει η Ρωσία να βομβαρδίζει τη Μαριούπολη

Βομβαρδισμένο κτίριο στη Μαριούπολη, στην Ανατολική Ουκρανία
Βομβαρδισμένο κτίριο στη Μαριούπολη, στην Ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι να φύγουν από τη Μαριούπολη οι άμαχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Δεν ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανιικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση