Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα (14/4) στην ενόχληση που προκάλεσε στην Ουκρανία η χθεσινή άρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ως «γενοκτονία» τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ρώσων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην Ουκρανία έχει ανακαλυφθεί ο νεολογισμός «μακρονίζω».
Η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει πως, όταν οι Ουκρανοί λένε «μακρονέ» (macroner στα γαλλικά), πάνω κάτω αναφέρονται σε κάποιον «που συνεχώς δείχνει ανήσυχος, χωρίς να κάνει τίποτα».
Πληγωμένος από τον Μακρόν ο Ζελένσκι
«Μας πληγώνει πολύ», η άρνηση σήμερα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει μια γενοκτονία στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό δήλωσε χθες ο ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν κατηγορήσει αμφότεροι τους Ρώσους στρατιώτες για γενοκτονία, εστιάζοντας σε στοιχεία για βιασμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες σε περιοχές γύρω από το Κίεβο που ανακαταλήφθηκαν αυτόν τον μήνα από τα ουκρανικά στρατεύματα.
«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ χθες, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλίμακα των φρικαλεοτήτων «δεν φαίνεται να απέχει πολύ από τη γενοκτονία».
Η Γαλλία έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία
Στο μεταξύ η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό ομολόγο της, παρέδωσε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των εκατό εκατ. ευρώ στην Ουκρανία.
Η Παρλί ανέφερε ότι οι παραδόσεις αφορούν «μέσα προστασίας, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και οπλικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η Ουκρανία».
Τέλος, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, η Μαριν Λεπέν, η οποία είναι πλέον persona non grata στην Ουκρανία, τάχθηκε και αυτή κατά της χρήσης του όρου γενοκτονία στο Ουκρανικό.
Υποστήριξε επίσης εκ νέου ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν νόμιμη, διότι έγινε έπειτα από δημοψήφισμα στην περιοχή, και δήλωσε πως δεν θα πάει στο Κιέβο.
Αμετακίνητος ο Μακρόν: «Στο ερώτημα αν υφίσταται γενοκτονία πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί κι όχι οι πολιτικοί»
Οι λέξεις «έχουν νόημα» και στο ερώτημα, αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία, «θα πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί», δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δεν θέλησε να περιγράψει τη ρωσική επίθεση ως «γενοκτονία».
«Η Γαλλία είναι η χώρα που περισσότερο, μεταξύ του 2010 και του 2014, βοήθησε την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν τονίζοντας τη σημασία της «αποφυγής της κλιμάκωσης του πολέμου».
«Στείλαμε δικαστές και αστυνομικούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει τα εγκλήματα πολέμου», είπε τέλος ο Μακρόν.
Είναι η εισβολή στην Ουκρανία γενοκτονία;
Διαβάζουμε σε ανάλυση του reuters πως η Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 ορίζει τη γενοκτονία ως εγκλήματα που διαπράττονται «με πρόθεση να καταστραφεί, εν τω συνόλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα, ως τέτοια».
Τρεις υποθέσεις μέχρι στιγμής έχουν περάσει το κατώφλι των διεθνών δικαστηρίων:
- η σφαγή από τους Ερυθρούς Χμερ της Καμπότζης των μειονοτικών Τσαμ και των Βιετναμέζων τη δεκαετία του 1970, οι οποίοι εκτιμάται ότι σε 1,7 εκατομμύρια νεκρούς,
- η μαζική δολοφονία των Τούτσι στη Ρουάντα το 1994, που άφησε πίσω της 800.000 νεκρούς
- και η σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια στη Βοσνία.
Οι εγκληματικές πράξεις που συνιστούν γενοκτονία περιλαμβάνουν τη δολοφονία μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης, τη δημιουργία συνθηκών που αποσκοπούν στην καταστροφή τους, την παρεμπόδιση γεννήσεων ή τη βίαιη μεταφορά παιδιών σε άλλες ομάδες.
Πώς στοιχειοθετείται η γενοκτονία
Προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η γενοκτονία, οι εισαγγελείς πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι τα θύματα ανήκαν σε διακριτή εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα. Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως η περίπτωση αυτή αποκλείει τις ομάδες που στοχοποιούνται λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.
Η γενοκτονία αποτελεί το δυσκολότερο αδίκηματα να αποδειχθεί σε σύγκριση με άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή απαιτεί αποδείξεις πρόθεσης.