Κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, όμως το περίεργο είναι ότι πιο πίσω βρίσκεται η Γερμανία, η Κύπρος και η Ιταλία.
Σήμερα, περίπου ένας στους δύο Έλληνες (το 52%), ηλικίας 16 έως 74 ετών, έχει τα βασικά digital skills. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 βρισκόταν στο 54%, με την Ελλάδα να βρίσκεται ελαφρά κάτω από τον Κοινοτικό μέσο όρο.
Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθεί η Ολλανδία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2021, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών, που είχαν τουλάχιστον βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες ήταν υψηλότερο στην Ισλανδία, όπου περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες έχουν τα βασικά digital skills.
Ακολουθούν, στην ίδια λίστα, Ολλανδία και Φινλανδία (με 79%). Στην κατάταξη των χωρών, που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών με τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ακολουθεί η Ιρλανδία (70%). Στην άλλη άκρη της κλίμακας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται η Ρουμανία (28%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (31%) και την Πολωνία (43%).
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα sepe, oι δείκτες ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μερικοί από τους βασικούς δείκτες απόδοσης στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας, η οποία καθορίζει το όραμα της Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ψηφιακή Πυξίδα θέτει ως στόχο το 80% των πολιτών της Ε.Ε. ηλικίας 16-74 ετών να έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030.
Ανθρώπινο κεφάλαιο
«Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει ευρέως την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού και να εκπαιδεύσει τις μελλοντικές γενιές εργαζομένων. Σημαντική πρόκληση αποτελεί η έλλειψη ικανοτήτων σε εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες και η κυβερνοασφάλεια. Θα ήταν ευπρόσδεκτη η ανάληψη επιπρόσθετης δράσης, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, με στόχο την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης και την αύξηση του αριθμού των ψηφιακών εμπειρογνωμόνων που απαιτούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον DESI 2021, μόνο το 12 % των επιχειρήσεων παρείχαν κατάρτιση ΤΠΕ στο προσωπικό τους το 2020, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% στην Ε.Ε.
«Η Ελλάδα έθεσε την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους στον πυρήνα της νέας της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο τη διευκόλυνση της χρήσης των δημόσιων υπηρεσιών και τη διασφάλιση της επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού», αναφέρει η Ε.Ε.